The White Plot
The White Plot
Portugal

Trafikregler och vägval i Portugal

Portugal har ett väl utbyggt vägnät med motorvägar och landsvägar som når alla delar av landet. Som medlem av Europeiska Unionen har Portugal anammat Europeisk standard och utformning av vägskyltar och trafikregler. I Portugal är skyltar som gäller motorvägar blå och större landsvägar är blå-skyltade, raka motsatsen mot våra svenska skyltar med andra ord.

Motorvägar i Portugal

Portugals motorvägsnät är väl utbyggt men som tätast längs atlantkusten där större delen av befolkningen återfinns. Totalt finns det ungefär 300 mil motorväg i landet. Under 1990-talet och det tidiga 2000-talet var Portugal det land i EU som byggde mest motorväg. 1990 hade Portugal bara 31 mil motorväg, men redan 1999 var denna siffra uppe i 124 mil och 210 mil vid slutet av 2007.

Motorväg i Portugal - A27 Viana do Castelo-Ponte de Lima

A27 vid Viana do Castelo-Ponte de Lima.

I Portugal heter motorvägarna Autoestradas och det finns både avgiftsfria och avgiftsbelagda sträckor. En av de större motorvägarna är A1 som i nors-sydlig riktning förbinder huvudstaden Lissabon med landets andra stad Porto. Mellan dessa städer går dessutom andra paralella motorvägar för att säkerställa framkomligheten i denna viktiga del av landet. Totalt har Portugal fem motorvägsförbindelser med Spanien som är det enda grannlandet.

Andra stora motorvägar är A2 som utgår från Lissabon och leder söderut ända till sydkusten där den ansluter till den avgiftsfria A22 som fortsätter österut till Spanien. A3 utgår från Porto och tar trafiken norrut och gränsen till Spanien. Stora öst-västliga motorvägar är A6 från Lissabon mot Spanien i öster, samt A25 som utgår från A1 söder om Porto och slutar vid spanska gränsen ca 15 mil österut.

På motorväg i Portugal är den högsta tillåtna hastigheten 120 km/h. Lägsta tillåtna hastighet på portugisiska motorvägar är 50 km/h. För den som haft körkort kortare tid än ett år är 90 km/h den högsta tillåtna hastigheten.

Snabbfakta Portugal

  • Högsta hastighet på motorväg: 120 km/h. Lägsta tillåtna hastighet på motorvägar är 50 km/h. Maxhastigheten för den som inte haft körkort längre än ett år är 90 km/h.
  • Bensinpris: 16,81 kr
  • Dieselpris: 14,64 kr
  • Etanolmackar: Inga eller mycket få tankställen
  • Vägavgifter: Alla motorvägar och vissa broar är avgiftsbelagda
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Endast med handsfree
  • Särskilda regler: Dubbdäck är förbjudna. Barn under 12 år får inte sitta i framsätet med undantaget barn under 3 år som får sitta i bakåtvänd bilbarnstol.
  • PDF: Vid trafikolycka, skriv ut denna portugisisk/svenska olycksrapport innan resan. Ladda ner PDF

Gilla oss

TwitCount