Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

GÅ TILL » Karta Butiker Införselregler Flensburg Kiel Puttgarden Travemünde Rostock Sassnitz

Bordershop och gränshandel i Tyskland

Vid så gott som varje färjeläge och gränsövergång till Tyskland från de nordiska länderna finns stora affärsområden med butiker som är inriktade på försäljning av framförallt öl, vin, sprit, läsk och godis. Priset för alkoholhaltiga drycker är betydligt lägre i Tyskland än i Sverige. Till stor del beror det på att det endast är matmoms på öl och vin, samt ytterligare 10 % punktskatt på starksprit. Här går vi igenom butiker i de olika städer och platser längsmed den tyska Östersjökusten från väster till öster.

Att tänka på

När du handlar öl eller läsk i burk måste du fylla i en exportdeklaration för att butiken ska kunna dra av panten från burkarna. Blanketter för exportdeklaration finns i alla gränshandelsbutiker och du behöver legitimera dig med ID-kort, körkort eller pass. Se till att denna exportdeklaration är ifylld innan du ställer dig i kön till kassan så går det snabbare för alla andra i kön. Utan exportdeklaration läggs pant på ungefär 2,50 kr per burk på vilket gör ölen betydligt dyrare. Åker man längre inåt landet är det ovanligt att affärer erbjuder avdragen pant. På vin- och spritflaskor är det ingen pant. Däremot är det pant på ölflaskor och -backar.

Planera ditt inköp med en inköpslista så att du inte missar något. Gå igenom butiken systematiskt för att inte missa något spontanköp under tiden som du bockar av inköpslistan. Gruppera de olika ölsorterna tillsammans och försök vända streckkoderna utåt så att kassapersonalen enklare kan scanna av den.

Ladda ner exportdeklaration

Här kan du ladda ner och skriva ut de olika butikernas exportdeklarationsblanketter. Dessa finns även i butikerna och kan fyllas i på plats. Vill du effektivisera ditt inhandling kan det vara bra att ha en blankett ifylld ock färdig vid avresan.

Hur mycket får man ta med sig?

Grundregeln för införsel av alkohol från ett annat EU-land är att man får ta med sig så mycket man vill så länge det är för eget bruk. Svenska tullen har dock utformat gränser i antal liter som man får privatimportera utan att de per automatik ifrågasätter införseln. Dessa införselregler hittar du här. För man in mer än så kan tullen beslagta dina varor vid misstanke om att de olagligt kommer säljas i Sverige. Tullen kan även fatta misstanke mot de som reser ofta men varje gång håller sig inom riktlinjerna.

En annan faktor du måste ta med i beräkningarna är bilens totalvikt som inte får överskridas. I totalvikten inkluderas såväl förare, passagerare som last. Kontrollera vilken maxvikt din bil är godkänd för.

Karta

Här finns alla butiker vi nämner på denna sida utmarkerade. På många platser ligger de så nära varandra att markörerna överlappar varandra. Zooma därför in till den plats du vill undersöka närmare för att se alla.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Butiker

Det finns flera vanligt förekommande butikskedjor vid de olika platser där gränshandeln sker. Här går vi kort igenom några av de större aktörerna på marknaden.

Scandlines Bordershop

Bordershop är färjerederiet Scandlines egna butiker. Dessa är belägna direkt vid färjelägena i Puttgarden, Rostock och Sassnitz. Det som gör Bordershop lite speciellt är deras stora sortiment av whisky. Utöver det finns mycket bra utbud av öl vin och andra spritdrycker. Bordershop har butiker i Puttgarden och Rostock.

Bordershop Puttgarden

Scandlines Bordershop i hamnen i Puttgarden.

Calle Grenzshop

Calle inriktar sig i stort sett enbart på alkohol, godis och snacks. Butikerna är inte lika stora som hos de övriga butikskedjorna och kan lätt uppfattas som lite trånga om det är mycket kunder som ska trängas bland varorna. Här finns bl.a. ett stort sortiment av öl, varav mycket är dansk och svensk öl. Calle finns i Flensburg, Burg (Fehmarn) och Heiligenhafen.

