Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bledsjön - Sloveniens näst största sjö

GÅ TILL » Hitta hit Bilder Utsikt över Bled

Utsikt över Bled

BLED VÄDER

Bledsjön är Sloveniens näst största sjö och belägen 3,5 mil nordväst om huvudstaden Ljubljana. Trots att Bled är landets näst största sjö är den inte särskilt stor, 2,1 km lång och 1,4 km bred. Maxdjupet är 30,6 meter. Sjön är pittoreskt belägen omgärdad av berg och skogar. Vid den norra stranden ligger det medeltida slottet Blejski grad och mitt i sjön ligger Bledön (Blejski otok) som är den enda naturliga ön i Slovenien. På ön finns ett flertal byggnader, bland annat kyrkan Cerkev Marijinega vnebovzetja uppförd på 1400-talet. Kyrkan används regelbundet till bröllop och har ett 52 meter högt torn.

Staden Bled med sina cirka 5000 invånare är belägen vid sjöns östra strand. På grund av sjöns popularitet som resmål finns här många hotell, restauranger och affärer. Sjön och staden är dessutom ett populärt utflyktsmål för Ljubljanas invånare som åker hit på badutflykter, särskilt på helgerna.

SÖK & BOKA HOTELL I BLED

Blejski Grad (Bled Slott)

Utsikt över Bled

Bled Slott

Slottet som är beläget på sjöns norra strand är Sloveniens äldsta slott och ett av landets mest besökta turistmål. Slottet nämns för första gången i skrift år 1011. Slottets äldsta del är det romanska tornet. Under medeltiden uppfördes ytterligare torn och befästningen förstärktes. Ytterligare byggnadet uppfördes därefter i renässansstil. Slottet byggnader är uppförda kring två borggårdar som förenas av en trappa. Vid en övre borggården ligger slottets kapell som byggdes på 1500-talet och senare renoverades omkring år 1700, bland annat utsmyckades det då med freskomålningar. Slottet har en vindbrygga över vallgraven.

Blejski Otok (Bledön)

I sjöns västra del ligger ön Blejski Otok. På ön finns ett fåtal hus, men det mest utmärkande är kyrkan vars torn är väl synligt från i stort sett hela strandlinjen längs sjön. Till Blejski Otok tar man sig med hjälp av båtar som kallas Pletna. Det är små handgjorda båtar som drivs av en stående roddare kallad "pletnar".

Bohinj

2,5 mil väster om Bled ligger Bohinj, en annan vacker sjö som dessutom är Sloveniens största. Bohinj är enligt många ännu vackrare än Bled och dessotum mindre exploaterad av bebyggelse runt sjön. Besöker man Bled ska man helt klart inte missa att planera in en utflykt till Bohinj. Smidigast är att utforska Bohinj och området runt sjön med bil.

Hitta hit

Kortaste vägen till Bled från Sverige är att köra genom östra Tyskland och östra Bayern. Därefter via Salzburg och Villach i Österrike. Till Slovenien kör man lämpligast genom den nästan 8 km långa Karawankentunnel som börjar i Österrike och slutar på den Slovenska sidan. Därefter fortsätter man på E61 i 1,7 mil till avfatern mot Bled skyltas. Sjön och samhället Bled ligger drygt 4 km från motorvägsavfarten.

Koordinater: 46.365055, 14.098010

Bilder från Bled

Utsikt över Bled Utsikt över Bled Utsikt över Bled

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.