Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Toscana

GÅ TILL » Bila Städer Vy över Toscana

Vy över Toscana från San Gimignano.

TOSCANA VÄDER

När Toscana infinner sig i mina tankar tänker jag på ett oändligt kuperat landskap med cypresser, olivträd och italienska vingårdar och dess sluttande odlingar. Medeltida städer som vilar uppe på höjden i romansk arkitektoniska kroppar, klocktorn, kloster och freskomålningar. Ja, detta är sannerligen ett av Italiens vackraste landskap. Toscana är ett omfattande landområde med en varierande natur. Regionen är uppdelad i de tio provinserna Grosseto, Siena, Pisa, Arezzo, Firenze, Livorno, Lucca, Massa-Carrara, Pistoia och Prato. Huvudstaden heter Florens (på italienska Firenze) och alla provinsernas huvudorter har samma namn som sin provins. Från norra Toscana sträcker sig en lång bergskedja och i söder finns det slätt och - träskmark. Regionen har också ett vackert kustlandskap längs med Liguriska havet och Tyrrenska havet med flera populära resmål i form av badorter och öar.

San Gimignano

Ett av Toscanas mest kända vindistrikt är Chianti och här kan man följa Chianti-vägen som slingrar sig från Florens i norr och ner till Siena i söder. Chianti-vägen är ett bilsemestertips för den som vill uppleva många vingårdar och bildskön natur. I Toscana har dessutom flera kända kulturpersonligheter levt och verkat, en av dessa är den medeltida italienska författaren och poeten Dante (1265-1321). Därutöver vetenskapsmannen Galileo Galilei (1564-1642) samt konstnärerna och arkitekterna Leonardo da Vinci (1452-1519) och Michelangelo (1475-1564). Toscana är därmed en region som kulturellt attraherar många. Men också för sitt traditionella kök och redan omtalat, sitt vin. Tänk dig en varm sommarkväll vid ett stenbord i den toscanska solnedgången, ett glas rött och tonsättaren Giacomo Puccinis "O Mio Babbino Caro" ljuda i bakgrunden. Vore det inte underbart?

Välkommen till Italiens vackraste landskap - Toscana!

Bila till Toscana

Mellan Sverige och Toscana är det ungefär 165 mil och då har vi räknat på sträckan mellan Malmö och gränsen till norra Toscana som ligger strax söder om Bologna. Det finns två resvägar som är ungefär likvärdiga i längd. Dels den västra rutten som innebär att du tar färjan mellan Rödby och Puttgarden. Därefter fortsätter resan huvudsakligen på motorväg A7 i Tyskland där du passerar städer som Hamburg, Kassel och Würzburg. Den andra är den lite östligare rutten som innebär att du tar färjan mellan Gedser och Rostock. Väljer du denna resväg passerar du städer som Berlin, Nürnberg och München.

Vi rekommenderar att du tar den östliga rutten förbi Berlin eftersom den motorvägen är bättre och vanligtvis mindre trafikerad.

Dessa två rutter sammanstrålar och delar resterande resväg vid Innsbruck i Österrike. Därefter fortsätter resan söderut genom Alperna via Brennerpasset och motorvägen A22 i Italien, förbi Gardasjön och Verona, ända till Modena. Från Modena är det svårt att beskriva resvägen ytterligare eftersom det beror på var i Toscana du ska.

Städer i Toscana

Förutom den kulturrika huvudorten Florens som både lockar med historia och nutida anda, så finns det flera toscanska stadspärlor och guldkorn till småbyar att upptäcka. Kända ortsnamn som universitetsstaden Pisa med sitt lutande torn och Toscanas största hamnstad Livorno med anor från 1500-talet (härifrån går det färjor över till Sardinien och Korsika).

