Stena Line lägger ner färjelinjen Trelleborg-Sassnitz permanent
Den 14 mars 2020 ställdes trafiken på linjen Trelleborg-Sassnitz in som en följd av de reserestriktioner som införts av både Danmark och Tyskland under coronapandemin. Till en början var det oklart om avgångarna bara skulle ställas in tillfälligt för att senare öppna linjen för trafik. Nu har dock Stena Line meddelat att linjen läggs ner permanent och trafiken kommer inte återupptas efter pandemin. Trelleborg-Sassnitz var en av Europas äldsta färjelinjer och gick under namnet Kungslinjen eftersom den invigdes av den svenske kungen Gustaf V och den tyske kejsaren Wilhelm II av Preussen.
Stena Line hänvisar till minskat resande under coronapandemin som orsak till nedläggningen, men anger också minskade frakt- och tågvolymer på linjen som orsak till beslutet. Mest troligt är nog att coronapandemin, som i så många andra fall, används som bekvämt svepskäl för en nedläggning som ändå var planerad. Under de senaste åren har linjen Trelleborg-Sassnitz transporterat knappt 300 000 turister per år. Av naturliga skäl stängs även Bordershop i Sassnitz permanent.
Vad betyder detta för dig som resenär?
Färjelinjen mellan Trelleborg och Sassnitz har aldrig varit någon vidare tidseffektiv färja för de som ska vidare ner genom Europa. Överfarten tar betydligt längre tid än att köra genom Danmark och därefter ta färjan mellan Gedser och Rostock. Ska man mot Berlin är dessutom vägen från Rostock snabbare än att köra rakt söderut från Sassnitz. Den fördel som färjelinjen har haft är att överfarten kan nyttjas som övernattningstillfälle och på så sätt korta/effektivisera restiden. Detta har särskilt varit bra för de som bor en bit norrut i Sverige och behöver 5-8 timmars körning för att ta sig till Trelleborg. De som bor i Svealand grovt räknat.
Ska man istället resa vidare längre österut mot Polen finns färjelinjen Trelleborg-Świnoujście som trafikeras av TT-Line. Den tar lite längre tid, men i gengäld slipper du köra landsvägen på ön Rügen för att komma till fastlandet och därifrån färdas österut mot den polska gränsen.
Stena Line fortsätter att driva de två kvarvarande färjelinjerna Trelleborg-Rostock och Göteborg-Kiel mellan Sverige och Tyskland. Trelleborg-Rostock trafikeras av två fartyg, Skåne och Mecklenburg-Vorpommern, som gör 40 avgångar per vecka. Även Göteborg-Kiel trafikeras av två fartyg, Stena Scandinavica och Stena Germanica, men dessa gör endast 14 avgångar per vecka.
Färjelinjer till Tyskland
I dagsläget finns följande färjeförbindelser mellan Sverige och Tyskland. De två rederierna Stena Line och TT-Line har en gemensam linje mellan Trelleborg och Rostock. För att se alla färjeförbindelser med kontinenten, besök vår sida om broar och färjor.
Vår uträkning baseras på enkelresa och att ni är två vuxna och två barn samt reser med personbil max 6 meter lång. Priserna gäller lågsäsong och vårt riktdatum är den 21 juli 2022 (högsäsong). I de fall där priserna varierar beroende på avgång har vi räknat fram ett medelvärde.
Gilla oss
Diskutera!
Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.
GPS-tips
Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.
Bensinpriser
Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.
Europakarta
Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta
Däckguide
Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.