TT-Line
TT-Line

Service viktigt för säker bil

När folk pratar om bilar menar de i mest vardagligt tal personbilar. Efter andra världskriget tog produktionen av bilar för "vanligt folk" fart. Visserligen kommer alltid en viss nobless finnas och med dem mer eller mindre lyxåk. Dock inriktade sig den stora tillverkningen på bilar av lågt pris men i de flesta fall ändå viss bibehållen komfort och prestanda. Folkvagnen är väl det fordon som mest betraktas som "folklig bil" och detta var troligtvis även grundidén hos fabrikörerna i Wolfsburg, Tyskland. Andra stora och mindre företag följde efter i detta spår och de flesta har åtminstone en modell i lägre prisklass. Men det har visat sig att oavsett prisläge uppstår problem och återkommande service, underhåll och reparationer är nödvändigt.

Bilprovning sedan 1963

Den som kan fixa det mesta själv behöver inte besöka en verkstad så ofta med sin bil men annat kan det bli för den mer oinvigde. Det mest grundläggande för att hålla bilen i gott skick är att utföra service med jämna mellanrum, vilket de flesta nog känner till. Tack vare den årliga bilprovningen uppmärksammas även andra behövliga åtgärder i tid. För det är inte endast motorn som ska fungera för att bilen ska rulla bra och säkert på vägarna. Säkerheten kräver att även styrförmågan fungerar som den ska och att balansen är rätt justerad. Därefter finns flera andra detaljer, inte minst att belysningen har en godkänd inställning. I annat fall kan ljuskäglan irritera andra bilister och i värsta fall kan detta orsaka tillbud eller till och med olyckor.

Fel förblir fel utan åtgärd

När något problem med motorn eller annat fel med bilen uppstår behöver de flesta uppsöka en verkstad. Många försöker nog komma underfund om det inte går att fixa själv och så finns det även de som kanske tror att felet rättar till sig självt om man bara låter det vara. Inget av dessa två förslag brukar fungera särskilt väl och det mer troliga är i stället att felet förvärras. Därför är det alltid klokast att uppsöka verkstadsinrättning så snart ett problem uppstår.

Gilla oss

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.