Järnporten

Vy över Järnporten

Järnporten från den serbiska sidan i höjd med Dubova i Rumänien

JÄRNPORTEN VÄDER

Järnporten kallas den plats mellan Serbien och Rumänien där Donau trängs ihop av klippor och blir mycket smal. På denna plats bildar Donau gräns mellan Karpaterna i norr och Balkanbergen i söder. Donau utgör även gräns mellan Serbien i söder och Rumänien i norr. Järnporten har genom alla tider varit en mycket svårnavigerad del av Donau, men sedan man på 60-talet byggde ett vattenkraftverk i närheten har det strömmande vattnet lugnat ner sig. Trots kraftverksdammen är Järnporten fortfarande en smal passage i förhållande till den annars mycket breda floden.

På den serbiska sidan ligger nationalparken Đerdap och längs stranden går en vacker landsväg med ett 30-tal tunnlar. Vid inloppet i Järnporten ligger den gamla fästningen Golubački grad på den serbiska sidan. Fästningen är troligen byggd under 1300-talet och står delvis under vatten sedan vattenkraftverket byggdes.

SÖK & BOKA HOTELL VID JÄRNPORTEN

Bergsskulpturen Decebalus

Bergsskulpturen Decebalus Järnporten

Bergsskulpturen Decebalus från den serbiska sidan.

Den 42,9 meter höga och 31,6 meter breda bergsurgröpningen föreställer Decebalus som var Dakiens sista kung. Han stred mot romarna för att förhindra att hans rike skulle införlivas i romarriket. Ett krig han till slut förlorade och Dakien blev den romerska provinsen Dacia, som senare gett namn åt bilmärket med samma namn. Skulpturen som är relativt ny skapades av 12 skupltörer mellan åren 1994 och 2004. Under porträttet av Decebalus syns texten "DECEBALUS REX—DRAGAN FECIT" vilket betyder "Kung Decebalus—Skapad av Drăgan".

Ada Kaleh - den översvämmade ön

Vy över Ada Kaleh

Vy över Ada Kaleh.

Ada Kaleh 1912

I och med dammbygget översvämmades den 3 km långa ön Ada Kaleh som varit befolkad av Rumänska turkar under många århundraden. Öns historia börjar med att Habsburgarna (Österrike-Ungern) byggde en försvarsanläggning för att försvara sig mot det Osmanska riket. Fästningen erövrades av turkarna och återerövrades av Österrike flera gånger under de kommande århundradena. Efter freden i Berlin 1878 stod det klart att turkarna hade förlorat stora delar av de omkringliggande territorierna, men ön förblev tuskisk mark och sultanens privata egendom. 1923 upphörde ön att vara turkisk i och med att den nya turkiska republiken överlät den till Rumänien.

I samband med dammbygget flyttades flera byggnader från Ada Kaleh till ön Șimian nedströms från vattenkraftverket. Bl.a. flyttades delar av fortet, moskén, bazaaren, Mahmut Pashas hus och kyrkogården. Trots de ambitiösa flyttplanerna har projektet aldrig slutförts och ön är mer eller mindre övergiven.

Bazaaren i Ada Kaleh

Bazaaren i Ada Kaleh, sent 1800-tal.

Bilderna från Ada Kaleh är hämtade från Wikipedia och omfattas inte av Bilsemester.nets upphovsrätt. Upphovsmannen är död sedan mer än 70 år, vilket gör att de inte omfattas av någon upphovsrätt.

Hitta hit

Från Belgrad är det 13 mil till Golubački grad som är början på Järnporten från det väster och sträckan tar ungefär en timma och femtio minuter att köra. Först sex mil på motorvägen A1 till Železara Smederevo där man svänger av och först kör en kort sträcka på väg 33, därefter fortsätter man på på väg 34 hela vägen tills man ser fästningen och vägtunneln under den. Då är man framme vid Järnporten.

Från Timişoara i Rumänien följer man väg 6 de 22 milen mot Drobeta-Turnu Severin. Strax innan Drobeta-Turnu Severin ser man kraftverket och gränsövergången till Serbien där man kan välja att köra på den serbiska sidan. Det finns även en strandnära väg på den rumänska sidan. Då viker man av västerut redan vid Orşova.

Koordinater: 44.634520, 22.289291

Bilder från Järnporten

Järnporten Järnporten Järnporten Järnporten Järnporten Järnporten Järnporten Järnporten Järnporten

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.