Storforsen

GÅ TILL » Boende Aktiviteter Hitta hit Vy över Storforsen
STORFORSEN VÄDER

Storforden är en mäktig fors och vattenfall i Pite älv belägen utmed riksväg 374 i Älvsbyns kommun. Forsen är totalt fem kilometer lång och har en fallhöjd på 82 meter innan den mynnar ut i de stilla vattnen i sjön bredselet som är en del av älven. Nedanför forsen på andra sidan sjön finns en camping och Hotell Storforsen med utsikt uppåt den mäktiga forsen. Storforsen är Europas största oreglerade fors som i genomsnitt har 250 m³/s vattenföring. Omkring midsommar varje år är vattenföringen p.g.a. smältvatten 870 m³/s, d.v.s. 870 000 liter vatten per sekund. På grund av den stora vattenföringen åtet runt fryser aldrig Storforsen trots att temperaturerna vintertid kan gå ner till minus 40 grader.

Området kring Storforsen är sedan 1971 ett naturreservat och intill forsen finns Storforsens naturscen där man kan komma riktigt nära den brusande forsen. Området är utrustnat med ramper så att även rullstolsburna personer enkelt kan komma ända fram till forsen. I naturreservatet finns även det "Döda fallet" som är älvens torrlagda gamla fors (ej att förväxla med det mer kända Döda fallet i Indalsälven som ligger i Jämtland). Här finns även ett skogsbruks- och flottningsmuseum och kafé. Platsen är ett populärt turistmål som varje år besöks av cirka 180 000 personer.

Från Storforsens hotell och camping går sedan några år en nybyggd gångväg längsmed forsen, över Varjisån, hela vägen till Storforsens naturscen. På så sätt slipper fotvandrare ta omvägen via landsvägen mot Gransel för att komma till forsen.

Infarten till Storforsen Hotell och camping.

Infarten till Storforsen Hotell & camping.

Hotell och camping

Storsorsens camping erbjuder platser för husvagn, husbil och tält. Det finns även stugor att hyra för de som reser med vanlig bil. Campingen är öppen året om och här finns bl.a. kafé, lekplats och kiosk. Campingen omfattar 67 tomter för husvagn, husbil eller tält samt 27 stugor.

Hotelldelen består av 143 hotellrum med totalt 372 sovplatser. Hotellet har också 11 st konferenslokaler där den största har plats för 300 personer. Från hotellets restaurang har man vacker utsikt mot forsen. Utöver raestaurangen finns Raimos Bar och Träkåtan som serverar snacks och dricka.

SÖK & BOKA HOTELL VID STORFORSEN Parkeringen framför huvudingången till hotellet

Parkeringen framför huvudingången till hotellet.

Hotelldelen med forsen i bakgrunden.

Hotelldelen med forsen i bakgrunden.

Aktiviteter

Förutom att se på den mäktiga Storforsen finns även bra möjligheter till andra friluftsaktiviteter på nära avstånd. Här finns bra vandringsleder och trevliga fiskevatten. Bara en mil från Storforsen ligger Vitberget som med sina 594 meter är Norrbottens högsta topp. Vintertid kan man ge sig ut på skotertur som arrangeras av hotellet som har uthyrning av snöskotrar.

Hitta hit

För de flesta som kommer söderifrån är den snabbaste vägen att ta E4 till Piteå och därefter vika av inåt landet på riksväg 374 som tar dig hela vägen till Storforsen. Väljer man inlandsvägen, E45, som går förbi Östersund så fortsätter man hela vägen till Arvidsjaur. Från Arvidsjaur kan man fortsätta norrut och köra via Moskosel. Någon mil norr om Moskosel svänger man höger där det skyltas Granholmen 14 km. En alternativ, och aningen snabbare, väg är att från Arvidsjaur vika av österut på riksväg 94 och svänga vänster mot Timfors strax innan Vistheden.

Koordinater: 65.851798, 20.398719

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.