Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bulgarien

Trafikregler och vägval i Bulgarien

De större vägarna i Bulgarien är generellt sett av mycket bra standard, likvärdig den i västeuropa. Deta gäller även större huvudvägar. Om man väljer mindre vägar kan standarden variera kraftigt. I Bulgarien är det vanligt att häst- och ox-dragna fordon traikerar de mindre vägarna. Detta är något man bör ha i åtanke när man kör på små kurviga vägar med dålig sikt framåt.

Motorvägar i Bulgarien

Motorvägarna i Bulgarien är av hög standard och uppfyller Europeiska standarder och säkerhetskrav. Detta innebär bland annat att de är mötesfria och utrustade med planskilda korsningar med av- och påfarter. År 2012 definierades två typer av motorvägar av Bulgariens motsvarighet till Trafikverket. Avtomagistrala (Aвтомагистрала) och Skorosten pat (Скоростен път). Den huvudsakliga skillnaden mellan dem är att den försnämnda, Avtomagistrala, har vägren och en bashastighet om 140 km/h. Skorosten pat saknar vägren och bashastigheten är 120 km/h.

Motorvägar i Bulgarien

Motorvägsnätet i Bulgarien inklusive planerade motorvägar och de som är under konstruktion.

I och med Bulgariens inträde i EU år 2007 gjorde att man kunde snabba på utbyggnaden av motorvägar i landet. I februari 2014 hade Bulgarien totalt 62 mil motorväg medan ytterligare 16 mil är under byggande. Utöver detta finns planer på att bygga ytterligare 125 mil motorväg. Med de planerade motorvägarna kommer Bulgarien ha ett motorvägsnät som omfattar cirka 203 mil.

Vägavgifter i Bulgarien

Bulgarien har inte vägtullar av fransk och italiensk typ utan tillämpar ett vignettsystem likt det som finns i Schweiz och Österrike. Vignetten är ett klistermärke som ska fästas på insidan av bilens framruta. Polisen genomför stickprovskontoller av bilister för att se om de har köpt vignette och på så sätt betalat vägavgiften. Denna vägavgift gäller inte bara motorvägar utan alla vägar utom gator och vägar i tätorter. Vignett kan köpas på bensinstationer och du måste stanna på första bästa tankställe när du passerat gränsen till Bulgarien. Det finns vanligtvis ett tankställe precis efter gränsen om du håller dig till större gränsövergångar. Det är också vanligt att man kan köpa vignetter strax innan gränsen i det land du du befinner dig i innan du kommer in i Bulgarien. Den som ertappas med att köra utan vignett riskerar börter på 60 Euro eller mer.

Bulgarien har även två avgiftbelagda broar. Båda korsar Donau som utgör gräns mot Rumänien.

Vägavgifter i Bulgarien

För att få köra på bulgariska vägar krävs ett klistermärke (vignette) på vindrutan. Gäller alla vägar, inte bara motorvägar. Vignetten betalas i Leva eller Euro.

Priser vignette i Bulgarien

  • 7 dgr: 5.00 €
  • 30 dgr: 13.00 €
  • 1 År: 34.00 €

Snabbfakta Bulgarien

  • Högsta hastighet på motorväg: 130 km/h (eller 140 km/h om så skyltas)
  • Bensinpris: 15.5 kr
  • Dieselpris: 15.62 kr
  • Vägavgifter: Ja
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Det är förbjudet att under körning prata i handhållen mobiltelefon och att skicka SMS. Samtal är tillåtna med hands-free.
  • Särskilda regler: Krav på reflexväst i bilen.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.