Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Polen

Trafikregler och vägval i Polen

Vägnätet i Polen har en ganska blandad standard. Under tiden då Polen tillhörde östblocket var resurserna för att bygga vägar bristfälliga. Därför har många mindre vägar fortfarande en lägre standard eftersom det tar tid att rusta upp dessa. Sedan östblockets kollaps i början av 90-talet har det pågått omfattande upprustningar av det polska vägnätet. Detta arbete pågår fortfarande. Motorvägen mellan Tyskland och Opole i södra Polen är en motorväg som just nu genomgår ett omfattande upprustningsarbete. Polen håller dessutom på att bydda flera nya motorvägar, samt gör utbyggnader av befintliga sträckor. Flera av dessa nya motorvägar är avgiftsbelagda, vilket gör att det lite extra kostsamt att bila i Polen.

2008 fanns det i Polen totalt 383 313 km allmänna vägar, av vilka 122 080 km är grusvägar.

Motorvägar i Polen

Polen har de senaste decennierna kraftigt byggt ut sitt motorvägsnät. Tidigare fanns de enda längre sträckorna i den västra delen av landet och gick främst i väst-östlig riktning från Tyskland och österut mot Warszawa. Sedan några år tillbaka är Warszawa sammanknutet med Berlin via motorvägen A2. Tidigare hade inte Warszawa motorvägsförbindelse med någon annan större stad, varesig i Polen eller något annat land.

Den andra stora motorvägen är A4 som går från Görlitz vid gränsen mellan Tyskland och Polen, i höjd med Dresden. Denna 41 mil långa motorväg är till stor del byggd under tiden då detta område mot Krakow tillhörde Tyskland, innan och under andra världskriget. Sträckan fram till Opole är byggd under 30-talet och är därmed Polens äldsta motorväg. Bland de städer man passerar på denna sträcka tillhör Wroclaw, Gliwice och Zabrze de större.

Högsta tillåtna hastighet på motorväg i Polen är 140 km/h.

Motorvägsnätet Polen

Motorvägsnätet i Polen 1 januari, 2018.

Landsvägar i Polen

Generellt sett håller stora och medelstora landsvägar i Polen mycket hög standard med tydlig skyltning och vägmarkering.

Landsväg i Polen Landsväg i Polen

Rekommenderade färdvägar i Polen

För resenärer från Sverige som har Polen som slutdestination är färjan till Gdansk eller Gdynia att föredra. Därifrån leder den 10 mil långa motorvägen A1 rakt söderut mot de centrala delarna av landet. Denna motorväg slutar vid staden Grudziadz som fågelvägen ligger 20 mil nordväst om Warszawa.

Kommer man från Tyskland och ska till Krakow är motorvägen A4 det bästa alternativet. Kommer du från Dresden är det motorväghela vägen, medan resenärer från Berlin gör bäst i att ta genvägen på landsväg 18 (E36) som tar över trafiken från tyska A15 vid gränsen i närheten av Cottbus. Denna landsväg ansluter till motorvägen A4 efter 7,5 mils körning. Denna väg passar även bra för dem som ska till östra Tjeckien eller Slovakien.

Snabbfakta Polen

  • Högsta hastighet på motorväg: 140 km/h.
  • Bensinpris: 12.79 kr
  • Dieselpris: 12.9 kr
  • Vägavgifter: Ja
  • Prata i mobil: Endast med handsfree
  • PDF: Vid trafikolycka, skriv ut denna polsk/svenska olycksrapport innan resan. Ladda ner PDF

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.