Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Natursköna vägar i Europa

Här tipsar vi om natursköna vägar eller temavägar runt om i Europa. Ta er tid att svänga av motorvägen och skruva ner tempot en aning för att få en dos trevlig naturupplevelse. Här hittar du några av Europas vackraste vägar.

Moseldalen i Tyskland

Moseldalen sträcker sig utmed floden Mosel från Koblenz i norr till Trier vid franska gränsen i söder. Genom Moseldalen färdas du på trevliga landsvägar utmed floden och passerar på vägen många trevliga småstäder. På sluttningarna utmed floden hittar ni många vinodlingar och i samhällena utmed vägen finns de lokala vinerna till försäljning i små trevliga vinbutiker. Moseldalen hör till de mest natursköna vägar Europa har att erbjuda. En avstickare förbi Moseldalen är starkt rekommenderad under din bilsemester i Europa.

Cochem i Moseldalen

Cochem med borgen Reichsburg

Hochalpenstraße och Großglockner i Österrike

Großglockner - Hochalpenstraße är ett bergspass i de österrikiska Alperna mellan städerna Bruck an der Glocknerstraße i delstaten Salzburg och Heiligenblut i delstaten Kärnten. Vägen är 4,8 mil lång mer än 2,5 mil går på en höjd av över 2000 meter. Passet Hochtor ligger på 2 504 meters höjd. Det finns två avtagsvägar till Edelweißspitze (2572 m) och Franz-Josefs-Höhe (2362 m) som är storslagna utsiktsplatser. Vintertid är vägen stängd, lite beroende på väderleken mellan slutet av oktober och början av maj. Den är även stängd nattetid. Großglockner-Hochalpenstraße ägs av ett privat bolag och är avgiftsbelagd.

Hochalpenstrasse

Hochalpenstrasses serpentinvägar

Romantiska vägen (Romantische Strasse)

Romantiska vägen fick inom turistverksamheten detta officiella namn på 50-talet. Det är en landsvägssträcka som går genom förbundsländerna Bayern och Baden-Württemberg i södra Tyskland. Sträckan går från Würzburg i norr till Füssen i söder. Det är en av de många natursköna vägar Tyskland har att erbjuda. Längs vägen passerar man bl.a. den vackra gamla medeltidsstaden Rothenburg.

Romantiska vägen Rothenburg

Rothenburg som passeras på Romatiska vägen.

Stora Sankt Bernardpasset mellan Italien och Schweiz

Stora Sankt Bernardpasset (San Bernardino) är ett bergspass som förbinder nordvästra Italien med Schweiz. Passets topp ligger 2469 meter över havet. Stigningen är 24,4 km lång och snittlutningen på vägen är 6,2 %. Temperaturen faller snabt under klättringen, även under sommarmånaderna då det kan vara 25 grader i dalgångarna men bara någon enstaka plusgrad på toppen. På den italienska sidan är vägen bredare och had vägräcken. På den schweiziska sidan är den däremot smalare och saknar vägräcken under större delen av sträckan.

Bergspasset har fått minskad praktisk betydelse sedan Stora Sankt Bernard-tunneln öppandes 1964. Målet är att den ska hålla öppet årets alla dagar medan bergspasset ofta stängs under vintermånaderna. Stora Sankt Bernardpasset är en stor upplevelse som bjuder på vidsträckt utsikt över dalgångarna. Det erbjuder också sommarresenärer att uppleva snö under en tid på året då det inte är ovanligt med temperaturer på 30-35 grader i låglandet.

Baltiska bärnstensvägen

Baltiska bärnstensvägen går mellan städerna Ventspils och Kaliningrad. Vägen är 41 mil lång och går genom Lettland, Litauen och den ryska enklaven Kaliningrad. Vägen löper längs den baltiska östersjökusten och man passerar städer som Ventspils, Liepâja, Palanga, Klaipëda, Nida och Jantarnyj. Här får man reda på bärnstenens historia i form av muséer utmed vägen som visar bl.a. förädlingsprocessen som gör bärnsten till smycken.

Slottsvägen

Slottsvägen är en väg som går mellan Mannheim i Tyskland och Tjeckiens huvudstad Prag. Utmed denna väg passerar du många vackra slott och borgar. Några av de städer man passerar är; Schwetzingen, Heidelberg, Burg Guttenberg, Gundelsheim, Bad Wimpfen, Heilbronn och Schwäbisch Hall.

Amalfikusten

Amalfikusten (la Costiera Amalfitana) är en av Italiens många natursköna vägar och går mellan Positano och Sorrento. Denna sträcka gör anspråk på att vara "Europas vackraste" och låter dig åka på slingrande vägar med hårsnålskurvor och häpnadsväckande natur. Här kan du besöka och upptäcka konstnärsstaden Positano, Amalfi, det exklusiva Ravello eller de mer barnvänliga Maiori och Minori.

Amalfikusten och Medelhavet

Vy över Medelhavet vid Amalfikusten

Chianti

Chianti-vägen (la Chiantigiana) är 7 mil lång vägsträcka som återfinns i Italien och går mellan städerna Florens och Siena i italienska Toscana. Här får du uppleva ett böljande sagolandskap där olivträd, vinrankor och borgar avlöser varandra. Upplev marknaden, vinbutikerna, utsikten från Radda, eller den enda gatan i Montefioralles som slingrar sig till centrum och samtidigt ger en härlig utsikt över dalen.

Vingårdarna Castello di Volpaia, Villa Vignamaggio, Castello Verrazzano, Vicchiomaggio, Castello di Brolio m.fl. är också väl värda ett besök.

chiantivagen

Vinodling i Chianti

Riksettan

Riksettan är en svensk temaväg som följer den gamla landsvägen mellan Stockholm och Helsingborg. Riksväg 1 var huvudväg mellan 1945 och 1961.

I turistsammanhang är det främst sträckan mellan Vaggeryd och Markaryd som marknadsförs under namnet Riksettan. Vägen går på den sträcka som var den gamla Riksettans (Riksväg 1) ursprungliga sträckning. Den går parallellt med både E4:an och ån Lagan. Turistväg Riksettan är främst avsedd för att turister ska ha en alternativ väg till motorvägen, där de kan njuta av det vackra landskapet och de gamla samhällena som för var fulla av liv då huvudvägen passerade genom dem. Vägen lämpar sig för såväl bil, motorcykel som cykel. Eventuellt kan fler kommuner längs med gamla Riksettan också gå med i detta och turistvägen därmed förlängas.

Riksettan Markaryd

Riksettan i Markaryd