Militärsjukhuset och sanatoriet Beelitz-Heilstätten

Beelitz-Heilstätten

I och omkring Berlin hittar man många övergivna platser från Nazitysklands och DDR:s dagar. Dessa platser är ofta lite svåra att få tillgång till och det är ibland nödvändigt att gå balansgång på lagen. Se därför till att inte tappa balansen och ramla ner på fel sida.

Söder om Berlin ligger Beelitz-Heilstätten som är ett gammalt sanatorium och sjukhus. Historien om Beelitz-Heilstätten börjar år 1898 då 140 hektar mark köptes upp av Berlins sjukförsäkringsmyndighet. Syftet med markköpet var att bygga ett sanatorium för stadens tuberkulospatienter. Bygget stor färdigt i början av 1902 och sjukhuset som hade plats för 600 patienter invigdes. Under följande år byggdes sjukhusområdet ut för att kunna möta ett växande behov av vårdplatser.

Kort efter första världskrigets utbrott, i augusti 1914, beslutades att sjukhuset skulle göras om till militärsjukhus och alla tuberkulospatienter kördes iväg. Skadade soldater prioriterades och sjukhuset drevs i Röda Korsets regi fram till 1920. Under tiden som militärsjukhus kom 12 586 patienter att behandlas i den 1525 sjuksängar stora kapaciteten. Den mest kända patienten som vårdats här är Adolf Hitler som skadat låret i en granatexplosion. Hitler skrevs ut i december 1916.

Beelitz-Heilstätten

Efter kriget återgick Beelitz-Heilstätten till att bli ett civilt sjukhus. Ytterligare 200 hektar mark köptes och kapaciteten utökades till 1338 vårdplatser. Denna period varade fram till andra världskrigets utbrott då det återigen blev militärsjukhus. Efter krigsslutet tog den ryska ockupationsmakten över driften och Beelitz-Heilstätten blev det största ryska militärsjukhuset utanför Sovjetunionen. Under DDR:s sista dagar vårdades här den östtyska ledaren Erich Honecker för sin levercancer. Han blev senare flyttad till ett specialistsjukhus i Moskva men dog kort därefter. Ryssarna lämnade Beelitz-Heilstätten först 1994, fyra år efter Sovjetunionens och Östtysklands sammanbrott.

Efter att ryssarna lämnat Beelitz-Heilstätten togs området över av investerare. Dessa övergav dock projektet 2001, utan att mycket hade gjorts. Nu verkar Beelitz hamnat i händerna på personer som är intresserade av att bevara området för framtiden, bl.a. genom att renovera de gamla och mycket slitna byggnaderna.

Koordinater: 52.265580, 12.921551

Mord på sjukhusområdet

Beelitz-Heilstätten har sett mycket lidande och elände genom åren, vilket är helt naturligt för ett sjukhus av den här typen. Däremot är det mindre vanligt att ett sjukhusområde härjas av en seriemördare.

Det senaste mordet skedde 2008 då den 20-åriga fotomodellen Anja mördades på området. Mördaren var en fetishfotograf som efter mordet hade sex med den döda kroppen. Det är dock inte det mordet som platsen blivit känd för.

The Beast of Beelitz

Mellan 1989 och 1991 härjades området av en mördare som tog livet av två kvinnor och ett spädbarn. Han försökte döda ytterligare tre kvinnor. En av kvinnorna som attackerades lämnades svårt skadad på platsen. De flesta av offren utnyttjades sexuellt. The Beast of Beelitz hette egentligen Wolfgang Schmidt och var en f.d. östtysk polis. Wolfgang fick på grund av sina kollegors inkompetens härja onödigt länge. Ett av offren var en rysk kvinnlig läkare som jobbade på sjukhuset. Efter att ha dödat hennes tre månader gamla bebis genom att krossa hans huvud mot en stubbe, ströp han henne med hennes BH och hade sex med den döda kroppen. 1991 fångades han till slut efter att två joggare påträffat honom när han iförd kvinnokläder suttit i skogen och onanerat.

Gilla oss

TwitCount
Hotels.com