Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Finland

Trafikregler och vägval i Finland

Vägtransporter i Finland är den mest populära sättet att transportera sig, särskilt på landsbygden där järnvägsnätet når så många samhällen. 2011 fanns det 7816 mil allmänna vägar, varav 5101 mil är asfalterade. De större huvudvägarna omfattar över 1332 kilometer. 64% av all trafik på allmänna vägar sker på de större vägarna, som är indelade i klass I (riksväg) och klass II (stamväg). Motorvägar har byggts i Finland sedan 1960-talet, men de är fortfarande relativt sällsynta på grund av att trafikmängderna inte är tillräckligt stora för att motivera motorvägbygge. Det finns 78 mil motorvägar i Finland. De längsta sträckor är Helsingfors-Åbo (Riksväg 1/E18), Helsingfors-Tammerfors (Riksväg 3/E12), Helsingfors-Heinola (Riksväg 4/E75) och Helsingfors-Borgå (Riksväg 7/E18). Världens nordligaste motorväg är också belägen i Finland, mellan Keminmaa och Torneå (Riksväg 29/E8).

Vägar och motorvägar i Finland

Hastighetsbegränsningar ändras beroende på årstid, och det högsta tillåtna hastigheten på motorväg är 120 km/h på sommaren och 100 km/h på vintern. De viktigaste vägarna har vanligtvis hastighetsbegränsningar för antingen 100 km/h eller 80 km/h. Hastighetsbegränsningar i tätorter varierar mellan 30 km/h och 60 km/h. Finland, liksom de flesta andra europeiska länder har högertrafik. Det finns inga vägtullar i Finland.

2010 fanns det 3,3 miljoner motorfordon i Finland, varav 2,9 miljoner är personbilar. Det ger totalt 627 bilar per tusen invånare. Således är den genomsnittliga medborgaren mindre sannolikt att äga en bil i Finland än i andra europeiska länder.

Motorvägar i Finland

Finlands motorvägar är huvudsakligen koncentrerade till huvudstadsområdet. Från Helsingfors sträcker sig fyra motorvägar ut i en halvcirkel år väster, norr och öster. Riksväg 1 går mellan Halsingfors och Åbo och är motorväg hela sträckan. Riksväg 3 går mellan Helsingfors och Tammerfors och är motorväg hela sträckan. Riksväg 4 går från Helsingfors, förbi Lahti. Några mil norr om Lahti övergår motorvägen i landsväg med samma vägnummer. Riksväg 7 utgår även den från Helsingfors och går österut längs Finska viken mot gränsen till Ryssland. Motorvägen passerar Porvoo och ävergår till landsväg vid Majborgsbacken. Lite längre österut är Riksväg 7 motorväg mellan Kotka och Hamina.

I övrigt finns bara kortare sträckor motorväg runtom i Finland. Bl.a. vid Vaasa, Kuopio, Jyväskyläm och Oulu. Undantaget är en lite längre sträcka motorväg mellan Tornio och Kemi vid Bottenviken nära gränsen till Sverige.

Snabbfakta Finland

  • Högsta hastighet på motorväg: 120 km/h
  • Bensinpris: 22.37 kr
  • Dieselpris: 22.18 kr
  • Vägavgifter: Nej
  • Gräns för rattonykterhet: 0,5 promille
  • Prata i mobil: Handsfree är ett krav

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.