Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Spanien

Trafikregler och vägval i Spanien

Spaniens vägnät är ungefär 370 000 km långt och består av avgiftsbelagda motorvägar, avgiftsfria motorvägar, fyrfältsvägar, vägar med dubbla körfält och vanliga landsvägar. I uppgiften om vägnätets längd ovan ingår inte vägar och gator inom tätort och inte heller mindre vägar för lant- och/eller skogsbruk.

Motorväg i Spanien

Enbart räknat på motorvägar och fyrfältsvägar uppgår Spaniens vägnät till 15 300 km, vilket gör Spanien till det tredje landet i världen i detta avseende, efter USA och Kina. Denna siffra avser dock vägar som inte fullt ut uppfyller den europeiska motorvägsstandardens krav för att få kallas motorvägar. Ett exempel på detta ser du i bilden till höger. Notera den extremt korta accelerationssträckan vid påfarten längst till höger i bild. Notera också de snäva kurvorna som syns på bilden.

Motorvägar i Spanien

I Spanien finns två typer av motorvägar; autopista och autovía. Autopista är avgiftsbelagda motorvägar medan autovía avgiftsfria. Autopista håller en standard som kan jämställas med svenska motorvägar medan autovía har en sämre standard vad gäller säkerhet. På autovía kan i vissa fall korsningar i samma plan med trafikljus förekomma. Fyrfältsväg är därför en mer korrekt översättning av Autovía. Den högsta tillåtna hastigheten på Spanska motorvägar är numera 110 km/h. I mars 2011 sänktes hastigheten från tidigare 120 km/h för att bespara landet oljeimport om 2,3 miljarder Euro per år. Perioden planerades vara fram till juni 2011 och fungerade som test- och mätperiod för att kunna fatta beslut om en mer långvarig hastighetssänkning.

Motorvägar i Spanien

Till 2003 hade autopista och autovía samma vägnummerprefix, A-XX. Många autovías hade dessutom samma vägnummerprefix som landsvägar. En nummerreform gjorde dock att samtliga autopistas fick prefixet AP-XX medan alla autovías nu har A-XX. Detta gjordes bl.a. därför att bilisterna ska veta om vägen är avgiftsbelagd eller ej. I Madrid är förbifarterna avgiftsbelagda, till skillnad från stadsförbifarter i många andra länder med avgiftsbelagda motorvägar. Förbifarterna vid Madrid har vägnummerprefixet R-X (radial) trots att de är autopistas och därför borde ha A-XX-prefix.

Motorvägsskylt Spanien - Autopista

I Spanien finns två typer av skyltar som anger att en väg är motorväg. Båda dessa skylttyper kan ses i högerkant av denna text. Den övre skylten är den internationella standardskylt som finns i övriga Europa. Det är också den som överensstämmer med den europeiska standarden. I Spanien används dock denna skylt enbart på betalmotorvägarna autopista. För de övriga motorvägar, autovía används den nedre skylten. Denna skylt är helt unik för Spanien och kan därför vara svår att förstå för utländska trafikanter.

Rekommenderade färdvägar i Spanien

Motorvägsskylt Spanien - Autovía

Trots att Spanien har en ungefär 50 mil lång gräns mot Frankrike finns bara två motorvägsförbindelser mellan dessa länder. Den ena är AP-7 vid Medelhavskusten norr om Barcelona, och den andra är A-8 vid San Sebastián vid Atlantkusten. Vill du anlända till Spanien på motorväg är det AP-7 vid Medelhavet du kommer till. Ska du vidare söderut utmed medelhavskusten färdas du om vartannat på autopistas (avgiftsbelagda) och autovías (avgiftsfria). Hela kustvägen är dock helt utbyggd med motorväg av något av dessa slag.

Mot Portugal i väster ser det däremot bättre ut med motorvägsförbindelserna. Totalt fem motorvägssträckor förbinder Spanien med Portugal och de är jämnt fördelade längs hela gränsen. Om du ska köra igenom Spanien till Portugal är vägen förbi Barcelona, Zaragoza, Madrid och Badajoz ett bra alternativ.

Snabbfakta Spanien

  • Högsta hastighet på motorväg: 120 km/h (110 km/h mars-juni 2011)
  • Bensinpris: 19 kr
  • Dieselpris: 18.21 kr
  • Vägavgifter: Ja, de flesta motorvägar är avgiftsbelagda. Kan ofta betalas med kort. Vill du passera biltullarna utan stopp kan du köpa en transponder.
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Ja, men endast med monterad handsfree utan hörlurar. Mobilen måste stängas av vid tankning.
  • Särskilda regler: En reflexväst, reservdäck samt en extra sats glödlampor måste finnas i bilen.
  • PDF: Vid trafikolycka, skriv ut denna spansk/svenska olycksrapport innan resan. Ladda ner PDF

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.