Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Balkan & östra Europa

Balkan och östra Europa Balkan och östra Europa

Nu börjar sommarens obligatoriska bilsemester i Europa närma sig. I år är det städer som Nürnberg, Ljubljana, Sarajevo och Belgrad som kommer få besök. Avresan sker från Linköping i början av juli och första stopp blir Hamburg. Efter 35 mil på E4 tar vi färjan till Helsingör, för att sedan passera Själland, Lolland och Falster. I Rödby kör vi på färjan till Puttgarden och väl i Tyskland återstår cirka 16 mil till Hamburg. Detta stopp blir en ren övernattning i utkanten av staden.

Total körsträcka: 75 mil

Dag 2-3: Nürnberg, Tyskland

Följande dag går resan vidare genom Tyskland med målet satt på Nürnberg. Mellan Hamburg och Nürnberg finns det två alternativ på färdvägar. Anringen väljer vi att köra A7 hela vägen till Würzburg där vi tar av på A3 mot Nürnberg. Detta är det kortaste alternativet, men är aningen längre än alternativ två. Då följer vi A7 till Hannover, fortsätter österut på A2 och A1 förbi Magdeburg och Leipzig, för att sedan åka söderut på A9 hela vägen till Nürnberg.

Total körsträcka: 60 mil

Nürnberg

Nürnberg är en stad i Bayern som kanske är mest känd för de rättegångsprocesser som hölls här efter andra världskriget. Staden har en halv miljon invånare och är därmed Bayerns näst största stad efter München. Under andra världskriget förstördes Nürnberg så gott som helt, men återuppbyggnaden tog frat direkt eftr krigsslutet. Vid återuppbyggnaden har man inriktat sig på att återskapa den medeltida stadsstrukturen.

Dag 4-5: Ljubljana, Slovenien

Ljubljana

Efter två nätter i Nürnberg fortsätter vi resan mot Sloveniens huvudstad Ljubljana. Här har vi varit en gång tidigare och vi blev så förtjusta i staden att ett återbesök kändes självklart. Resvägen är förhållandevis enkel där det enda som kan ställa till det tidsmässigt, förutom de vanliga vägarbetena, är när vi passerar München. Färden kommer dock gå på Münchens ringled A99 vilken klarar hög trafikmängd och vi slipper snirkla oss igenom staden. Efter München tar vi A8 mot Salzburg och därefter A10 i till Villach Österrike. Väl i Slovenien fortsätter vi på motorväg, denna gång E61 som tar oss hela vägen till Ljubljana. I Ljubljana kommer vi stanna två nätter innan färden går vidare mot Sarajevo.

Total körsträcka: 58 mil

Dag 6-7: Sarajevo, Bosnien

De första två tredjedelarna av resvägen mellan Ljubljana och Sarajevo kommer det antagligen flyta på bra på de slovenska och kroatiska motorvägarna. Det är först när vi kommer in i Bosnien som vägarna övergår till mestadels landsvägar och stadsgator när städer och byar ska passeras. Det kan såklart vara trevligt att få se landet från landsvägen istället för att dundra fram på motorväg. Däremot kommer det påverka restiden. De första 33 milen kommer avverkas på ungefär tre timmar, medan de sista 21 milen kommer ta lika lång tid. Under större delen av resvägen i Bosnien kommer vi följa floden med samma namn, Bosnien. Även i Sarajevo har vi planerat att stanna två nätter.

Total körsträcka: 54 mil

Dag 8-9: Belgrad

Mellan Sarajevo och Belgrad kommer vi troligtvis ta den aningen långsammare vägen förbi Valjevo så att vi kommer fram till Belgrad från söder. Även i Belgrad kommer vi ha en heldag, d.v.s. två nätter.

Total körsträcka: 28 mil

Dag 10: Timișoara, Rumänien

Den tionde dagen har vi en kort etapp framför oss. Mellan Belgrad och Timișoara är det bara 15 mil. Det betyder att vi kommer kunna välja om vi vill vara kvar i Belgrad till efter lunch, eller om vi vill åk direkt på morgonen och komma fram till Rumänien tidigt. Det lutar åt att vi väljer det senare alternativet eftersom vi bara kommer stanna här i en natt.

Total körsträcka: 15 mil

Dag 11-14: Budapest, Ungern

Budapest

Även denna dag har vi en förhållandevis kort etapp framför oss. Mellan Timișoara och Budapest i Ungern är det 31 mil som kommer avverkas på dryga tre timmar förutsatt att vi inte hittar någon intressant sevärdhet utmed vägen. Budapest har vi besökt tidigare och det är en stad vi tycker mycket om. Här vill vi stanna en extra natt så totalt blir det tre nätter.

Total körsträcka: 31 mil

Dag 15: Košice, Slovakien

Košice är en stad i östra Slovakien som vi aldrig besökt tidigare. Förra sommaren var vi i huvudstaden Bratislava och tänkte nu se vad Slovakiens näst största stad har att erbjuda. Vägen hit går till största delen på de ungerska motorvägarna M3 och M31. Košice ligger bara några mil från den ungerska gränsen. I Košice kommer vi bara stanna en natt.

Total körsträcka: 26 mil

Dag 16-19: Krakow, Polen

Efter Slovenien är det dags att bege sig till Krakow i Polen. Här har vi aldrig varit förut och efter att ha hört mycket gott om staden har vi bestämt oss för att tillbringa två heldagar här. I Slovakien blir det mestadels landsvägskörning eftersom motorvägen slutar redan efter Presov sex mil norr om Košice. I Polen fortsätter vi på landsväg ända tills vi når A4 några mil öster om Krakow.

Total körsträcka: 25 mil

Resten är inte spikat

Efter Krakow har vi inget planerat, men det lutar åt att vi kör mot Berlin. Kanske blir det så att vi spenderar några dagar i den tyska huvudstaden. Om vädret är riktigt bra kan ett alternativ vara att åka till Wandlitz, en liten stad belägen vid Wandlitz-sjön där det finns badmöjligheter. Wandlitz är lite intressant ur ett historiskt perspektiv eftersom Östtysklands partitoppar bodde i ett särskilt villaområde i utkanten av Wandlitz.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.