Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Serbien

Trafikregler och vägval i Serbien

Serbiens vägnät är betydligt bättre utbyggt än i grannländer som Bosnien och Hercegovina och Montenegro, men jämförbart med det i Kroatien och Slovenien. Förklaringen till detta beror nog på den statsbildning som upphörde under det tidiga 1990-talet, nämligen Jugoslavien. Dels var det i Serbien som Jugoslaviens huvudstad låg, vilket gjorde att vägnätet prioriterades just här. Dessutom byggdes såväl motorvägar inom Serbien som till andra stora städer som Zagreb i Kroatien.

Kommer man körandes från Bosnien och Hercegovina in i Serbien märker man tydligt hur vägstandarden blir bättre. Vägarna blir både bredare och har bättre beläggning, skyltning och vägmålning.

Motorvägar i Serbien

Motorväg A1 Serbien

Motorvägen A1 söder om Belgrad.

Motorvägar i Serbien

Det serbiska motorvägsnätet går huvudsakligen i nord-sydlig riktning med Belgrad som ett nav. Den längsta motorvägen är A1 som går från ungerska gränsen i norr till Makedonien och Skopje i söder. A1 gör att det finns motorvägsförbindelse hela sträckan mellan Belgrad och Ungerns huvudstad Budapest. Från Belgrad utgår också den västliga motorvägen A3 som leder till Kroatien och vidare mot Zagreb. I söder bildar A4 en avstickare från A1 och förbinder därmed Belgrad och Serbien med Sofia i Bulgarien.

Så gott som alla motorvägar i Serbien är avgiftsbelagda och avgiften betalas vid betalstationer på avfarter eller utmed vägen. Det senare gäller när man närmar sig Belgrad eftersom stadsmotorvägarna genom huvudstaden inte är avgiftsbelagda. Precis som i andra länder med denna typ av betalsystem så tar man en biljett när man kör på motorvägen. När man kör av lämnar man fram biljetten och körsträckan och kostnaden beräknas.

Högsta tillåtna hastighet på serbiska motorvägar är 120 km/h.

Landsvägar i Serbien

Landsväg i Serbien

Landsväg i Serbien

De större serbiska landsvägarna håller bra kvalitet och skyltningen är tydlig och städer och platser skrivs ut med både latinska bokstäver och det serbiska kyrilliska alfabetet. Precis som i många andra länder kan vägkvaliteten bli betydligt sämre om man letar sig ut på småvägarna. Bashastigheten på landsväg i Serbien är 80 km/h och inom tätort är det 50 km/h som gäller om inte annat skyltas.

En starkt rekommenderad väg i Serbien är väg 34 som går längsmed Donau vid Järnporten på gränsen mot Rumänien. Här kan man få njuta av fantastiska vyer i det bergiga landskapet som Donau skär igenom. Vägen är dock inte i toppskick men helt klart farbar. Håll utkik efter potthål och höga kanter om du ska stanna på någon av de många rastplatserna i vägkanten.

Landsväg Serbien Landsväg Serbien

Landsväg 35 mot Kladovo på gränsen mellan Serbien och Rumänien.

Snabbfakta Serbien

Hastighetsskylt Serbien
  • Högsta hastighet på motorväg: 120 km/h
  • Bensinpris: 15.78 kr
  • Dieselpris: 16.52 kr
  • Motorvägsavgift: Ja (betalstationer)
  • Gräns för rattonykterhet: 0,3 promille
  • Prata i mobil: Endast med handsfree. Utan handsfree får du inte prata i telefon ens om bilen står stilla i bilkö.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.