Travemünde - badorten norr om Lübeck

Travemünde

Restauranggatan och Maritim Strandhotell.

TRAVEMÜNDE VÄDER

Travemünde är en tysk semesterort vid Österjön, belägen några mil norr om Lübeck. Några hundra meter från shopping- och restauranggatan Vorderreihe ligger den kilometerlånga sandstranden. Parallellt med stranden löper en strandpromenad med restauranger och glasskiosker. Här finns också en utomhusscen för olika typer av uppträdanden. Precis vid stranden ligger hotellet och landmärket Maritim Strandhotel, en 32 våningar hög skyskrapa. Ett annat strandnära hotell är Atlantic Grand Hotel. På stranden finns det möjlighet att hyra solstolar, men det går också bra att helt gratis använda medhavda filtar eller badlakan. Eftersom Travemünde är en kuststad är många restauranger inriktiade på fisk och skaldjur, men det finns såklart andra alternativ om man föredrar det. Alltifrån pizza och döner till klassiska tyska kötträtter.

Travemünde är på grund av närheten till Sverige ett perfekt semestermål för familjen som vill åka utomlands på badsemester men inte vill köra hela vägen till Medelhavet. Många klarar av att köra hit på en resdag, förutsatt att man inte bor alltför långt norrut i Sverige.

Från Travemünde kan man ta en kort båtfärd, över floden Traves utlopp, till grannsamhället Priwall. Överfarten kostar för fotgängare 1,30 euro för vuxna och 90 cent för barn. Vill man ta bilen på färjan kostar det 3,90 euro. Närmsta bilväg till Priwall, runt Pötenizer Wiek, är fyra mil lång. Den halvö som Priwall är belägen på tillhörde under kalla kriget Västtyskland och den gamla gränsen mot Östtyskland ligger bara några kilometer från centrala Travemünde. Här kunde tyskar och turister stå vid gränsen och prata med de östtyska gränsvakterna. Idag återstår bara i stort sett bar en informationsskylt, men inne i terrängen en bit från vägen kan man fortfarande se betongpålarna som utgjorde det gamla taggtrådsstängslet.

SÖK & BOKA HOTELL I TRAVEMÜNDE Travemünde

Restauranger på gatan Vorderreihe.

Hitta hit

Från Trelleborg går det direktfärjor till Travemünde och överfarten tar 6-10 timmar beroende på om man åker dag- eller nattfärjan. Ett alternativ är att köra via Rödby-Puttgarden vilket från Malmö via Köpenhamn är det 30 mil och tar cirka 4 timmar att köra. Från Puttgarden är det nio mil till Travemünde och man följer väg 207 till dess att motorvägen A1 tar vid. Den följer man hela vägen till norra Lübeck där man svänger av mot Travemünde.

Koordinater: 53.961703, 10.878650

På hemvägen

Innan du lämnar Tyskland kan det vara en god idé att köpa med sig lite billigt vin eller öl. Tar du färjan från Travemünde till Trelleborg är det bästa alternativet att åka in till Citti-Markt i Lübeck. Väljer du istället färjan från Puttgarden till Rödby i Danmark är Bordershop ett bättre alternativ som gör att du slipper omvägen söderut till Lübeck.

Parkera

Om du besöker Travemünde över dagen finns det en stor parkeringsplats mellan stranden och restauranggatan. Att parkera där kostar cirka fyra euro för en hel dag. Det finns öven parkeringsmöjligheter utmed gator inne i stan, men det är betydligt dyrare.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.