Calle Burg

Calle i Burg.

Citti-Markt

Citt-Markt är en stor livsmedelsaffär som kan liknas vid svenska ICA Maxi. Här hittar man vanligtvis ett mycket stort utbud av öl, vin och sprit. Fördelen med Citti-Markt är att de ofta har ett större utbud av tysk öl till skillnad från de renodlade gränshandelsbutikerna som till största del erbjuder svenska och danska ölsorter. Förutom alkoholdrycker hittar du massor andra matvaror och hushållsartiklar. Citti-Markt har butiker i Flensburg, Kiel och Lübeck.

Getränkeland

Getränkeland är en stor tysk dryckesåterförsäljare med 130 butiker, framförallt i förbundsländerna Mecklenburg-Vorpommern och Brandenburg i nordöstra Tyskland. De har även två butiker söder om Hamburg. Tänk på att Getränkeland inte är en renodlad gränshandelsbutik och det kan vara omöjligt att skriva av panten. På vin- och spritflaskor är det ingen pant, så där slipper man det bekymret. Undantag kan finnas för vin i PET-flaskor.

Getränke Hoffmann

Getränke Hoffmann har butiker koncentrerade till förbundslänerna Schleswig-Holstein, Berlin, Brandenburg, Nordrhein-Westfalen och Niedersachsen. D.v.s. i nordvästra, västra och östra Tyskland. Tänk på att Getränke Hoffmann inte är en renodlad gränshandelsbutik och det kan vara omöjligt att skriva av panten. Chansen för pantavskrivning ökar om butiken i fråga ligger nära färjeläget eller gränsen. Man behöver inte komma långt söderut i Tykland förrän de ser ut som frågetecken när man vill skriva av panten från burkarna. På vin- och spritflaskor är det ingen pant, så där är det bara att handla på för glatta livet.

Getränke Hoffmann Wandlitz

Getränke Hoffmann i Wandlitz.

Fleggaard

Fleggaard har precis som de andra stort fokus på alkoholhaltiga drycker, men riktar sig främst till den danska kundgruppen som köper alltifrån läsk, schampo och rengöringsmedel till disk- och tvättmaskiner i Tyskland. Fleggaard finns bara på platser dit färjor från Danmark anlöper, samt vid den dansk-tyska landgränsen.

REWE

REWE är en stor tysk butikskedja som finns i många städer i flera förbundsländer. Här fokuserar vi på de butiker som ligger i närheten av färjeförbindelser eller gränsövergångar mot Danmark. Förutom de butiker i Flensburg och Travemünde som vi nämner här nedan så finns det även REWE-butiker i flera andra av städerna vi nämner på denna sida.

Flensburg

Flensburg är beläget precis söder om landgränsen mellan Danmark och Tyskland. Hit kommer man om man väljer att köra via Fyn och Stora Bältbron i Danmark. Gränshandeln i Flensburg är mest populär bland danskar boende på Jylland. För oss svenskar innebär det en längre körsträcka än till Puttgarden. Däremot kommer man lite billigare undan när man kombinerar färjan Helsingborg-Helsingör eller Öresundsbron med Stora Bält-bron, jämfört med att köra via Rödby-Puttgarden.

Calle Grenzshop

Adress: Apenrader Strasse 109

Koordinater: 54.808669, 9.421589

Citti-Markt

Adress: Langberger Weg 4

Koordinater: 54.774294, 9.395486

Öppettider

Måndag-lördag: 08:00 - 20:00

Söndag: stängt

Fleggaard

Adress: Industrieweg 27, Flensburg

Koordinater: 54.794592, 9.380485

Getränke Hoffmann

Adress: Geheimrat-Doktor-Schaedel-Straße 22, Harrislee

Koordinater: 54.799179, 9.395139

REWE

Adress: Apenrader Strasse 48-52, Flensburg

Koordinater: 54.804403, 9.423926

Kiel

Kiel är en stor hamnstad i nordvästra Tyskland. Hit anländer Scandlines färja från Göteborg, vilken är den främsta anledningen till att göra sina inköp just här. Att handla här lämpar sisig enbart för dig som ändå planerar att ta färjan till Göteborg hem från kontinenten. Att åka till Kiel enbart för att handla är inte en lönsam resa. Utbudet av specialiserade gränshandelsbutiker är därför litet. Citti-Markt är den enda större butiken i Kiel.

