Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Viktiga handlingar

När man är ute och reser finns det ett antal handlingar och dokument som måste finnas med, alternativt är bra att ha med sig. Det absolut viktigaste är identitets-handlingar som pass, körkort och identitetskort, men även papper som intygar att du är försäkrad att få vårdkostnader betalda hör till de viktigare. Här nedan punktar vi upp några fler viktiga handlingar samt går djupare in på dem vi redan nämnt.

Europeiska sjukförsäkringskortet

Det Europeiska sjukförsäkringskortet kommer väl till användning om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka när du reser inom EU/EES. Med kortet har du samma ekonomiska villkor som det aktuella landets invånare. Det kan hända att du själv måste betala hela sjukvårdskostnaden, för att sedan ersättning för utlägg i landets motsvarighet till Försäkringskassan. Om du drar på dig vårdkostnader utomlands är det viktigt att alltid spara alla kvitton. Det Europeiska sjukförsäkringskortet lanserades 2004 som en ersättare till den gamla E111-blanketten. Kortet kan du beställa på Försäkringskassans hemsida där du även kan ladda ner broschyren "Sjuk utomlands" som PDF. Från dess att du beställer ditt kort tar det ungefär en vecka innan du får det med posten.

Internationellt trafikförsäkringsbevis

Det är inte nödvändigt med ett "grönt kort" när du kör bil i EU-länder, men det är något som kan underlätta vid vissa situationer. Gröna kortet är ett internationellt intyg över din gällande trafikförsäkring. Kortet beställer du från det försäkringsbolag som beviljat din trafikförsäkring.

Pass och ID-handlingar

Passets giltighetstid är viktig. Utöver att den stämmer kräver många länder att passet ska vara giltigt ytterligare sex månader efter inresedatum.

Reser du enbart inom Norden räcker det med körkort eller ID-kort (för medresenärer/ickeförare).

Reser du enbart inom Schengen-länderna (Storbritannien är inte med i Schengen) krävs inget pass för att passera landgränser men inom schengenområdet är du skyldig att kunna styrka din identitet och nationalitet. Kraven för vad en identitetshandling är kan variera mellan länder men ett pass accepteras överallt. Vissa länder godkänner inte svenska kör- och ID-kort som giltiga identitetshandlingar. Passet är en identitets- och medborgarskapsstyrkande handling som du ska hantera med varsamhet. Ett förlorat pass kan skapa stora problem under resans gång.

Om du ska resa utanför Schengen-länderna är passet alltid obligatoriskt. Vissa länder (t.ex. Ryssland) kräver dessutom visum för att du ska få inresetillstånd.

S-märke

Förr i tiden var S-märket som klistrades på bilen en självklarhet när man reste utomlands. I och med Sveriges inträde i EU slopades detta krav, men bara delvis. Idag räcker det om din registreringsskylt är utrustad med en blå del där det finns ett S omgivet av EU-stjärnor. Ska du resa med en bil som har den gamla varianten av registreringsskylt krävs att du klistrar på ett traditionellt S-märke, väl synligt, baktill på bilen.

Ska du köra i länder utanför EU kan det finnas krav på ett traditionellt S-märke. Vissa länder accepterar de nya registreringsskyltarna med EU-symbol och nationsbokstav.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.