Istrien och Pula-halvön

GÅ TILL » Städer Sevärdheter Bila Rovinj, Istrien - Pula-halvön

Staden Rovinj på Pula-halvön.

ISTRIEN VÄDER

På nordvästra Balkan ligger halvön Istrien alldeles invid det kristallklara vackra Adriatiska havet. Denna halvö är en del av Kroatien, Slovenien samt Italien. Den gränsar mot havsvikar såsom Vendigbukten, Triestebukten samt Kvarnerviken. Detta kustparti tillhör till stora delar Kroatien. Hit söker sig många turister årligen, och under sommartid är den Kroatiens populäraste resmål och därav en viktig destination inom turistnäringen.

Med flera medeltida småstäder och ett hänförande landskap som sträcker sig från inlandet och ut med kustremsan är Istrien en historisk pärla som fängslar med sin aldrig bortfallande skönhet. Istrien speglar sig i då och nu och välkomnar alla oavsett mål och mening. Här finns världens minsta stad Hum. Här finns det utflyktsleder, badvikar, grottor och naturreservat. Istrien har under olika tidsperioder varit i händerna på olika stormakter. Regionen har varit romersk, tillhört Frankerriket och därefter en rad hertigdömen genom dess historia. Istrien var från 1918 fram till 1945 en del av Italien.

Städer i Istrien

Att Istrien historiskt sett har varit en romersk provins och att den har tillhört stadsstaten Venetien i över 600 år, det syns och återspeglas i Istrienregionen genom historiska sevärdheter och arkitektur. Hum som tillhör Kroatien har omkring 20 invånare, staden inger den där medeltida känslan och kuststäder som Koper och Piran i Slovenien gör en påmind om att Italien med dess Venedig inte alls ligger så långt bort.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Pula
Poreč
Piran och Portorož
Brijuni
Cres
Postojnagrottan

Pula

I den kroatiska delen av Istrien finner vi Pula. En stad som är känd för sin romerska arena, som också är en av världens bäst bevarade amfiteatrar. Därtill finns det flera romerska lämningar i staden som lockar turister årligen. Den här kuststaden ligger invid Pulaviken, den känns som en typisk stad där folk arbetar och bor och kanske inte så turistig i sig. Men den har en central roll både ekonomiskt och kulturellt med sin varvsindustri och sina historiska sevärdheter. Det är en bra shoppingstad, specifikt längs med huvudgatan Giadini. Och finns det goda badmöjligheter i närheten av Pula med fler vackra stränder, en av dessa är Ambrela.

SÖK & BOKA HOTELL I PULA Pula

Poreč

Pittoreska Poreč på Istriens västkust, är en populär kroatisk turistort tack vare sin förhistoriska känsla, mysiga gränder och vackra stränder. Staden har varit med på UNESCOS världsarvslista sen 1997 med sin romerska-katolska basilika som byggdes på 500-talet. I närheten av staden finns kalkstensgrottorna Baredine. Och för den som gillar att cykla och promenera längs med kustremsan så sträcker sig fina promenad och cykelstråk både norr och söder om Poreč. Orten är även känd för sina två laguner som är måttligt populära när det är badväder. Den gröna och den blå lagunen, Zelena laguna och Plava laguna.

SÖK & BOKA HOTELL I POREČ Porec Porec

Piran och Portorož

Två orter som ligger nära varandra på den slovenska rivieran. Piran som är beläget på en udde inger en känsla av historia med sin stadsmur, sina smala gator, gamla byggnadsverk och det fina Tartinitorget. En stad som är känd för sin salthandel och för kompositören Guiseppe Tartini. Några kilometer från Piran finner vid Portorož. Det är Sloveniens populäraste badort som med sin 7 kilometer långa sandstrand lockar många turister sommartid. Portorož är också en omtyckt och omtalad kurort sedan lång tid tillbaka. Hälsobad har länge varit en del av deras traditioner här. Och orten har Sloveniens enda sandstrand dessutom.