BOKA FÄRJA TILL KIEL

Citti-Markt

Adress: Mühlendamm 1

Koordinater: 54.312904, 10.099767

Öppettider

Måndag-lördag: 08:00 - 20:00

Söndag: stängt

Getränke Hoffmann

Adress: Lauenburger Strasse 2

Koordinater: 54.304013, 10.128116

Puttgarden & Lübeck

Puttgarden, Burg och Heiligenhafen är de populäraste av alla gränshandelsorter i norra Tyskland. Här hittar man ett stort utbud av butiker eftersom de större kedjorna har butik både i Burg och Heiligenhafen. Det går också att köra hela vägen till Lübeck och handla på Citti-Markt, men många anser det inte vara värt den extra tiden det tar och handlar istället i närheten av färjeläget i Puttgarden. Är man däremot på väg hem från en bilsemester i Europa kan det vara trevligt med ett stopp på Citti-Markt.

BOKA FÄRJA TILL PUTTGARDEN

Calle Grenzshop

Denna butik finns på två orter i närheten av Puttgarden, Burg och Heiligenhafen.

Burg

Adress: Industriestrasse 4, Burg

Koordinater: 54.443306, 11.184258

Heiligenhafen

Adress: Tollbrettkoppel 8, Heiligenhafen

Koordinater: 54.365906, 11.006186

Fleggaard

Denna butik finns på två orter i närheten av Puttgarden, Burg och Heiligenhafen.

Burg

Adress: Mummendorfer Weg 7, Fehmarn

Koordinater: 54.442812, 11.177954

Heiligenhafen

Adress: Tollbrettkoppel 1, Heiligenhafen

Koordinater: 54.365545, 11.003325

Bordershop Puttgarden

Scandlines Bordershop är beläget precis vid färjeläget i Puttgarden. Bekvämt för dig som bara ska handla och vända tillbaka mot Sverige.

Adress: Zur Westmole 1a, Fehmarn

Koordinater: 54.504196, 11.226218

Öppettider

Måndag-onsdag: 04:00 - 20:00

Torsdag: 04:00 - 24:00

Fredag-lördag: (dygnet runt) 00:00 - 24:00

Söndag: 00:00 - 20:00

Citti-Markt

Citti-Markt är beläget i utkanten av Lübeck precis utmed motorväg A1.

Adress: Herrenholz 14

Koordinater: 53.859133, 10.627299

Öppettider

Måndag-onsdag: 08:00 - 20:00

Torsdag: 08:00 - 22:00

Fredag-lördag: 08:00 - 20:00

Söndag: stängt

Getränke Hoffmann

Getränke Hoffmann är en dryckesspecialist med ursprung från Brandenburg. De har etablerat nya butiker på att antal platser i trakterna kring i Heiligenhafen och Lübeck.

Heiligenhafen

Adress: Tollbrettkoppel 6, Heiligenhafen

Koordinater: 54.365524, 11.005189

Måndag-fredag: 08:00 - 19:00

Lördag: 08:00 - 14:00

Lübeck

Adress: Krempelsdorfer Allee 4, Lübeck

Koordinater: 53.878533, 10.661260

Måndag-lördag: 09:00 - 20:00

Lübeck (Bad Schwartau)

Adress: Zum Vorwerk 2a, Bad Schwartau

Koordinater: 53.902613, 10.671955

Måndag-fredag: 09:00 - 20:00

Lördag: 08:00 - 18:00

Travemünde (Lübeck)

Travemünde är inte en destination man vanligtvis åker till enbart för att handla billig alkohol, utan snararen en överfart under en längre bilsemester. Även om utbudet av gränshandelsbutiker är gansk sparsamt i Travemünde så behöver man inte bege sig ända till Heiligenhafen eller Puttgarden för att fylla upp bagaget. Det går t.ex. att köra till närbelägna Lübeck och handla på Citti-Markt. Är man på väg hem från en bilsemester i Europa kan man göra det till ett naturligt stopp innan färjan från Travemünde.

