Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Brahehus

Brahehus vid Vättern

Brahehus med utsikt över vättern i bakgrunden.

Många som färdats på E4 genom Östergötland och Småland sett ruinen av Brahehus. Den gamla husruinen är belägen långt över Vättern precis bredvid motorvägen. Huset började byggas på uppdrag av Per Brahe den yngre år 1637 och stod färdigt 1650. När huset stod färdig bestod det av en hög huvudbyggnad vid klippranden ner mot Vättern och två fyrkantiga hörntorn. Från huset har man milsvid utsikt över Vättern, Visingsö och Gränna. Efter Per Brahes död 1680 tömde man Brahehus på all inredning och kort därefter avskaffades grevskapet. Hösten 1708 utbröt en brand i grannbyn Uppgränna och elden spred sig även till Brahehus som brann ned till grunden.

Brahehus kan vara en av Sveriges vackraste rastplatser och sevärdheten i sig är perfekt för t.ex. en picnic under bilsemestern söderut. På bensinstationen på andra sidan motorvägen kan man köpa med sig mat eller fika. Vid rastplatsen finns även en restaurang.

Hitta hit

Brahehus är beläget mellan Ödeshög och Gränna. Det är enkelt att hitta hit eftersom det ligger precis vid motorvägen. Sväng bara av mot rastplatsen som även den heter Brahehus. Man når ruinen via en gångväg som genom tre tunnlar löper från rastplatsen och under motorvägen.

Koordinater: 58.053001, 14.504748

Bilder från Brahehus

Brahehus Brahehus Brahehus Brahehus Brahehus Brahehus

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.