Reseplanering

GÅ TILL » Andra tjänster för reseplanering Reseplanering

Det finns många bra verktyg för reseplanering på nätet. Genom att på förhand planera resan kan du istället ängna tid åt avkoppling istället för att leta hotell efter varje dagsetapp. Vill man ha lite mer spontanitet och spänning så kan man istället hoppa över planeringen.

Planera bilsemestern med Google Maps

Att planera färdvägen och övernattningar inför bilsemestern är viktigt för att det ska flyta på bra under resans gång. Att ha en GPS är såklart väldigt smidigt, men det är svårt att planera dagsetapperna och var det är lämpligt att övernatta med den. Ett bra verktyg för att planera bilsemestern är Google Maps. Här kommer en beskrivning över hur du kan använda Google Maps för att planera din bilsemester.

Till att börja med så bör du ha klart för dig ungefär vilket eller vilka som kommer vara resans huvudmål. Kanske är det som i vårt exempel, badorten Bibione vid Adriaktiska havet. Börja då med att lägga in din avreseort och slutmålet i Google Maps reseplanerare. Då får du reda på den kortaste och snabbaste vägen till resmålet, samt vilka städer du passerar. Kanske vill du göra en kortare avstickare från den plaerade rutten för att besöka intressanta städer. När du vet den totala sträckan kan du enklare dela upp det i dagsetapper genom att mäta körtid och sträcka för delar av den totala sträckan.

Vi utgår som vanligt från Jönköping i våra exempel och kommer fram till att Rostock är lämplig för en första övernattning. Sträckan är 50 mil och tar knappt åtta timmar att köra eftersom färjan mellan Gedser och Rostock tar cirka två timmar.

Jönköping-Rostock

När första resdagen är planerad så fortsätter du med dag två. I vårt exempel kör vi mellan Rostock och Regensburg, en sträcka på 70 mil som tar drygt sex timmar att köra under bra förhållanden. När man kör genom Tyskland kan det vara bra att räkna med något längre körtid eftersom vägarbeten och trafikolyckor kan göra att det tar längre tid. Notera också att körtiderna i Google Maps inte tar hänsyn till raster och att man behöver stanna för att äta lunch. Rimligt är att räkna med tio minuter rast per tio mil körning.

Rostock-Regensburg

Nu har vi gått igenom de två första dagarna och du börjar nog förstå tillvägagångsättet. På samma sätt fortsätter du mäta upp avstånden för resten av resan. När alla övernattningar och resmål är bestämda kan du återgå till Google Maps och mata in alla destinationer. På så sätt kan du räkna ut bilsemesterns totala längd och utifrån det räkna på en ungefärlig bränslekostnad.

Alla stopp under resan

Den totala körsträckan i detta exempel är 494 mil. När du vet hur långt du kommer köra kan du räkna ut en ungefärlig bränslekostnad. Bensin- och dieselpriserna varierar i de olika länderna, men med hjälp av vår sida om bränslepriser i Europa kan du räkna ut ett snitt baserat på priset i de länder du passerar. I detta fall hamnar genomsnittet på 15,32 kr/liter. Sedan behöver vi uppskatta en genomsnittlig bränsleförbrukning. För en vanlig dieselkombi brukar man kunna räkna på 0,6 liter/mil. Då hamnar man hyfsat nära sanningen.

Uträkning bränslekostnad:

(494 × 0,6) × 15,32 = 4 540 kr

Om du som i detta exempel passerar Luxemburg så är det väldigt fördelaktigt att tanka full tank där eftersom bensin och dieselpriserna är betydligt lägre än i grannländerna Tyskland och Frankrike.

LAND

Bensin i SEK

Diesel i SEK

Frankrike

20.96 kr

21.45 kr

Luxemburg

18 kr

18.76 kr

Tyskland

21.84 kr

22.07 kr

Andra tjänster för reseplanering

Här går vi kort igenom några andra reseplanerare som har sina fördelar jämfört med Google Maps.

ViaMichelin

ViaMichelin är en mycket bra reseplanerare som där du kan välja rutter inom de olika kategorierna:

  1. Rekommenderad av Michelin
  2. Snabbaste vägen
  3. Kortaste vägen
  4. Den mest ekonomiska vägen

ViaMichelin ger dig den ungefärliga kostnaden för den inmatade rutten där bl.a. vägavgifter och bränsleförbrukning redovisas separat. Sträckor där det utförs vägarbeten framgår också i reseplanerarens rapport.

Tomtom

Tomtom ger dig aktuella trafiknyheter angående köer, vägarbeten och olyckor m.m. Tjänsten är mycket enkel att använda och ger relevant information för dem som bara är ute efter längden på körsträckan. Webbplatsen är snabb och drabbas sällan av långa laddningstider. Man får följande uppgifter om den inmatade rutten:

  1. Tid
  2. Avstånd

Falk

Falk.de väljer du Routen Planer högst upp på sidan. Här får du information om:

  1. Tid
  2. Avstånd
  3. Tankställen och rastplatser

Sajten fungerar bäst på tyska vägsträckor, särskilt när det gäller informationen om rastplatser och tankställen. Hela webbplatsen är på tyska.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.