Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Sverige

Vägval i Sverige

För den som ska ut i Europa på bilsemester finns det i stort sett bara två vägar att välja. Det är motorvägarna E4 och E6. För de som bor i sydöstra Sverige är dock E22 den bästa vägen att välja. E22 börjar i Norrköping och går söderut längs östkusten ner mot Blekinge där vägen viker av i västlig riktning mot Kristianstad, Lund och Malmö. För de som åker E22 tycker vi på Bilsemester.net att Öresundsbron är det bästa alternativet för överfart till Danmark. Åker man däremot E6 eller E4 så är färjeförbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör att föredra.

Det går också färjor till både Tyskland och Polen. Från Trelleborg går det färjor till Rostock och Sassnitz i Tyskland. Från Karlskrona går det en färjelinje till Gdynia i Polen.

Motorvägar i Sverige

Brahehus vid Vättern

E4 utanför Mjölby i Östergötland.

Sverige har relativt få motorvägar, men när man ska mot kontinenten finns det alternativet för en stor del av svenskarna. E4 är motorväg från norr om Gävle ända ner till Helsingborg och gränsen till Danmark. Endast några mil i höjd med Ljungby är 2+1-väg istället för motorväg. Hastighetsbegränsningen är 100 km/h samt en kortare sträcka som begränsats till 80 km/h. Eftersom denna sträcka 2+1-väg inte är så lång förlorar man inte någon nämnvärd restid. Däremot skapar den täta trafiken och långsammare tung trafik ett hetsigt tempo där många kör i 130 km/h för att komma om en kö av långsammare trafikanter. Detta är ett fenomen som uppstår på många 2+1-vägar men är extra märkbart på denna sträcka av E4. E4:ans totala längd är 159 mil. E4 är Sveriges näst längsta väg efter E45 som är 169 mil. E4 går även in i Finland, men den finska delen är endast 800 meter.

Vår andra stora motorväg är E6 som går längsmed hela västkusten. Den totala längden i Sverige är 48 mil. Även denna passerar Helsingborg för den som vill ta färjan och köra genom Danmark, men fortsätter även vidare mot Malmö och Öresundsbron.

E4 Ljungby

E4 i höjd med Ljungby där det är 2+1-väg.

Landsvägar i Sverige

E22 är en landsväg men även en Europaväg som går i nord/sydlig riktning utmed östkusten i södra Sverige. Denna väg är till största delen landsväg eller 2+1-väg men har flera mindre sträckor som är motorväg. Några av dessa sträckor ligger vid Oskarshamn, Kalmar, Karlskrona, Sölvesborg och Kristianstad. De sista 3,6 milen innan Malmö är E22 enbart motorväg. E22 har mindre betydelse för dem som ska åka vidare ut i Europa eftersom E4 är både kortare och snabbare för de som i norr om Skåne och Blekinge. För boende i längsmed vägen norrut till Oskarshamn är den dock det bästa alternativet för dem som ska vidare över Öresunsbron.

Riksväg 23 är en annan stor landsväg som går mellan Linköping, via Vimmerby, Hultsfred, Växjö och Hässleholm, och ansluter till E22 nordöst om Lund. Riksväg 23 delar i cirka 13 mil väg med riksväg 34. Närmare bestämt är det skyltas vägen både Rv 23 och 34 mellan Linköping och Målilla. Riksväg fortsätter derefter mot Kalmar medan riksväg 23 viker av åt sydväst mot Växjö.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.