SÖK & BOKA HOTELL I PIRAN SÖK & BOKA HOTELL I PORTOROŽ Piran Piran

Sevärdheter och utflyktsmål

Istrien är rik på sevärdheter och utflyktsmål. Sköna stränder, djupa grottor, enastående naturreservat och historiska platser. Exempelvis så finns världens minsta stad Hum i regionen. Varthän man reser så hittar man något att förgylla semesterns dagar med.

Brijuniöarna

Brijuni är en ögrupp och en nationalpark som ligger utanför Fažana och Pula i Kroatien. Ögruppen består av totalt 14 öar. 12 mindre öar och två större, Veliki Brijun samt Mali Brijun. Ingen av öarna består av permanent boende, men på Veliki finns det flera hotell och många sevärdheter att upptäcka. För den som gillar golf så finns här Kroatiens äldsta golfbana. På Veliki ligger det också en safaripark med många exotiska djur att beskåda. Och resterna från de romerska och bysantinska epokerna lever kvar i flera sevärdheter från tidsperioderna på ön. Veliki Brijun har även Tito haft sitt sommarresidens, idag spenderar Kroatiens president ledig tid här. Hit kan man tas sig med utflyktsbåtarna från bland annat Fažana.

Koordinater: 44.913933, 13.761920

Cres

Adriatiska havets största ö Cres ligger i Kvarnerbukten söder om Brijuniöarna. Cres är en kuperad ö vilket gör att den inte är så bebodd. Dock bor här cirka 3 000 invånare året om. Det finns både städer och byar på ön och huvudorten bär samma namn. Även Cres har rester från romarna och antikens Grekland. Staden Cres präglas av en ventetiansk utformning med sin stadsmur och stenbågsportar. Valun är också en populär turistort på Cres, den ligger fint inne i en vik och här finns det en härlig sandstrand för de som är badsugna. Man når Cres från Brestova på fastlandet med färjetrafik som stannar till i Porozinas hamn.

Koordinater: 44.892226, 14.357736

Cres

En av otroligt många vackra badvikar på Cres.

Postojnagrottan

En av världens vackraste grottor är Postojnagrottan i Slovenien. Det är Pivkaflodens vatten som har format och skapat grottan. Den har varit känd i flera århundraden. Grottan användes som en tillflyktsort och som ett skydd under förhistorisk tid. Och i Postojnagrottans första rum, där man kan se signaturer som sträcker sig enda till 1200-talet. Grottsystemet omnämns och beskrivs av vetenskapsmannen Janez Vajkard Valsar under 1600-talet och sedan 1818 har grottan varit öppen för besökare. Under andra världskriget var Postojnagrottan ett förvaringsutrymme. Grottsystem är 21 kilometer långt och är därmed den längsta grottan i världen som tar emot besökare. Något som gör Postojnagrottan extra unik är det stjärtgroddjur som bara lever där. Som turist har man mer än fem kilometer grotta att upptäcka, det tar upp till en och en halvtimme. Grottan har ett tågsystem och en restaurang samt en konsertsal.

Koordinater: 45.130521, 14.286515

Postojnagrottan Postojnagrottan

Bila till Istrien

Karta - bila till Istrien

Mellan Jönköping och Pula längst söderut i Istrien är det 187 mil. Vi rekommenderar att du väljer färjorna Helsingborg-Helsingör och Gedser-Rostock för att komma till Tyskland.

Från Rostock åker du vidare söderut på motorväg A19 och därefter A24 mot Berlin. Förbi Berlin väljer du lämpligtvis att köra på Berliner Ring (A10) och vidare på A9 förbi Leipzig och Nürnberg, hela vägen till München. Därefter går färden i östlig riktning på A8 mot Salzburg.

Genom Österrike väljer du A10 som tar dig till Villach och därifrån byter du till A11 som tar dig till gränsen mot Slovenien. I Slovenien passerar du huvudstaden Ljubljana i inlandet innan vägen viker av åt väster och ut mot Adriatiska havet och kuststaden Koper. När du kommer dit är du i den Slovenska delen av Istrien och kan välja att fortsätta söderut till Kroatien på halvön som utgör den större delan av Istrien.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.