Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Har du koll på reglerna för snus när du bilar i Europa?

Planera din sommarsemester redan nu

En bilsemester i Europa kan vara ett minne för livet. Att ta med familjen på resa i bil istället för att krångla med flygtider och inställda tågavgångar kan bidra till en harmonisk och trevlig stund tillsammans. För den snusare som glömt sitt snus hemma kan resan dock innebära viss anspänning.

Snusets beroendeframkallande egenskaper gör att det inte är så lätt att åka bort en lång period utan att ha tillgång till sina vanliga dosor. Särskilt inte om uppehållet i snusandet görs oplanerat och oönskat, utan att man kunnat förbereda sig innan. Den som förbereder en bilsemester nere på kontinenten bör vara medveten om att det kan vara svårt att få tag på snus utanför Sveriges gränser.

Vilka regler gäller för snus i Europa?

Snus är en mycket svensk företeelse som rört upp en hel del känslor när det behandlats i EU. Svenskarna har av tradition haft ett mycket liberalt förhållningssätt till snus, även de svenskar som inte själv snusar. Utanför Sveriges gränser är dock inställningen till snus en annan. I EU är snus förbjudet sedan 1992.

Detta var en riktigt het potatis inför det svenska EU-inträdet, och många menar att ett svenskt EU-medlemskap inte alls hade blivit av om det inte skapats ett särskilt undantag för snus i Sverige. Punktskatterna som EU med jämna mellanrum försökt höja har debatterats flitigt i Sverige och gett upphov till en hel del diskussioner i riksdag och regering.

Fritt fram att ta med svenskt snus ut i Europa

Det kommer alltså vara svårt (för att inte säga omöjligt) att köpa snus på plats ute på bilsemester i Europa. Däremot går det utmärkt att ta med snus för eget bruk i bilen. Den som planerar en bilsemester gör därför klokt att uppskatta sin dagliga förbrukning och bunkra upp i enlighet med denna. Hur många dosor snus går det åt per dag?

Det är värt att nämna att reglerna för användning av snus och införsel av snus varierar från land till land. EU-länder har i regel gemensam lagstiftning, men alla länder i Europa är inte med i EU. I dessa kan särskilda regler gälla. Läs mer om snus på resan här.

Ta med snus som gåva på bilsemestern

Det är inte ovanligt att svenskar som är på resande fot (eller i resande bil, i det här fallet) i Europa passar på att hälsa på vänner som flyttat utomlands. Då kan det vara värt att veta att man utöver det egna privata bruket av snus även har möjlighet att ta med snus som gåva till ett annat EU-land.

Du som har en snusande vän nere på guldkusten kan alltså lugnt ta med några extra dosor i bagaget, om han eller hon har fått slut på sitt lager. Förbered dig på att du kan behöva bevisa för tullen att snuset du har med dig är för eget bruk och/eller en gåva till en vän.

Särskilt storkonsumenter av snus bör vara beredda att argumentera för att mängden snus som är med i bilen är för eget bruk. Kom ihåg att europeiska tulltjänstemän generellt inte har samma personliga kännedom om vad som är en rimlig snuskonsumtion som sina svenska motsvarigheter.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.