Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Belgien

Trafikregler och vägval i Belgien

I Belgien gäller ungefär samma trafikregler som i övriga Europa. Här hittar man de standardiserade vägskyltarna som gäller i resten av Europa. De kan dock ha aningen annorlunda utformning och färg. Belgien är ett land med väldigt mycket motorvägar. Detta är ett måste eftersom en stor befolkning trängs på liten yta.

Motorvägar i Belgien

Motorvägar i Belgien

De belgiska motorvägarna (Autosnelwegen/Autoroutes) är markerade med ett A som begynnelsebokstav framför vägnumret. Den europeiska standarden med europavägnummer används också, och i stor utsträckning. Dessa vägnummer inleds med ett E följt av europavägens nummer. Ringmotorvägar runt städer är vanligtvis markerade med ett R-nummer.

Belgien är ett tätbefolkat land och motorvägarna går kors och tvärs genom landet. Huvudstaden Bryssel är ändå en form av nav i det belgiska motorvägsnätet. Härifrån går det t.ex. två parallella motorvägar (A1 och A12) till Antwerpen knappt fem mil norr om Bryssel. Från Antwerpen går det i sin tur tre motorvägar norrut mot Nederländerna; till Eindhoven, Breda och Bergen op Zoom. E40 är en annan stor motorväg till Liege och vidare mot Aachen i Tyskland. E411 mellan Bryssel och Luxemburg är en annan stor motorväg som bl.a. passerar Namur.

Motorvägarna i Belgien är mycket väl utbyggda och håller hög standard. Detta beror främst på att landet är mycket tätbefolkat. Landets geografi gör det också förhållandevis lätt att bygga vägar. Motorvägarna i Belgien har nästan alltid belysning och är det land i Europa som har mest motorvägsbelysning i förhållande till den totala längden av motorvägsnätet.

Rekommenderade färdvägar i Belgien

Ska du till Paris i Frankrike kan du köra E40 från belgiska gränsen vid Aachen i Tyskland. I Liege byter du sedan motorväg till E42 mot Namur och Charleroi. Efter Mons kommer du till franska gränsen och motorvägen byter namn till A2.

Snabbfakta Belgien

  • Högsta hastighet på motorväg: 120 km/h
  • Bensinpris: 21.13 kr
  • Dieselpris: 22.57 kr
  • Vägavgifter: Nej
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Endast med handsfree. Utan handsfree får du inte prata i telefon ens om bilen står stilla i bilkö.
  • Särskilda regler: Krav på reflexväst i bilen.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.