Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Gardasjön - upplev vackra Garda

GÅ TILL » Hitta hit Städer Bilder Utsikt över norra delen av Gardasjön

Utsikt över norra delen av Gardasjön

GARDASJÖN VÄDER

Gardasjön, eller Lago di Garda som den heter på italienska, är Italiens största sjö och ligger på gränsen mellan Alperna i norr och Poslätten i söder. Sjön är 5,2 mil lång och i genomsnitt 1,6 mil bred. Den norra bergiga delen är betydligt smalare än den södra delen vid slätten. Gardasjön är en väldigt djup sjö där medeldjupet är hela 136 meter och maxdjupet är 346 meter. På grund av det stora djupet är Gardasjön en kall badsjö. Under en längre period av varma och lugna sommardagar kan dock ytvattentemperaturen stiga upp över 20 grader och erbjuda en behaglig badtemperatur. Har det däremot varit blåsigt väder blir sjön snabbt kall eftersom djupvatten kommer upp till ytan och kyler av ytvattnet. Den norra delen av sjön är särskilt populär bland vindsurfare och skärmflygare eftersom vindförhållandena är bra mellan bergssluttningarna. Runt hela sjön ligger byarna tätt och det finns en väg som åtminstone i den norra bergiga delen går precis bredvid strandkanten. Bilvägen runt sjön är populär bland tävlingscyklister och motionärer. Det gör trafiksituationen aningen kaotisk eftersom bilar, cyklister och fotgängare samsas på den för trafikmängden smala vägen. Det är inte ovanligt att man i de mörka tunnlarna möter fotgängare i vägkanten eller kör ikapp cyklister utan baklysen.

Hitta hit

Gardasjön ligger nästan rakt söderut från Sverige och det finns två huvudsakliga rutter att välja på. En västligare rutt, där man tar färjan Rödby-Puttgarden och fortsätter söderut via Hamburg, Kassel, Würzburg och Ulm. Hela vägen mellan Hamburg och Füssen på gränsen till Österrike färdas man på motorvägen A7. Denna motorväg kan under framförallt de senare sommarmånaderna vara otroligt hårt trafikerad. Särskilt förbi Hamburg brukar trafiken kunna gå riktigt långsamt och har man otur så är Elbetunneln avstängd vilket innebär att två genomfartsleders trafik trängs ihop på en.

Den andra är aningen östligare och går via Rostock, Berlin, Leipzig och München. Den östligare rutten innebär att man istället tar färjan Gedser-Rostock eller Trelleborg-Rostock. Denna väg är generellt inte lika hårt trafikerad, men det finns trafikproppar längs vägen. Dessa trafikproppar är framförallt förbi Berlin på Berliner Ring och förbi München.

Dessa två rutter möts vid Innsbruck i Österrike. Från Innsbruck tar man sedan Brennerautobahn mot Brennerpasset mellan Österrike och Italien. Från gränsen vid Brennerpasset är det 16 mil på E45 till den norra avfarten mot Gardasjön. Därifrån tar ni landsvägen mot Torbole som tillsammans med Riva del Garda ligger i den absolut nordligaste delen av sjön. Även om i ska till de sydligare delarna av sjön rekommenderar vi att ni kör ner mot sjön i norr förutsatt att ni har tid. Vägen längs den norra delen av sjön bjuder nämligen på vackra vyer och det finns gott om restauranger om magen börjat kurra redan på motorvägen. Här gör ni också valet vilken sida av sjön ni ska köra på, beroende på i vilken stad ni ska bo.

Koordinater: 45.579324, 10.625230

Städer runt Garda

Det finns som sagt väldigt många byar och småstäder runt sjön. Den närmsta större staden är Verona, med 256 000 invånare, som ligger två mil sydväst om sjön. Här presenterar vi några av dem. Viktigt i planeringsstadiet är att ta ställning till om ni vill ha morgon- eller kvällssol. Detta gäller framförallt om ni ska bo i den norra, bergiga delen av sjön. På den östra stranden får ni kvällssol, medan den västra sidan skuggas helt av de höga bergen.

