Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Baška

GÅ TILL » Hitta hit Parkera Bad & sevärdheter Restauranger Baška

Vy över Baška

BAŠKA VÄDER

Den kroatiska turistorten och kommunen Baška med sina uppskattningvis 1 600 invånare är ett omtyckt resmål. Hit kommer såväl inhemska semesterfirare som utländska. Orten finner vi på ön Krk som är den näst största ön i Adriatiska havet. Och den främsta näringen här är så klart turismen. Detta tack vare att ön Krk ligger så nära fastlandet med bra förbindelser när det gäller flygtrafiken och vägnätet. Mellan juli och september är Baška som populärast. Den 2 kilometer långa, breda och barnvänliga stranden Vela Plaža är ortens dragplåster under sommarsäsongen. Här finns det ett brett utval av barer och caféer längs med strandpromenaden. Stranden har fått utmärkelsen Blå Flagg sedan 20 år tillbaks i tiden. Det förutsätter bland annat att vattenkvaliteten är bra och det är en säkert badplats att bada vid.

SÖK & BOKA HOTELL I BAŠKA

Naturen kring ön Krk är fantastiskt vacker. Med sina karga bergsklippor längs med kusten och det kristallklara vattnet, den blåvioletta förvildade lavendeln och cederträden. Här finns det flera guldkorn till vyer att uppleva och det är hisnande. Och för att uppleva den vackra utsikten över Baška så kan man ta sig upp till berget där den katolska kyrkan Sv. Ivana med sin kyrkogård ligger. Här finns också historiska lämningar efter en mindre fästning och en kyrka.

Välkomna till sköna Baška

Hitta hit

Närmsta vägen om du vill köra raka vägen från Sverige är att åka via Berlin, München, Salzburg, Villach och förbi Ljubljana. Baška är beläget längst ut på ön Krk. Från fastlandet går det en bro från den stora hamnstaden Rijeka. Vägen på ön är bitvis smal och kurvig och trafiktempot är ganska högt. Från bron i ena änden av ön, till Baška i den andra änden, är det 4,3 mil som tar ungefär 40 minuter att köra.

Koordinater: 44.969625, 14.752236

Parkera

I sydvästra Baška finns en stor parkeringsplats vid Hotel Corinthia och i nordöst, norr om gamla stadskärnan, finns ytterligare en parkering.

Bad och sevärdheter

Strand Baška

Det finns flera offentliga badplatser på ön Krk som är spännande att utforska. Hit söker också semesterfirare för vattensport, vandring och fiske. Det finns goda möjligheter att hyra jetski, kajak och båt. Och tycker man att det är intressant med fiskar och andra vattendjur så kan man besöka det Adriatiska akvariet i Baška.

Stränder vid Stara Baška

Stara Baška som betyder gamla Baška är känd för sina fina stenstränder. En del något större och andra små smala avskilda badplatser. Vid Škrila Camping som tycks vara mycket populär av både lokalbefolkning och turister finner vi en av de större. En annan strand som ligger mer avskilt heter Surbova och den finns längst söderut. Vill man ha närheten till en servering så rekommenderas stranden vid Beach Bar Zala med sina parasoll. Här finns det också en bra parkering intill stranden. I Stara Baška kan det annars vara svårt att hitta parkeringar invid stränderna med bekvämt gångavstånd. Campingen har en betalparkering och den gäller hela dagen. Vid Plaża w S tarej Baśce är det lätt att ta sig ner till vattnet då den ligger precis invid en väg. Och inte långt från denna badplats finner vi ytterligare en strand som heter Plaža Barčica. Vid Oprna Bay finns det en cafébar och solstolar. Här är det gott om parkeringsplatser också. Vissa badvikar nås bäst med båttaxi, en av dessa är Fox Bay och Golden Bay (Plaža Zlatna Obala).

Strand i på Krk i närheten av Baška

Strand i närheten av Baška

Vela Luka Baška

Ta en taxibåt från Baška till badplatsen Vela Luka när huvudstranden i Baška är folktät. Här finns en trevlig restaurang om man är sugen på något att äta eller att dricka. Den går även att nå till fots från Baška via kanjonen, men då gäller det att man är en van vid den här typen av bergsterräng. Många semesterfirare föredrar den här stranden då den är mindre livlig än Vela Plaža Baška.

Mala Luka Baška

Om man fortsätter att följa vandringsleden norrut från Vela Luka så hittar man badviken Mala Luka. Tar cirka 15-20 minuter från Vela Luka. Även här råder det en lugn stämning, då de flesta turister föredrar att trängas på Baškas huvudstrand då den ligger så centralt och man har nära till många bekvämligheter. Precis som Vela Luka finns här en restaurang. Mala Luka är sannerligen en liten vacker oas som många missar eller inte känner till. Hit kan man också ta sig med båttaxi från Baška.

Utöver Vela Luka, Mala Luka och Vela Plaža så kan man utforska bland annat stränderna Plaža Bunćuluka och Vrženica, Dubna samt Konjska i närheten av Baška.

Hamnen i Baška

Hamnen i staden Krk.

Restauranger

Det finns gott om fisk och skaldjursrestauranger här. Men även det kulinariska är populärt. En av de restauranger som har en mysig atmosfär är Bistro Francesca på Zvonimirova 56. Här får man spisa god mat sittandes i en innergård. Restaurangen är relativt liten men har en superb service.

På Palada 92 finns restaurangen Konoba Pirun. Ett ställe som har en fantastisk utsikt och en härlig miljö där gästerna bjuds på underhållning emellanåt. Utöver detta är maten delikat och personalen trevlig. Här kan man njuta av havets läckerheter, pasta och den traditionella Balkan-kötträtten Cevapcici samt mycket annat gott därtill.

Längs med hamnpromenaden ligger Wine & Rakia bar "Timun". Ett perfekt ställe att hänga vid när man vill njuta av havsutsikten och ta sig en drink med lite tilltugg till. Servicen är mycket uppskattad, precis såsom maten och drycken.

Den omtyckta och mysiga vinbaren Luna Coffee & Wine erbjuder bland annat lokalproducerade drycker. Deras ost och tapas är också populära. Vill man bara unna sig en god start på dagen så är deras frukost välsmakande.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.