Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Tyskland

Reseinformation om Tyskland

Lokalt namn: Deutschland

Huvudstad: Berlin (3 470 000)

Areal: 357.021 km&2sup;

Huvudspråk: Tyska

Största religion: Protestantism

Invånare: 82.797.408

Styrelseskick: Förbundsrepublik

Geografi

Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr till Alperna i söder. Landet gränsar till nio länder och är därmed ett väldigt centralt, men också varierat land i Europa.

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Du kan alltid se aktuell kurs på Forex webbplats.

Telefoni

Ring utan pengar från utlandet. Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälpa i Tyskland, ringer du följande nummer: Polis och ambulans (110), Brandkår (112)

Dricks

Drickspengar ges på slott och museer och man rundar uppåt på restauranger. Dessutom är det kutym att ge taxichaufförer 10% utöver priset.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är hon 12.00 i Tyskland.

Vikt och mått

I Tyskland använder man följande vikt och måttenheter:

Vikt: kilo

Avstånd: kilometer

Areal: kvadratkilometer

Vätska: liter

Fotografering

I Tyskland kan man fotografera precis så mycket man vill, men det är hövligast om man frågar innan man fotograferar lokalbefolkningen.

Dricksvatten

Det tyska dricksvattnet anses vara säkert att dricka. I det före detta Östtyskland med sina tunga industri områden som kan vara starkt förorenade, rekommenderas vatten på flaska.

Elektricitet

I Tyskland använder man följande strömkälla: 220V, 50Hz

Uppförande

Punktlighet är kanske det viktigaste i Tyskland.

Öppettider

Butiker har öppet från 9.00 till 18.30 (måndag-fredag), torsdag ofta till 20.30, samt från 9.00 till 13.00/14.00 (lördag). Banker har öppet 8.00 till 16.00 (måndag-fredag), torsdag ofta till 17.30. Några få banker har middagsstängt.

Mat och dryck

Tyskarna har en lång och köttfylld mat tradition bakom sig. Går man på restaurang består menyn ofta av mycket kött, speciellt utbrett är svinkött. Om bratwurst, sauerkraut och wienerschnitzel blir för mycket, kan man söka hjälp hos de många etniska restauranger som har dykt upp i Tyskland de sista 20 åren. Man får heller inte glömma att öl är tyskarnas nationaldryck.

Handikappade resenärer

Under mottot, turism utan gränser, har Tyskland marknadsfört sig ett mycket handkappvänligt land. Det finns åtskilliga inkvarterings och transportmöjligheter för handikappade, och flera organisationer som hjälper handikappade turister på vägen.

Helgdagar:

Nyårsdagen, 1 januari

1 maj

Den tyska enhetsdagen, 3 oktober

Juldagen, 25 december

Annandag jul, 26 december

Flyttbara helgdagar:

Bönedagen, 3 onsdagen i oktober

Långfredagen, mars eller april

Påskdagen, mars eller april

Annandag påsk, mars eller april

Kristi himmelfärdsdag

Pingstdagen

Annan dag pingst

Övernattning och hotell

Oavsett om man letar efter femstjärniga Hotell i staden eller trä gästhus på landet, finner man inkvarteringsmöjligheter för varje smakriktning i Tyskland. Om man letar ordentligt kan man ofta finna riktigt bra erbjudanden.

Camping

Det finns stora väletablerade campingplatser över hela Tyskland. Till och med de mest sparsamma campingplatserna har toaletter, badfaciliteter och en liten butik. De mer välutrustade campingplatserna kan nästan karakteriseras som open-air Hotell med swimmingpools, och supermarkets. Priserna varierar efter läge och faciliteter, och de flesta är uppbokade mellan juni och september.

Hotell

Det finns ett stort urval av Hotell i Tyskland. Gemensamt för dem alla är att de är rena, komfortabla och funktionella. Viktigt är att se upp för om det är mässa eller festival i staden för då kan hotellpriserna fördubblas.

Bed & breakfast eller pensionat

Kör man på de tyska landvägarna, stöter man ofta på skyltar med texten "Zimmer frei". Dessa skyltar hänvisar till några av de många privata gästhus, som ligger spridda över Tyskland. Dessa Bed & Breakfast blir ofta billigare ju längre ut på landet man kommer.

Vandrarhem

I Tyskland är det sällan långt till närmsta "Jugendherberge", men de flesta är välfyllda, så det är en god ide att reservera plats i god tid. Dessutom ska man vara medlem i Deutschen Jugendherbergswerk för att ta del av vandrarhemmen.

Övrig övernattning

Semester på landet är en möjlighet om man önskar att komma bort från stadens stress och jagande.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.