Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Slovakien

Trafikregler och vägval i Slovakien

De generella hastighetsbegränsningarna i Slovakien är 50 km/h inom tätort, 90 km/h på landsväg, 110 km/h på motortrafikleder och 130 km/h på motorväg.

Motorvägar i Slovakien

Informationsskylt för Slovakien

I Slovakien delas de större vägarna in i två kategorier; motorvägar och expressvägar. Motorvägarna, Diaľnice, är som minst dubbelfiliga i vardera riktning och vägren. Hastighetsbegränsningen på motorväg i Slovakien är 130 km/h. Skyltarna utmed dessa vägar har vit text på röd bakgrund och vägnumren inleds med bokstaven D. Alla motorvägar och expressvägar i Slovakien, med undantag för motorvägarna i och omkring Bratislava, är belagda med vägtull.

Expressvägarna (rýchlostné cesty) är även dessa som minst dubbelfiliga men håller lägre standard än motorvägarna. Trots detta gäller samma hastighetsbegränsning, 130 km/h. Även andra trafikregler är desamma som på motorväg och likaså skyltarnas utformning. Vägnumren på dessa vägar inleds med bokstaven R.

Motor- och expressvägarna står under statlig förvaltning genom det statsägda bolaget NDS som grundades 2005. Den första motorvägen i Slovakien är D2 som går mellan Bratislava och Prag. Den började byggas så tidigt som 1939. För tillfället underhåller NDS 22,5 mil motorväg och 9,8 mil expressväg.

Motorvägar i Slovakien

De viktgaste motorvägarna i Slovakien är de som ligger i landets västra del i närheten av huvudstaden Bratislava. Dessa motorvägar är förvisso ganska korta eftersom det är nära till Österrike och Tjeckien, men de knyter ihop Slovakien med dessa länder. Även söderut från Bratislava finns en motorväg som förbinder Slovakien med Ungern. I resten av landet är motorvägarna inte helt sammanhängande utan består till stor del av separerade motorvägsavsnitt som förbinds med landsvägar.

Huvudvägar i Slovakien

Väg 18 i nordvästra Slovakien är en viktig huvudväg som knyter ihop motorväg D1 Bratislava-Zilina med den östligare sträckan av D1. Liknande viktiga huvudvägar finns längre österut vid staden Presov. Väg 65 öster om Nitra är en liknande huvudväg som knyter ihop motorvägen E58/E571.

Gata i Slovakien

Rekommenderade färdvägar i Slovakien

För snabb transport inom eller genom Slovakien rekommenderas de motorvägar som finns att tillgå.

Snabbfakta Slovakien

  • Högsta hastighet på motorväg: 130 km/h
  • Bensinpris: 17.48 kr
  • Dieselpris: 16.48 kr
  • Vägavgifter: Ja
  • Gräns för rattonykterhet: ingen uppgift
  • Prata i mobil: Får endast ske med hands-free
  • Särskilda regler: ingen uppgift

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.