BOKA FÄRJA TILL TRAVEMÜNDE

REWE

Denna butik ligger ganska centralt i Travemünde.

Gneversdorfer Weg 3, Lübeck

Koordinater: 53.957597, 10.860748

Öppettider

Måndag-onsdag: 07:00 - 22:00

Lördag: 11:00 - 17:00

Söndag: stängt

Citti-Markt

Citti-Markt är beläget i utkanten av Lübeck precis utmed motorväg A1.

Adress: Herrenholz 14

Koordinater: 53.859133, 10.627299

Öppettider

Måndag-lördag: 08:00 - 20:00

Torsdag: 08:00 - 22:00

Fredag-lördag: 08:00 - 20:00

Söndag: stängt

Rostock

Rostock har färjeförbindelse med Gedser i Danmark samt Trelleborg i Sverige. Att handla alkohol i Rostock lämpar sig främst för dig som antingen vill besöka staden några dagar eller är på väg hem från en bilsemester och kommer i riktning från Berlin.

BOKA FÄRJA TILL ROSTOCK

Bordershop Rostock

Scandlines Bordershop är beläget precis vid färjeläget i Rostock. Denna Bordershop är betydligt mindre än den i Puttgarden.

Adress: Zum Südtor 5, Rostock

Koordinater: 54.138246, 12.114810

Öppettider

Måndag-söndag: 08:15 - 20:00

Getränkeland

Alt Bartelsdorfer Strasse

Adress: Alt Bartelsdorfer Strasse 1, Rostock

Koordinater: 54.098048, 12.174461

Måndag-fredag: 08:00 - 19:00

Lördag: 08:00 - 16:00

Neubrandenburger Strasse

Adress: Neubrandenburger Strasse 10, Rostock

Koordinater: 54.078832, 12.158912

Måndag-fredag: 08:00 - 19:00

Lördag: 08:00 - 16:00

Herweghstraße

Adress: Herweghstraße 20, Rostock

Koordinater: 54.074625, 12.138723

Måndag-fredag: 08:00 - 19:00

Lördag: 08:00 - 14:00

Sassnitz

Sommaren 2020 lade Stena Line ned färjelinjen mellan Trelleborg och Sazznitz. Däremot har FRS Baltic börjat trafikera sträckan Ystad-Sassnitz och i hamnen i Sassnitz har de en egen Bordershop.

På ön Rügen i nordöstra Tyskland ligger staden och färjeläget Sassnitz. Härifrån går färjan till Ystad. På grund av att överfarten till Sverige tar så pass lång tid är inte Sassnitz lämpad för enbart gränshandel. Kommer du däremot tillbaka från en resa i Europa och ändå planerar att välja denna färja för att komma hem till Sverige så finns det möjlighet att fylla bilen innan du kör på båten.

Bordershop Sassnitz

Adress: 18546 Sassnitz

Koordinater: 54.486093, 13.587332

Öppettider

Måndag: 09:00 - 12:45

Tisdag: Stängt

Onsdag: 09:00 - 12:45

Torsdag: 06:30 - 15:00

Fredag: 09:00 - 12:45

Lördag: 06:30 - 15:00

Söndag: 09:00 - 12:45

Getränkeland

Adress: Rügen-Galerie 33, Sassnitz

Koordinater: 54.514891, 13.641260

Måndag-fredag: 08:30 - 18:30

Lördag: 08:00 - 13:00

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.