Malcesine

Malcesine är en trevlig liten by belägen på östra stranden i den norra delen av sjön. Här finns ett stort utbud av restauranger och glassbarer. Inne i byn är det bilfritt men det finns två parkeringsplatser i nära anslutning till de centrala delarna. Det kan dock vara svårt att hitta en ledig plats, men väntar man vid bommen så brukar det snart bli ledigt när någon åker därifrån. Den andra parkeringsplatsen ligger söderut längsmed Viale Roma. Båda är avgiftsbelagda.

Restaurangerna har vanligtvis öppet till kl. 23 medan kaféer, vin- och glassbarer har öppet ytterligare någon timma. För den som vill fortsätta kvällen finns enstaka pubar som har öppet ännu längre. Från Malcesine går passagerarbåtar och bilfärja till Limone Sil Garda på andra sidan sjön. Perfekt för en dagsutflykt om man vill lämna bilen och slippa köra.

Monte Baldo

Från Malcesine går det en linbana upp till det 1950 meter höga berget Monte Baldo. Mer finns att läsa på vår sida om Monte Baldo.

SÖK & BOKA HOTELL I MALCESINE Hamnen i Malcesine

Hamnen i Malcesine

Parkeringen i centrala Malcesine

Parkeringen i centrala Malcesine, ytterligare en parkering om man följer gatan förbi det gula huset.

Gränd i Malcesine

En av Malcesines många gränder.

Oväder över Malcesine

Oväder drar in från bergen

Limone Sul Garda

Limone är känt bl.a. för sina citroner och olika produkter som tillverkas av dessa frukter. Här hittar man såklart lokalproducerad limoncello, men även karameller och tvålar gjorda av citroner från trakten. De centrala delarna består av trånga gränder vilket gör att byn till stora delar är bilfri. Vid hamnen för bilfärjan finns en stor parkeringsplats på nära avstånd till de centrala delarna. Inne i samt längs strandpromenaden finns det gott om restauranger och kaféer.

Fram till 1930-talet kunde staden bara nås via sjön samt en slingrig bergsstig. Vägen till Riva del Garda färdigställdes 1932.

SÖK & BOKA HOTELL I LIMONE

Citronmuseet (La Limonaia del Castel)

Citroner är i centrum i Limone. På citronmuseet kan man se hur de format stadens historia samt vilken tillverkning som sker på orten. Här får man bl.a. lära sig att det finns många olika sorters citroner och vilka egenskaper de har. Museet har även en egen trädgård med citronträd vars frukter används i produktionen.

Torg Limone

Torg i centrala Limone.

Hamnen i Limone

Hamnen i Limone.

Sirmione

På en lång halvö mitt i den allra sydligaste delen av sjön ligger byn Sirmione. Här hittar man bl.a. en gammal stadsbebyggelse med smala gränder, en medeltida borg samt resterna av en romersk villa. Byn är en riktig turistmagnet dit busslaster av besökare kommer för ett dagsbesök. Även om byn är väldigt charmig kan den stora mängden besökare upplevas som störande. Det går att köra bil inne i stadskärnan som nås via en smal bro, men det krävs särskilt tillstånd för att köra in. Har man en reservation på ett hotell inne i stadskärnan fungerar detta som tillstånd. Väl på plats kan man av hotellet få tillstånd att köra in och ut från staden om man t.ex. vill ge sig iväg på utflykter under vistelsen.

Inne i staden finns gott om hotell, kaféer, restauranger och exklusiva småbutiker. Sirmione har ett livligt trafikerat färjeläge med båttrafik till samtliga orter runt Gardasjön.

SÖK & BOKA HOTELL I SIRMIONE Medeltidsborgen i Sirmione

Den medeltida borgen i Sirmione

Centrala Sirmione

Centrala Sirmione

Bilder från Gardasjön

Gardasjön Gardasjön Gardasjön Gardasjön Gardasjön Gardasjön

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.