TT-Line
TT-Line

Införselregler för alkohol och tobak

Bordershop i Puttgarden

På vägen hem från din bilsemester i Europa tycker vi att man bör utnyttja möjligheten att köpa med sig billig öl, vin och sprit från Tyskland. I norra Tyskland finns det många butiker som specialiserat sig just på att sälja alkohol till svenskar och danskar. Rederiet Scandlines har sin Bordershop i Puttgarden. Utöver det finns bl.a. Calles Grenzshop och Fleggaard. Alla dessa har affärer finns på ön Fehmarn där färjeläget Puttgarden ligger. Även i Flensburg vid landgränsen till Danmark och färjelägena i Rostock och Sassnitz finns dessa kedjor. Var du än väljer att lämna Tyskland har du chansen att köpa hem billig alkohol.

Införselregler från EU-länder

Reser man till Sverige från ett annat EU-land är det numera väldigt generösa införselregler. Därifrån får man föra in 10 liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande vin) och 110 liter öl. Dessa siffror gäller per person över 20 år.

Den mängd tobak man får föra in i Sverige är; 800 cigaretter, 400 cigariller, 200 cigarrer och 1 kg röktobak.

Införselregler från icke EU-länder

Åker du genom Europa finns det länder som inte är medlemmar av Europeiska Unionen. Bland dessa är Schweiz det mest centralt belägna landet, och kanske troligaste landet du besöker. Där kan man ofta hitta mycket billig alkohol, särskilt i de skattefria zoner som finns. Tänk dock på att Schweiz inte omfattas av de införselregler vi vant oss vid efter inträdet i EU. Från Schweiz får man till EU maximalt föra in 1 liter starksprit, 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin), 4 liter vin och 16 liter öl. När det gäller tobak får man föra in 200 cigaretter, 100 cigariller, 50 cigarrer eller 250 g röktobak.

Åldersgräns vid införsel av alkoholhaltiga drycker

Alkoholhaltiga drycker får endast föras in av den som fyllt 20 år, och tobaksvaror av den som fyllt 18 år. Detta gäller även om åldersgränsen för inköp i det aktuella landet är lägre.

Övriga Bordershop-tips

När man åker till Bordershop för att handla med sig öl, vin och sprit är det lätt hänt att bilen väger lite extra. Se därför till att kontrollera lufttrycket i dina däck, alternativt köp nya däck om de gamla är slitna.

Gilla oss

TwitCount