Införselregler för alkohol och tobak

Bordershop i Puttgarden

På vägen hem från bilsemestern i Europa utnyttjar många möjligheten att köpa med sig billig öl, vin och sprit från Tyskland. I norra Tyskland finns det många butiker som specialiserat sig just på att sälja alkohol till svenskar och danskar. Dessa ligger strategiskt placerade vid gränsövergångar mot Danmark, eller i anslutning till färjelägen mot både Danmark och Sverige. Rederiet Scandlines har sin Bordershop i Puttgarden, Rostock och Sassnitz. Utöver dessa finns bl.a. Calles Grenzshop och Fleggaard. Alla dessa har affärer finns på ön Fehmarn där färjeläget Puttgarden ligger. Även utanför Flensburg vid landgränsen mot Danmark och färjelägena i Rostock och Sassnitz finns även dessa kedjor. Var du än väljer att lämna Tyskland har du chansen att köpa med dig alkohol till ett billigt pris.

Införselregler från EU-länder

Reser man till Sverige från ett annat EU-land är det p.g.a. Schengensamarbetet väldigt generösa införselregler som gäller alkoholhaltiga drycker.

Från annat EU-land får man föra in i Sverige är:

 • 10 liter starksprit
 • 20 liter starkvin
 • 90 liter vin (varav högst 60 liter mousserande vin)
 • 110 liter öl.

Dessa siffror gäller per person över 20 år.

Den mängd tobak man får föra in i Sverige är:

 • 800 cigaretter
 • 400 cigariller
 • 200 cigarrer
 • 1 kg röktobak

För tobak gäller åldersgränsen 18 år.

Undantag från införselregler

Grundprincipen för privatinförsel inom EU/Schengen är att man får föra in obegränsad mängd alkoholhaltiga drycker så länge dessa är för eget bruk och inte återförsäljs i ankomstlandet. Reglerna finns till för att ge tullpersonalen en fastslagen maximal mängd som kan anses vara för privat bruk. Vid misstanke om försäljning eller langning kan tullen dock omhänderta varor trots att mängden understiger de som anges i införselreglerna. På samma sätt kan man, om man kan visa på att dryckerna ska förtäras privat eller inom slutet sällskap, få föra in betydligt mer än gränsvärdena i införselreglerna. Skäl till större införsel kan t.ex. vara bröllop och stora födelsedagsfester. För att bevisa att man inte har ont uppsåt med införseln kan det då vara bra att upprätta en gästlista med namn på de personer som är inbjudna till festen.

Populära färjelinjer till Tyskland

Se vår sida om broavgifter och färjebiljetter för fler färjor till kontinenten.

Restid: 20 + 45 minuter

Pris: 1 195 SEK

Restid: 20 min + 2 tim

Pris: 1 495 SEK

Införselregler från icke EU-länder

Åker du genom Europa finns det länder som inte är medlemmar av Europeiska Unionen. Bland dessa är Schweiz det mest centralt belägna landet, och kanske troligaste landet du besöker. Där kan man ofta hitta mycket billig alkohol, särskilt i de skattefria zoner som finns. Tänk dock på att Schweiz inte omfattas av de införselregler vi vant oss vid efter inträdet i EU. Från icke EU-land får man till EU maximalt föra in:

 • 1 liter starksprit
 • 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin)
 • 4 liter vin och 16 liter öl

När det gäller tobak får man föra in:

 • 200 cigaretter
 • 100 cigariller
 • 50 cigarrer eller 250 g röktobak

Åldersgräns vid införsel av alkoholhaltiga drycker

Alkoholhaltiga drycker får endast föras in av den som fyllt 20 år och tobaksvaror av den som fyllt 18 år. Detta gäller även om åldersgränsen för inköp i det aktuella landet är lägre.

Övriga Bordershop-tips

När man åker till Bordershop för att handla med sig öl, vin och sprit är det lätt hänt att bilen väger lite extra. Se därför till att kontrollera såväl lufttryck som mönsterdjup på dina däck. Är de för slitna måste du köpa nya för att slippa riskera böter eller råka ut för en trafikolycka med tungt lastad bil.

Gilla oss

TwitCount
Hotels.com