Stort utbud av bandanas, solglasögon, armband, hängslen och scarf - besök Bandana.se

Så fungerar ditt mobilabonnemang i Europa

Mobilen i Europa

När du väljer att bilsemestra utomlands får du mycket semester för pengarna. Men hur är det med ditt mobilabonnemang egentligen? Det vill säga; kan du använda det som vanligt på din bilsemester eller blir det en dyr telefonräkning som väntar på dig så fort du kommit hem?

Tydliga svar på dessa frågor och fler får du i denna artikel.

Fungerar ditt svenska mobilabonnemang på bilsemestern?

Ja, ditt svenska mobilabonnemang fungerar i regel som vanligt när du väljer att använda det när du bilsemestrar inom EU och EES. Om du ringer och surfar inom EU och EES gäller i princip samma regler som i Sverige, men så fort du bilar utanför EU och EES blir din mobilräkning betydligt dyrare.

Dessa länder inkluderas i EU- och EES-samarbetet

Alla EU-länder

Finland, Nederländerna, Belgien, Bulgarien, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Danmark, Tjeckien, Spanien, Irland, Italien, Österrike, Malta, Portugal, Polen, Frankrike, Grekland, Kroatien, Cypern, Lettland, Litauen, Luxemburg, Rumänien, Sverige, Ungern och Estland.

Alla EES-länder

Island, Liechtenstein och Norge.

Så fungerar det att ringa på bilsemestern

När du bilar inom länder som inkluderas i EU- och EES-samarbetet ringer du lika billigt som i Sverige, men bara till andra länder inom EU och EES. Så om du har ett mobilabonnemang med fria samtal ringer du också kostnadsfritt inom EU och EES under din bilsemester, förutsatt att du befinner dig i ett EU- eller EES-land.

Så fungerar det med surf under bilsemestern

Du är säkert medveten om att i princip alla svenska operatörer erbjuder så kallade surfpotter med mellan cirka 5 och 200 GB inkluderad surf per månad. Det finns även mobilabonnemang med obegränsad surf. Du får ta med delar av din “svenska” surf på bilsemestern, men i regel inte allt.

Mer specifikt begränsar vanligtvis din mobiloperatör din surfpott när du bilar inom andra länder som inkluderas i EU- och EES-samarbetet. Hur mycket surf du får ta med beror främst på hur generös din operatör är, och vad ditt mobilabonnemang kostar per månad.

Mobil med GPS i bil

Lågprisoperatörerna begränsar oftast din surf mest märkbart

EU har regler som bestämmer hur mycket surf din svenska operatör måste ge dig inom EU och EES. Lite mer "dyra" operatörer såsom Telia erbjuder så pass påkostade mobilabonnemang att EU inte tillåter dem att begränsa din surfpott inom EU och EES särskilt mycket.

Lågprisoperatörer såsom Halebop och Vimla får däremot lite mer svängrum av EU, som säger att operatörer som inte tar så mycket betalt för sina abonnemang inte heller måste ge sina kunder särskilt mycket fri surf inom EU och EES.

Så mycket surf får du ta med på bilsemestern

När du bilsemestrar inom EU är det vanligt att du får ta med mellan cirka 10 och 100 GB data som du får förbruka inom hela EU och EES-området. Telia och Telenor låter dig idag ta med en surfpott på ungefär 100 GB, medan lågprisalternativ såsom Halebop och Vimla begränsar din surfpott till cirka 15 GB inom EU och EES.

Då både ringer och surfar jag smidigt och billigt på bilsemestern?

Ja, i regel gör du det men tänk på att undantag finns. För att nämna ett exempel ingår inte Schweiz i vare sig EU eller EES, så där gäller den taxa som din operatör väljer att ta ut (som ofta är ganska dyr).

Utöver det kan din telefon "pendla" mellan olika nät när du tar med bilen över exempelvis en större havssträcka. Det medför att din telefonräkning riskerar att bli hög om din telefon får kontakt med ett nät i ett land som inte är med i EU- och EES-samarbetet, alltså där operatörernas lite dyrare taxor gäller.

Vilket mobilabonnemang är bäst för bilsemestern?

Det är många faktorer som spelar in när det kommer till att välja ett passande mobilabonnemang. Du åker ju faktiskt inte på bilsemester varje dag, så förutom storleken på EU- och EES-surfpotten är det även faktorer som täckning och pris som spelar roll.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.