Luxemburg

Trafikregler och vägval i Luxemburg

Luxemburg är ett av Europas minsta länder. Vägarna håller vanligtvis toppklass och det finns gott om motorväg, i varje fall i söder. I Luxemburg gäller ungefär samma trafikregler som i Sverige, d.v.s. de följer europeisk standard. Detta gäller även vägskyltar. Bashastigheterna är 50 km/h i tätort, 90 km/h på landsväg och 130 eller 110 km/h på motorväg.

Motorvägar i Luxemburg

Motorvägar i Luxemburg

Trots Luxemburgs ringa storlek finns det ett antal motorvägar i landet. Luxemburg har motorvägsförbindelse till alla sina grannländer, men de flesta motorvägarna är belägna i söder i och omkring huvudstaden. Luxemburgs motorvägar används förvisso av genomfartsresenärer, men lokalbefolkningen utgör den största delen av trafikanterna och de transporterar sig som regel inom landet. Den totala längden av alla motorvägar i Luxemburg 147 kilometer. På motorvägar i Luxemburg är den högsta tillåtna hastigheten 130 km/h, vid regn 110 km/h. Motorvägarna i Luxemburg är inte avgiftsbelagda utan helt gratis att färdas på.

I dagsläget finns det sex motorvägar i Luxemburg. I öster förbinder A1 Luxemburg (staden) med Tyskland via gränsövergången vid Wasserbillig. I väster förbinder A6 huvudstaden med Belgien via gränsövergången vid Kleinbettingen. Från huvustaden och söderut finns det två motorvägar, A3 och A4, och de leder till Frankrike. A3 övergår i den franska motorvägen A31, medan A4 inte ansluter till någon fransk motorväg vid gränsen.

Motorväg A1 i riktning mot Wasserbillig

Motorväg A1 i riktning mot Wasserbillig.

Längs Luxemburgs södra gräns går motorvägen A13 som en halvmåneformad ringled. Denna motorväg korsar både A3 och A4 på sin väg västerut. I öster ansluter A13 till den tyska motorvägen A8 vid Schengen och floden Mosel.

Det pågår en utbyggnad av A7/N7 till motorväg (Route du Nord) norrut från huvudstaden. En del av sträckan är färdigbyggd sammanhängande motorväg. Det är sträckan delar av sträckan mellan Lorentzweiler och Ettelbruck. Route du Nord (A7) ska kopplas samman med A1 öster om huvudstaden. Motorvägskorsningen och några kilometer motorväg är redan färdigbyggd där, det är även den tunnel som ligger direkt norr om motorvägskorsningen.

Landsvägar i Luxemburg

Landsvägar och huvudvägar i Luxemburg är av mycket bra kvalitet. Bland de viktigaste landsvägarna är N7 som går från huvudstaden och norrut mot den lilla staden Wemperhaardt och den belgiska gränsen. Denna sträcka ska ersättas av motorvägen A7 som redan börjat byggas. I övrigt är de flesta viktiga landsvägarna belägna i landets norra delar eftersom de södra delarna betjänas av många motorvägar.

Rekommenderade färdvägar i Luxemburg

Ska du passera landet i öst-västlig riktning finns det bara en motorväg att välja och det är A1/A6 som förbinder Tyskland och Belgien via Luxemburg. Ska man åka i nord-sydlig riktning finns ingen motorväg, utan den största (och mest trafikerade) vägen är N7. För snabbare transport i denna riktning rekommenderas antingen A60/A1 i Tyskland eller A26 i Belgien.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.