Omberg

GÅ TILL » Sevärdheter Hitta hit Omberg vid Vättern

Utsikt över Vättern.

Omberg är ett 174 meter högt berg i västra delen av Östergötland, beläget precis vid Vättern. Berget är även sedan invigningen 2003 en Ekopark som förvaltas av Sveaskog. På berget finns flera sevärdheter som till stor del handlar om natur och friluftsliv. Längsmed stora delar den sida av berget som vätter mot Vättern finns en väg med vackra utsiktsplatser. Vägen är enkelriktad från söder till norr för biltrafik, medan cyklister kan färdas i vilken riktning de vill. Åt sjösidan stupar Omberg brant och här finns också femton grottor som bildats genom vattenerosion. På sjösidan finns dessutom sevärdheterna, från norr räknat: Måkbergen, Västra väggar, Mullskråerna, Grytsbergen, Oxbåsebergen och Rödgavel.

Ombergs topp som kallas Hjässan är belägen på den södra halvan. Hit måste man vandra till fots uppför en brant grusväg och den sista biten är en stig. Från toppen har man under klara dagar milslång utsikt över Östgöraslätten och Vättern. På toppen finns ett utkikstorn och toaletter. Däremot finns ingen servering, så vill man äta någonting är det en god idé att i förväg packa med sig matsäck.

Omberg vid Vättern

Sevärdheter

På och omkring Omberg finns flera historiska sevärdheter och här går vi igenom några av dem.

Aktivera helskärm i kartans övre högra hörn för att underlätta navigering.

Ellen Keys Strand
Alvastra klosterruin
Natum Tåkern

Ellen Keys Strand

På sydsluttningen av Omberg vid Vätterns strand lät Ellen Key bygga sitt hus mellan 1910 och 1912. Den tidigare privatbostaden är numera ett personmuseum och den gamla indredningen finns bevarad. Inredningen på Strand är till stor del från Ellen Keys föräldrars gård utanför Västervik samt från mor- och farföräldrarnas hem. De flesta konstverk som finns i huset är gåvor hon fått direkt från konstnärerna själva. Här finns bl.a. verk av Karl Nordström, Carl Larsson, prins Eugen, Richard Berg och Anders Zorn.

Koordinater: 58.294633, 14.639694

Alvastra klosterruin

Alvastra klosterruin

Alvastra klosterruin är ett före detta cistercienskloster som grundades 1143 av munkar från det franska klostret Clairvaux. Klosterlivet varade tills klostret upplöstes omkring 1530 i samband med reformationen. Det enda som idag finns kvar är ruinerna av kyrkan och de övriga klosterbyggnaderna.

När klostret väl var övergivet började man använda det som stenbrott. Det började 1544 med att sten från klosterbyggnaderna användes vid uppförandet av Vadstena slott och fortsatte fram till 1570-talet då Per Brahe använde material från klostret vid bygget av sitt slott på Visingsö.

Koordinater: 58.296726, 14.658509

Naturrum Tåkern

Naturrum Tåkern

Vid fågelsjön Tåkerns södra strand finns ett ganska nyligen uppfört Naturum. Här finns ett utsiktstorn, en utställningshall, en souvenirshop samt en liten kaffehörna. Betalar gör man endast med kort eller Swish. Utanför naturum finns vandringsleder, grillplatser, sagostig och naturlekplats. Det finns ochså platser avsedda för dem som har med sig egen matsäck.

För öppettider se Naturum Tåkerns hemsida.

Koordinater: 58.331218, 14.822928

Hitta hit

Precis öster om Omberg passerar gamla riksväg 50, numera länsväg 919, som går mellan Ödeshög i söder och Motala i norr. För resenärer som kommer söderifrån är det bäst att svänga av E4 vid Ödeshög och följa länsväg 919 till Omberg. Kommer man istället från nordöst och Stockholmshållet Svänger man av E4 vid Väderstad och kör på gamla E4:an (länsväg 918) söderut och svänger av vid Rökstenen och Röks kyrka. Den lilla och slingriga länsväg 926 tar dig därfån hela vägen till Omberg. För trafik rakt norr ifrån färdas man lämpligtvis på riksväg 50 till Motala och när man passerat bron över Motalaviken svänger man av mot Vadstena och fortsätter på länsväg 919 förbi Vadstena och vidare mot Omberg.

Koordinater till Hjässan: 58.310246, 14.654192

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.