Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bosnien

Trafikregler och vägval i Bosnien och Hercegovina

Bosnien och Hercegovina tillhör vare sig EU eller Schengen-området vilket innebär att man behöver pass för att resa in i landet. Dessutom behöver man ha med sig det så kallade "gröna kortet" som du kan få av ditt försäkringsbolag. Detta dokument talar om för myndigheterna i Bosnien och Hercegovina att din bil är försäkrad. Alla som reser in i Bosnien och Hercegovina måste kontrolleras och har man glömt att ta med det gröna kortet får man köra åt sidan och köpa en tidsbegränsad försäkring för 21 euro.

Vägstandarden i Bosnien och Hercegovina är mycket varierande, från mycket bra vägkvalitet till mycket dåligt underhållna vägar.

Snabbfakta

Valuta:
Konvertibla Mark (BAM)

Medlem i Schengen:
Nej (visumfritt)

Motorvägsavgift:
Ja

Total längd vägnät:
21 846 km

Längd motorvägar:
53 km

Hastighet motorväg:
130 km/h

Hastighet landsväg:
80 km/h

Bashastighet tätort:
60 km/h

Drivmedel:
Bensin = Benzin
Diesel = Dizel

Bensinpris:
15.78 kr

Dieselpris:
16.47 kr

Promillegräns:
0,3

Minsta mönsterdjup däck:
uppgift saknas

Obligatorisk utrustning:
- Första hjälpen-väska
- Varningstriangel
- Reflexväst
- Extra lampor (ej xenon, neon & LED)

Motorvägar i Bosnien och Hercegovina

Motorvägen A1 Bosnien

Motorväg A1 norr om Sarajevo.

I Bosnien och Hercegovina finns det sparsamt med motorvägar, men de som finns är av mycket hög standard. De bosniska motorvägarna har liknande utformning som de italienska. Bland annat har de målade högerpilar i högerfilen inför avfarter. En annan likhet med Italien (och Sverige) är att vägskyltarna på motorvägar har grön botten och vit text.

Motorvägen A1 går i nord-sydlig riktning från gränsen mot Kroatien i norr till den andra gränsen mot Kroatien i söder vid Adriatiska havet. Motorvägen är långtifrån färdigbyggd hela sträckan utan består i dagsläget (hösten 2018) enbart av en 8,7 mil lång sträcka förbi Sarajevo. Denna sträcka börjar i Zenica i norr och slutar i Tarčin söder om Sarajevo. Den andra sträckan av A1 återfinns i södra delen av landet och sträcker sig 3,3 mil norrut från gränsen mot Kroatien. A1 är tänkt att bli en snabb väg mellan Budapest och den kroatiska hamnstaden Ploče vid Adriatiska havet.

Högsta tillåtna hastighet på motorväg i Bosnien och Hercegovina är 130 km/h, på motortrafikled är högsta tillåtna hastighet 100 km/h.

Motorvägen A1 Bosnien

Norra infarten mot Sarajevo på A1.

Landsvägar i Bosnien och Hercegovina

Landsvägar av klassiskt snitt med mötande trafik är ryggraden i Bosniens vägnät. Vägarna snirklar sig fram i falgångar genom det kuperade landskapet och man passerar rakt igenom många städer och byar. Detta gör att det tar väldigt lång tid att resa med bil i Bosnien. Räkna med att det tar två timmar att avverka en sträcka på drygt 10 mil.

Landsväg M19 i Bosnien

Landsväg M19 nära gränsen till Serbien.

Landsvägarna i Bosnien och Hercegovina håller generellt ganska dålig kvalitet och många fordonsslag samsas i trafiken. Här möter man förutom bilar bl.a. traktorer, mopeder, fotgängare och kossor. De bosniska landsvägarna är dåligt och otydligt skyltade. De vanligaste skyltarna gäller omkörningsförbud. Däremot skyltas hastighet mycket sparsamt eftersom man tillämpar bashastigheten 80 km/h utanför tätort och 60 km/h inom tätbebyggt område.

Landsväg med kossor i Bosnien

Lösa kor.

Landväg Bosnien

Landsväg genom ett samhälle.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.