Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bilsemester med barn

Bilsemester med barn

Kör säkert och följ trafikreglerna är grundregeln när du ska ut på bilsemester med barnen. Kör varken för fort eller för långsamt. Om du kör långt under den angivna hastigheten är risken stor att du irriterar andra bilister och orsakar onödiga omkörningar. Att köra för långsamt kan vara lika eller mer trafikfarligt än att köra lite för snabbt. Att följa tempot är ofta säkrast, även om det innebär att du kör lite snabbare än du tänkt dig. Ute på motorvägarna, främst i Tyskland, ska du absolut inte ta lång tid på dig vid omkörning. Blockera inte vänsterfilen onödigt länge utan kör raskt om och lägg dig åter i högerfilen.

Barnfamiljernas topp-5 favoritresmål

  • Disneyland (Paris, Frankrike)
  • Legoland (Billund, Danmark)
  • Nordsoen Oceanarium (Skagen, Danmark)
  • Tivoli (Köpenhamn, Danmark)
  • Badlandet Tropical Island (Berlin, Tyskland)
Bilsemester med barn

Tropical Island sju mil söder om Berlin.

Använd bara godkända bilbarnstolar som uppfyller säkerhetskraven. Små barn åker säkrast bakåtvända i baksätet. Änvänd bilbarnstolar som är anpassade bör barnets vikt och längd. Använd inte barnstolar som barnet har vuxit ur då de kan orsaka allvarlig skada vid krock. Barnen bör sitta i baksätet så länge som möjligt.

När du åker längre sträckor med barn bör du ta god tid på dig, se till att göra en nöjestur av resan. Planera in extra tid för resan och se den inte bara som en transportsträcka. Kanske skulle det passa att komma några timmar tidigare till färjan i Rödby så att ni hinner med ett bad på Lalandia. Eller kanske till och med boka in en övernattning där. Stanna kanske så ofta som var tionde mil om barnen börjar bli rastlösa. Alternativt hittar du en bra sysselsättning för dem i bilen. Ta fikapauser, bensträckare, lekstunder eller kanske till och med stanna och bada. Låt barnen vara delaktiga i reseplaneringen och försöka hitta stopp med roliga aktiviteter utmed resvägen. Det kan också vara en god idé att köra medan barnen sover. Då går det bättre att köra längre sträckor utan täta pauser.

Reser du med småbarn på sommaren bör de skyddas från sol och värme, samt få mycket att dricka. Under en varm sommardag kan bilen bli obehagligt varm för ett litet barn, speciellt om den stått i värmen en längre stund. Luftkonditionering ger skön svalka men använd även solskydd som fäster på sidorutorna. Tänk på att inte skymma sikten för föraren. Saknar din bil luftkonditionering så fundera på om du inte kan köra på tider då det är svalare. Ett alternativ är också att sätta solfilm på bilens rutor för att hjälpa till att hålla solljuset borta.

Få saker är mer irriterande under långkörningar än syskon som bråkar i bilen. Se till att planera in ett överraskane stopp där ni t.ex. köper varsin glass. En CD-skiva med berättelser kan lugna rastlösa barn och få tiden att gå lite snabbare.

Tänk noga igenom hur du packar bilen inför resan. Det kan bli trångt när både resväskor och barnvagn ska få plats i bagaget. Är man två vuxna och två barn som reser kan det vara nödvändigt att använda takbox för att avlasta bagageutrymmet. Använd hellre fler väskor och kassar så du kan separera fika, spel och CD-skivor, offline-musik via Spotify m.m. Packa saker som kan behövas under färden på ett sätt så att de är lätta att plocka fram. Matsäck, dricka, hushållspapper och våtservetter är bra att ha nära till hands. Låt barnen packa egna väskor där de kan ha sina saker för själva bilresan.

Om ni ska med färjor eller göra längre stopp är det bra att ha spel eller kortlek till med sig. Små leksaker som lego eller annat att pyssla med under resan är också bra, men räkna med att smådelar kommer försvinna i bilens alla skrymslen och vrår.

Ha rätt och rimliga förväntningar på er resa. Alla som sett filmen "Vi hade i alla fall tur med vädret" vet man hur illa det kan gå när förväntningarna inte är desamma för alla i familjen. Se till att alla är med på hur resan ska gå till.

Tänk annorlunda och följ inte strömmen. Att besöka de stora turistområdena kostar mycket pengar och tar ofta längre tid. Biljetter, dricka, glassar, mat, souvenirer m.m. gör att kostnaderna snabbt skenar iväg. Att köa tar lång tid, försök istället hitta egna utflyktsmål och destinationer. Den teknikintresserade kan ladda hem POI-filer (point of interest, intressepunkt) till sin GPS och få många förslag. Ett annat tips kan vara att hitta alternativa vägar. Det tar kanske lite längre tid att köra landsväg än motorväg, men det ger ofta en trevligare upplevelse. Skaffa en bra vägatlas så att du får en överblick av färdvägen och kan hitta intressanta platser att stanna och rasta vid.

Om barnen har lätt för att bli åksjuka kan åkskjukepiller vara en räddning. Löst sittande kläder är bekvämast under långkörningar. Undvik alltså åtsittande och tighta kläder.

Under resan är det bra att ha förberett lekar som ni kan göra under körningen. Några klassiker är att gissa färgen på nästa mötande bil, sten-sax-påse, bilbingo och ett skepp kommer lastat. Det finns en bok som heter "Lekar i bilen" med många bra förslag på billekar.

Skaffa en bilatlas för familjer, t.ex. "Bila med barn" som är en utmärkt bilatlas där alla kan hitta sina favoritstopp i form av upplevelseparker, vintersporter, nöjesparker, museer, djurparker m.m.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.