Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Gränna och Visingsö

GÅ TILL » Sevärdheter Bilder Transporter Gränna

Brahegatan är huvudgatan genom Gränna. Den var del av riksväg 1 och E4 fram till 1973 då trafiken genom Gränna flyttades till den nybyggda motorvägen öster om samhället.

GRÄNNA VÄDER

Vid Sveriges näst största sjö Vättern finner vi den småländska polkagrismetropolen Gränna vid sjöns östra strand. En stad som tack vare sina välkända sockerbagerier lockar hit många turister årligen, men också på grund av Vätterns största ö Visingsö, då färjetrafiken till ön går från Grännas hamn. Stadens grundare är 1600-tals greven Per Brahe den yngre och han förknippar man med två sevärdheter såsom Visingsborg på Visingsö och Brahehus ovanför Gränna. Gränna instiftades som stad år 1652, dessförinnan var den bara en kyrkby. Staden har en population på drygt 2 700 invånare och Visingsö är befolkat med över 700 öbor. Ön är 1,4 mil lång och 3 kilometer bred. På Visingsö finns det gott om sevärdheter. Tänka sig att flera kungar har dött här. Den är känd för sina fornminnesmärken, sin historia och sin natur. Här kan man upptäcka ön på så många sätt. Med bil, till fots, på cykel, med häst och vagn eller varför inte på hästryggen? Vätterns klara vatten bjuder dessutom in till bad och vattenaktiviteter när vädret tillåter. Både Gränna och Visingsö har flera alternativ till övernattningsmöjligheter i form av vandrarhem, hotell och camping etc. Och gott om restauranger och andra serveringar såväl på ön som i Gränna. Varför inte avsluta dagen med en bit mat i Grännas hamn i solnedgången?

SÖK & BOKA HOTELL I GRÄNNA

Sevärdheter

Det finns gott om sevärdheter både i Gränna och på Visingsö, dels för de äldre turisterna och dels för barnen. De här platserna förser familjen med olika besöksmål. Studera polkagristillverkningen i Gränna, promenera med alpackor i närheten av Näs och utomhusbassängbad i Kumlaby på Visingsö, kan kombineras med historiska guidningar kring fornlämningar.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Remmalagen
Näs borgruin
Franssons Polkagris

Remmalagen

I över 100 år har turer med häst och vagn varit ett unikt sätt att ta sig runt på Visingsö. Det sägs att de ryska fångarna på ön tog med sig idén redan under 1700-talet. Droskorna är speciella i sitt slag, man sitter som på rad med två parallella sidor löpandes med ryggstöden mot varandra. Det finns olika remmalagsturer. En är Kumlabyturen med utflyktsmål som under sommartid körs hela säsongen. Remmalagen utgår från hamnen och väntar alltid in färjetrafikens resenärer innan de ger sig iväg på sina guidade turer, därav inga bestämda avgångstider. Turerna tar cirka en timme och varierar i pris beroende på vilken remmalag man åker med.

Koordinater: 58.032021, 14.350700

Näs borgruin

Tar man sig till öns södra udde finner man ruinerna av Sveriges äldsta riksborg Näs, som även kallas för Visingsö borg, Visingsö hus, Näsborg och Näs slottsruin. Uppförd på 1100-talet under kung Sverker den äldres styre och hans son Karl Sverkersson. Borgen var inte bara ett kungligt säte under sin stormaktstid utan också en riksbank. Många dyrbarheter har under borgens historia varit skyddade här. Med andra ord sagt, det var en riktig skattskammare. Här har flera kungar dött. De flesta av sjukdom, men några sägs ha blivit mördade. Borgen brädes ner under 1300-talet då Birger Magnusson satt vid makten och det gjordes uppror mot kungen. Därav gick den upp i rök. Ruinen går bra att beträdda idag och är förutom Visingsös kanske mest märkvärdigaste sevärdhet, även en av Sveriges i högsta grad originella turistattraktioner med tanke på dess historia.

Koordinater: 57.998045, 14.291218

Näs borgruin Näs borgruin

Franssons Polkagristillverkning

Polkagristillverkningens historia är verkligen något som berör känslomässigt. Vore det inte för att Grännabon Amalia Eriksson gick och blev änka, så hade kanske självaste polkagrisen fattats oss. För denna kvinna fick nämligen under 1850-talet starta upp sin tillverkning som försörjningsmedel. Som ensamstående kvinna var det här inte ovanligt. Många livnärde sig på kakförsäljning och dylikt för att klara sitt uppehälle. Efter hennes bortgång tog dottern över och sedan dess har alltfler kokerier öppnat i Gränna. Franssons är ett av de äldsta och populäraste. De har en stor parkering och anordnar bakning och guidning i sitt kokeri, vilket är en rolig upplevelse.

Koordinater: 58.015524, 14.460373

Bilder från Gränna och Visingsö

Chiemsee Chiemsee

Kollektivtrafik och transporter

Kollektivtrafiken i Gränna och på Visingsö drivs av Jönköpings länstrafik JLT. Länstrafiken har ett samarbete med Jönköpingskommun vilket innebär att en del av bussbiljetterna gäller även för resor med färjetrafiken till och från Visingsö. Information finner man på länstrafikens hemsida. På Visingsö finns kollektivtrafik i form av bussar. Den kallas för Öasvängen. Sommartid trafikerar den öns alla hållplatser, men man kan var som helst vinka in bussen så stannar den för påstigning. Resor med Öasvängen går att förbeställa.

Färjetrafiken mellan Gränna och Visingsö kallas för Visingsöleden och för biljetter etc. ansvarar Jönköpingskommun. Det finns personbiljetter, biljetter för personbil och husvagn eller bil samt motorcykel, moped och cykel. Biljetterna går att förboka men också införskaffa på Grännas hamnkontor. Sommartid går turerna tätt.

Parkera i Gränna. Har du tänkt att låta bilen stå när du tar färjan över till Visingsö så finns det möjligheter att parkera nere i hamnen. Inne i centrala Gränna så finns parkering vid torget eller längs med Brahegatan.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.