Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Rab

GÅ TILL » Karta Badplatser Staden Rab Hitta hit Bilder Rab
RAB VÄDER

Rab är en ö i den kroatiska skärgården mellan de större städerna Rijeka och Zadar på fastlandet. Den är belägen något söder om den större ön Krk och saknar broförbindelse med fastlandet. Istället finns en färjelinje från fastlandet vid Stinica och båtturen tar cirka 15 minuter och kostar cirka 140 kr per överfart med bil. Det finns också en färjelinje mellan Rab och Krk. Denna färja går från det lilla färjeläget Valbiska på Krk till Lopar på norra delen av Rab.

På ön finns en handfull större byar varav den största delar namn med ön och alltså också heter Rab. Staden Rab är under sommarmånaderna fylld med semesterfirare, till stor del tyskar och österrikare. Kommer man som svensk är det lätt att man av lokalbefolkning och servicepersonal blir klassad som tysk och att de väljer att prata tyska med dig.

SÖK & BOKA HOTELL I RAB

Naturen på Rab är fantastisk. På den östra sidan av ön, den som vetter mot fastlandet, är klipporna karga och fattiga på växtlighet. Åt väster och norr är det betydligt mer växtlighet i form av buskar och träd. Den västra delen är dessutom full av vikar som lämpar sig utmärkt för ett dopp i det klara turkosa vattnet.

Karta

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Lopar Beach
Suha Punta
Pudarica
Rab
Färja fr. Stinica

Badplatser

På Rab finns ett stort antal badplatser, alltifrån stora stränder till små avskiljda havsvikar. Vilken typ av badplats man väljer beror såklart på vad man gillar bäst, eller så kan man variera sig från dag till dag. På den östra sidan av ön finns ett tiotal badvikar. Många av dem kan bara nås med båt och då kan man boka badutflykt från Rab.

Lopar

Den stora sandstranden vid Lopar är populär bland barnfamiljer mycket på grund av att det är väldigt långgrunt. Man behöver gå ut ett femtiotal meter för att vattnet ens ska nå upp till midjan. Här finns också allt som man kan förvänta sig av en stor badstrand; trampbåtar, vindsurfinguthyrning, bananbåt och vattenrutschkana. På stranden finns barer och restauranger. Parkering finns i nära anslutning till stranden och den verkar vara privat driven där familjer säljer parkeringstillstånd på sin egen markplätt, alternativt åt en markägare som äger ett stycke attraktiv parkeringsvänlig mark. Från staden Rab till Lopar är det 1,3 mil som tar cirka 20 minuter att köra.

Koordinater: 44.824101, 14.741392

Stranden vid Lopar

Den stora långgrunda sandstranden vid Lopar på norra delen av Rab.

Suha Punta

Vill man åt de där klassiska badvikarna med klart turkost vatten ska man bege sig till öns östra strand. Vid Suha Punta, som bara ligger knappa 10 minuter med bil från staden Rab, finns en mycket bra badvik. Parkering är gratis och det går att parkera utmed den lilla vägen som leder ner til havet. 300 meter upp från badet finns även en större parkeringsplats om man vill undvika trånga parkeringsplatser och dåliga vändmöjligheter.

Koordinater: 44.760839, 14.727607

Badviken vid Suha Punta

Badviken vid Suha Punta.

Pudarica

Vid Pudarica som ligger på vägen mellan staden Rab och färjan till fastlandet finns en mindre sandstrand. Här finns ochså Beach Bar Pudarica där man kan äta mat och ta en öl eller drink. Är man i bra form kan man simma de 350 metrarna över till den obebodda 9 kilometer avlånga ön Dolin. Den här stranden passar utmärkt om du vill ta ett dopp i havet direkt när ni kommer till Rab eller precis innan ni ska lämna ön på väg hemåt igen.

Koordinater: 44.707424, 14.831941

Stranden i Pudarica

Stranden i Pudarica.

Staden Rab

Staden är belägen på en halvö mitt på den avlånga ön på den östra kusten. Här finns ett stort utbud av restauranger och affärer. De flesta av affärerna säljer souvenierer som är typiska för turistorter. Stadens centrala delar ligger i väderskyddat läger in mot viken vilket bidrar till lite varmare temperaturer kvällstid. Staden med sina många smakla gator och gränder är i stort sett helt bilfri, bortsett från hamnpromenaden som består både av en bilväg och en bred gångväg längsmed kajen och de förtöjda båtarna. Kvällstid fylls stadens torg och gränder av hungriga semesterfirare. Rab är populärt bland barnfamiljer och på torget Sveti Kristofora spelas livemusik till sent på kvällarna.

Trget Sveti Kristofora

Torget Sveti Kristofora.

Parkera

Bor man i centrala Rab är man ofta hänvisad till parkering på grusplaner en bit bort. Ofta kan hotellen förmedla dessa parkeringsplatser till ett betydligt lägre pris än om man väljer någon av de få centrala parkeringsplatserna. Vanligtvis är det inte mer än några hundra meters promenad och behöver man inte ha tillgång till bilen flera gånger per dag så är det klart prisvärt att välja en mer avlägsen parkeringsplats.

Hitta hit

Närmsta vägen till Rab om du vill köra raka vägen från Sverige är att åka via Gedser-Rostock för att därefter passera Berlin, Leipzig, Nürnberg och München i Tyskland. Sedan kör man genom Österrike via Salzburg och Villach. I Slovenien passerar man sedan huvudstaden Ljubljana på vägen mot Rijeka i Kroatien. Följ sedan den vackra kustvägen (E65) mot Senj. Den sista biten mellan Senj och Stinica färdas man på en otroligt vacker kustnära sträcka som går högt över havet med fantastisk utsikt till följd.

Färjan mellan Stinica och Rab

Färjan mellan Stinica och Rab.

Färjan mellan Stinica och Rab tar cirka 15 minuter och är en ren transportfärja med sittplatser såväl ute på däck som inomhus under tak. Färjan har kapacitet att ta ett 40-tal bilar och biljett köpes i hamnen innan man ställer sig i kö till påkörning.

Koordinater: 44.760266, 14.761273

Bilder från Rab

Utsikt från kustvägen på kroatiska fastlandet

Utsikt från kustvägen på fastlandet, på väg mot färjan i Stinica.

Hamnpromenaden med båtuthyrning i Rab

Hamnpromenaden med båtuthyrning och utflyktsbåtar i Rab.

Uteservering i staden Rab

Uteservering i staden Rab.

Stranden i Lopar

Stranden i Lopar.

Utsikt från bergen i närheten av Lopar

Utsikt från bergen i närheten av Lopar.

Vägen mellan Lopar och Rab

Vägen mellan Lopar och Rab.

Vy över staden Rab

Vy över staden Rab.

Gamla hamnen i badviken vid Suha Punta

Gamla hamnen i badviken vid Suha Punta.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.