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

San Gimignano
Pisa
Lucca

San Gimignano

San Gimignano med sina karaktäristiska torn SÖK & BOKA HOTELL I SAN GIMIGNANO

De fjorton tornhusen tornar uppe på kullen högt ovanför det vackra jordbrukslandskapet i Elsa-dalen. San Gimignano vilar tryggt på sin höjd med sin medeltida mur som omgärdar staden. Staden med tornen som den också kallas för. Hit kommer många turister årligen och det är kanske inte så konstigt då stadskärnan är ett av Unescos världsarv. En stad som är känd för sina viner, sitt saffran och det kulinariska. Här lever drygt 7 000 invånare och sommartid blomstrar staden då turisterna söker sig hit. Bland annat för den storslagna utsikten från 54 meter höga Torre Grossa och promenadstråket längs med stadsmuren.

Värt ett besök väl här är den färgstarka Kollegiatkyrkan och Sankt Augustinus med sina väbevarade bibliska målningar. Därutöver finns det gott om andra sevärdheter samt restauranger och caféer, souvenirbutiker och vinbodar att upptäcka. San Gimignano är medeltida romantisk i sin arkitektoniska skepnad.

Koordinater: 43.468425, 11.042577

Bilder från San Gimignano

San Gimignano San Gimignano San Gimignano San Gimignano San Gimignano San Gimignano

Pisa

San Gimignano med sina karaktäristiska torn

Det lutande tornet, Pisas i särklass största turistmagnet.

SÖK & BOKA HOTELL I PISA

Det lutande tornet i Pisa från 1170-talet är ett klocktorn. Domkyrkans klocktorn som byggdes på en dyig mark. Denna säregna lyckat misslyckade arkitektur till torn har verkligen satt Pisa på kartan. Tornet drar till sig turister från världens alla hörn och alla vill ta en selfies invid tornet. Såklart! För det tog nästan 200 år att bygga den och ingen annan byggnad är den lik. Det lutande tornet eller, som den heter på italienska Torre pendente di Pisa, är sannerligen en kändis till byggnadsverk.

Nå, Pisa då? Ja. Staden är en universitetsstad och en av Italiens äldsta städer. Genom Pisa flyter Arnofloden och staden är omgiven av en stadsmur. Här föddes Galileo Galilei 1564, en uppskattad och välkänd fysiker och vetenskapsman. Idag bor här drygt 87 000 invånare. För den som gillar mode så finns det två bra shoppingstråk, Corso Italia och Borgo Stretto. Vid det medeltida torget Piazza delle Vettovaglie finns det gott om uteserveringar. Den här staden har en medieval charm som man inte får missa. Ett av Toscanas guldkorn!

Koordinater: 43.715268, 10.400563

Lucca

Inte långt från Pisa finner vi Lucca på kartan. En av de mest oförändrade och historiska städerna i Italien. Här genljuder renässansens resonans i det arkitektoniska. Här lever och bor drygt 90 000 invånare. Lucca är staden där tonsättaren Giacomo Puccini föddes 1858. Puccini som främst är känd för sina operor. Den här staden är imponerande välskött och intakt. Innanför den välbevarade stadsmuren råder en pittoresk stämning. En känsla som tagen från en svunnen tid med små torg och gränder. Så gemytlig och medeltida vacker, och tycks inte uppfattas som särskilt turistisk. Längs med den nästintill 4 kilometer långa muren löper ett populärt stråk för promenader, cykling och motionslöpning. Det här är en stad som har mycket att bjuda på i sevärdheter.

SÖK & BOKA HOTELL I LUCCA

En bit utanför Lucca finns Acquedotto del Nottolini, en akvedukt kvar sedan romartiden. Inne i stan vid Piazza San Martino, finns den välbesökta katedralen S. Martino (Lucca's Duomo) med anor från 1000-talet. För de som vill uppleva fantastiska vyer så ska de ge sig upp i tornen Torre delle Ore och Giugigi. Lucca är staden som hemlighetsfullt skyler sin skönhet och när man väl får skåda den, så tjusar den likt ingen annan. Lucca omfamnar och värmer och bjuder in. Tillåt dig förföras av denna bella città!

Koordinater: 43.843291, 10.503792

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.