Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Italien

Trafikregler och vägval i Italien

Italienska vägar är generellt sett av mycket hög standard. Skyltningen följer europeisk standard och liknar den vi har i Sverige. Skyltarnas färger och figurernas utformning kan dock skilja sig lite åt från de svenska motsvarigheterna. I den italienska trafiken är tempot ganska högt och många förare har dåligt tålamod om de tycker det går för långsamt. Om du ska på bilsemester till Italien kan det därför vara bra att lägga lite extra tyngd på gaspedalfoten eller vara extra uppmärksam i backspegeln.

Särskilda regler: Vid omkörning på motorväg måste vänster blinkers vara påslagen under hela omkörningen (få följer dock denna regel nu för tiden). En reflexväst måste finnas i bilen.

Snabbfakta

Valuta:
Euro

Medlem i Schengen:
Ja

Motorvägsavgift:
Ja (betalstationer)

Total längd vägnät:
487 700 km

Längd motorvägar:
6 758 km

Hastighet motorväg:
130 km/h (150 km/h)

Hastighet landsväg:
90 km/h

Hastighet tätort:
50 km/h

Minsta mönsterdjup däck:
sommardäck 1,6 mm
vinterdäck 4 mm

Drivmedel:
Bensin = Benzina
Diesel = Gazole

Bensinpris:
21.17 kr

Dieselpris:
19.99 kr

Promillegräns:
0,5

Obligatorisk utrustning:
- Reflexväst
- Vaningstriangel

Italiensk/svensk olycksrapport:
Ladda ner PDF

A22 Italien

A22 i Italien riktning Villach i Österrike.

Motorvägar i Italien

Motorvägar i Italien

Italiens motorvägar (Autostrada; motorväg på italienska) brukar anses vara de första motorvägarna i världen. De första motorvägarna i Italien byggdes nämligen redan under 20-talet och den första sträckan var den mellan Milano och Como. Den öppnades för trafik 1923. Idag har Italien ett av Europas bästa motorvägsnät och den högsta tillåtna hastigheten är 130 km/h.

Italiens Autostrada tillåter som sagt en maxhastighet på 130 km/h för personbilar och den maximala hastigheten för lastbilar är 80 km/h. Vid kraftigt regn eller snöfall är 110 km/h den högsta tillåtna hastigheten på italienska motorvägar. Det finns planer på att höja hastighetsbegränsningen till 150 km/h för personbilar på vissa utvalda sträckor.

De flesta sträckorna har två eller tre körfält i vardera riktning, men vissa har utökats till fyra filer samt en fil för utryckningsfordon. Den totala längden på Italiens motorvägar är 6 400 km. I de norra och centrala delarna av landet har i stort sett alla motorvägar vägtullar. Motorvägar som är avgiftsbelagda skyltas med en grön motorvägsskylt liknande den vi har i Sverige, medan avgiftsfria motorvägar har en blå skylt.

Italien har motorväg till alla sina grannländer; Frankrike, Schweiz, Österrike och Slovenien. Genom det långsmala Italien finns det huvudsakligen två sammanhängande motorvägar. Dels är det A1 som går i inlandet mellan Milano i norr, förbi Rom i mellersta Italien och vidare till Neapel. Sedan är det A14 som är kustmotorvägen som går från Bologna och sedan utmed den italienska östkusten till Taranto söder om Bari. Huvudstaden Rom omges av en 7 mil lång motorvägsring som är ansluten till A1 genom tre separata motorvägar.

Landsvägar i Italien

Landsväg i Italien

Landsvägarna i Italien är ofta av god standard, i varje fall i de norra delarna av landet. Håller man sig till de större nationella vägarna ska det inte vara några problem med vägstandarden.

Rekommenderade färdvägar i Italien

För svenska bilturister som åker till nordöstra Italien är det främst två vägar som används. Det är dels den västligare A22 som börjar vid Brennerpasset mellan Österrike och Italien. Den fortsätter ner mot Verona som ligger i höjd med Venedig. Den andra är A23 som börjar allra längst i nordöst på gränsen till Österrike. Här kommer man från Villach i Österrike och fortsätter söderut förbi Udine. Därefter ansluter A23 motorvägen A4 som fortsätter anringen mot Venedig i väster eller Trieste i öster.

Vägskylt utmed landsväg i Italien

Från Frankrike är A10 en av de större motorvägarna. Den börjar vid gränsen efter Monaco och fortsätter utmed den italienska rivieran mot genova där vägen delar sig antingen norrut mot Milano eller åt sydöst utmed kusten.

Ska man vidare söderut i Italien är det främst två motorvägar man bör välja. Det är dels A1 som går i inlandet ner förbi Rom och vidare till Neapel, eller A14 som går längs den italienska östkusten hela vägen net till Bari och den italienska "skoklacken".

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.