The White Plot
The White Plot

Reseförsäkring

Vi reser mer och mer inom Sverige och utomlands. Weekend-semestrar, sommarsemestrar och en och annan långsemester. Vid sidan om det vill vi känna oss trygga hela tiden under vår semester. Vi är vana vid att om det händer något finns alltid hjälp att få. Gör vi oss illa åker vi till närmaste vårdcentral eller sjukhus och får hjälp. Det kostar några kronor i patientavgift, men det är småpengar.

När vi däremot reser iväg utomlands är det inte lika lätt och självklart att få omedelbar hjälp, särskilt om vi befinner oss utanför EU. Det är därför viktigt att man har koll på sitt försäkringsskydd innan man reser iväg.

Hemförsäkringen gäller

I de flesta hemförsäkringar finns det ett skydd för stöld, olycksfall och sjukdom vid resa, men det är viktigt att du kollar försäkringsbeloppen, det vill säga taket på försäkringen. Ett ambulansflyg från Sydostasien kan kosta en miljon kronor, och det är svårt att lägga upp om du behöver komma till Sverige för vård.

Betala resan med bankkort

Om du har betalt resan med ett bankkort finns det ofta en försäkring inbyggt i bankkortet, även här varierar villkoren. Några bankkort ger till exempel pengarna tillbaka om du blir sjuk och inte kan resa iväg, medan andra kort inte har den tjänsten. I det sammanhanget bör det påpekas att om du ska göra en långresa och bokar anslutningsflyg i Sverige bör du boka hela resan som en resa. Om du missar långflygningen på grund av förseningar är det svårt att få ersättning om det är två olika bokningar.

Köpa reseförsäkring

När du bokar din resa, oavsett det är på nätet eller på en resebyrå blir du oftast erbjuden en reseförsäkring med avbokningsskydd. Det är bra om du har kontrollerat ditt försäkringsskydd innan bokningen. Då vet du om du behöver komplettera med resebolagets försäkring.

Tips: resefinansiering via Creddit

Gilla oss

TwitCount