Trelleborg Sassnitz

Färjelinjen Trelleborg-Sassnitz är nedlagd permanent. Vill du ha tips på alternativ färjor till Tyskland? Klicka här

Färjelinjen Trelleborg-Sassnitz tar dig till östra Tyskland och passar bra för dig som ska mot Polen eller Berlin efter ankomst till Tyskland. Ska du mot Berlin eller vidare mot Tjeckien eller Österrike är dock linjen Trelleborg-Rostock eller Gedser-Rostock att föredra eftersom de innebär kortare körsträcka i Tyskland. Färjan anländer till Sassnitz på ön Rügen och från färjeläget väntar en fem mil lång sträcka på landsväg innan man kommer till Stralsund. Där kör man på Bundersstrasse 96 som håller motorvägsstandard ända till A20 som tar dig mot bl.a. Berlin och Polen.

Linjen Trelleborg-Sassnitz har enbart dagfärjor men det finns ändå möjlighet att hyra hytt. Det kan vara en god idé eftersom överfarten varar 4 timmar och 15 minuter. Med egen hytt är det lättare att koppla av eller ta en liten tupplur inför den fortsatta resan. På båten finns även restauranger och butiker där man kan fördriva tiden. I hamnen i Sassnitz ligger Scandlines Bordershop där man kan handla billig öl, vin, sprit, läsk och godis m.m.

Betyg och omdöme för Trelleborg Sassnitz

Betyg: 3 ★★★☆☆

Pris: 840 SEK

Motivering: Lång överfartstid och längre körsträcka både om du ska mot Berlin eller Polen. Den långa överfartstiden ger dig möjlighet att sova en stund inför den fortsatta resan.

Betygsatt av: Bilsemester.net

Trelleborg-Sassnitz på karta

Att göra i Sassnitz och på Rügen

En av de främsta sevärdheterna på Rügen är nationalparken Jasmund med bokskogar, vita klippor och glittrande hav. En populär plats att ta sig till är en av de högsta punkterna i nationalparken, som är konungastolen eller Königsstuhl på tyska. Här har du milsvid utsikt över Östersjön.

Nere i Sassnitz finns en intressant engelsk ubåt för den som är marint intresserad. Det är den brittiska ubåten HMS Otus som sjösattes här 1962 och numera fungerar som ett flytande museum.

Under sommarhalvåret går det bussar mellan många av orterna på Rügen, och du kan exempelvis ta dig till Putbus på södra delen, som anses vara öns kulturcentrum med den enda existerande teatern. Orten grundades på 1700-talet av prins Wilhelm Malte, som påstås vara den person som introducerat havsbad i Tyskland. I Putbus slottspark finns rester av det slott som prinsen hade här, men som förstördes i slutskedet av andra världskriget.

En alltmer populär sevärdhet är Hitlers gamla semesteranläggning i Prora, strax söder om Sassnitz. Den började byggas 1936 och höll på i tre år innan projektet avbröts när andra världskriget inleddes. Med Prora ville man erbjuda det tyska folket en billig semester med havsutsikt vid Östersjön. Idag innehåller delar av komplexet restauranger, museum och affärer. Det planeras även för hotell och lägenheter.

Rügens nordligaste punkt heter Kap Arkona och är också värt ett besök. Runt bergsudden finns ruiner av den forna borgen Jaromarsburg som är tillägnat den slaviske guden Svantevit, men även två fyrtorn och några souvenirbodar.

Fortsätt ner genom Tyskland

När du kommit till färjelägret utanför Sassnitz tar du enkelt bilen ner genom Tyskland. Det finns numera två broar som sammanlänkar Rügen med Stralsund på fastlandet. Stralsund är gamla svensktrakter, då staden tillhörde Sverige mellan 1648-1814. Stralsund är också en intressant gammal hansastad som kan vara värd att utforska lite närmare.

Alla färjelinjer till Tyskland

1 340 SEK
3 398 SEK

Vår uträkning baseras på enkelresa och att ni är två vuxna och två barn samt reser med personbil max 6 meter lång. Priserna gäller lågsäsong och vårt riktdatum är den 21 juli 2022 (högsäsong). I de fall där priserna varierar beroende på avgång har vi räknat fram ett medelvärde.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.