Julmarknad i Rostock

Aktiviteter Öppettider Karta Julmarknad Rostock
ROSTOCK VÄDER

Rostocks julmarknad har sedan lång tid tillbaka i historien varit en viktig årlig händelse. Redan på 1600-talet placerades det marknadsbås i stadens centrum kring juletid. Hit sökte sig folk för att införskaffa livsförnödenheter inför julen i form av lokalproducerat kött och grönsaksprodukter från traktens jordbrukare och trädgårdsmästare. Här såldes det även hantverk som till exempel hemslöjade leksaker och vävda korgar. Det doftade från sockerbagarnas marknadsbås, och den doften flätades samman med aromen från andra sötsaker som rostade nötter och kastanjer samt brända mandlar. Sånt som även idag säljs vid de traditionella tyska julmarknaderna.

I Rostock är försäljningen av lokalproducerade produkter fortfarande något som lockar de flesta marknadsbesökarna. Det är en sedvänja som man håller fast i och är stolt över. Vid marknaden kan man finna deras specifika handelsvaror som säljs under deras julmarknadsvarumärke "Rostocker Weihnachtsmarkt". Varor såsom julpunsch, wintertraum tee, schwarzbier och obstglühwein. Något som särskiljer de tyska julmarknaderna från många internationella julmarknader, så är det deras typiska julmarknadsmuggar. De är årliga souvenirer som får man utöver köpet av glögg och glühwein vid dryckesbåsen. Men är man bara sugen på att njuta av drycken, så går det bra att lämna kvar muggen som man betalat för, och få panten tillbaka. Det går också bra att behålla muggen och återkomma senare för att fylla på om törsten infinner sig.

SÖK & BOKA HOTELL I ROSTOCK

Med åren har marknaden i Rostock ökat i popularitet. Årligen uppskattas det att 1,5 miljoner människor besöker marknaden. Därmed är den norra Tysklands största julmarknad. Många som gästar Rostock under den här tiden på året är svenskar och danskar, därtill även polacker. Utöver marknaden så lockar även andra julaktiviteter och tillhåll i Rostock. Här finns det något för alla. Stora som små, vuxna som barn, gammal som ung. Rostock öppnar upp sin varma julfamn och välkomnar dig så som du är.

Aktiviteter vid julmarknaden

Under julmarknadsperioden i Rostock så finns det varierande aktiviteter på agendan. Det finns sju olika marknadsplatser. Den största är Neuer Markt och här anordnas det glühweinfester varje fredag och lördagkväll med underhållning i form av livemusik. Och här finns även ett dansgolv för den som vill ta sig en sväng om i kylan. Vid Neuer Markt kan man också ta sig en tur med det 40 meter höga pariserhjulet.

För den som är intresserad av konsthantverk så kan man besöka Kunsthandwerkerecke vid Universitätsplatz. Därefter den historiska marknaden på Klosterhof 7, invid Kloster zum Heiligen Kreuz. Söker man mer spänning så är nöjesfältet Weihnachtsrummel i närheten av Am Kanonsberg, något att rekommendera. Vill man däremot varva ner så besök den uppvärmda marknadsplatsen Zum Sternenzelt (Stjärntältet). Ett mysigt utomhusområde där man kan njuta av mat och dryck intill de sköna eldstäderna.

Öppettider och datum 2021

Neuer Markt

22 november – 22 december

Måndag-torsdag: 10:00 – 20:30
Fredag och lördag: 10:00 – 21:30
Söndag: 11:30 – 20:30

Karta

Här har vi märkt ut platserna för julmarknaden i Rostock.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Neuer Markt

Rekommenderade färjelinjer till Rostock

Vår uträkning baseras på enkelresa och att ni är två vuxna och två barn samt reser med personbil max 6 meter lång. Priserna gäller lågsäsong och vårt riktdatum är den 10 juni 2019 (högsäsong). Där priserna varierar beroende på avgång har vi räknat fram ett medelvärde.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.