Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

10 platser att besöka i München under Euro 2024

Planera din sommarsemester redan nu

Europamästerskapet i fotboll sparkas i gång den 14 juni i München. I den allra första matchen möter värdlandet Skottland. Sverige tog sig tyvärr inte vidare för att spela i mästerskapet men det finns dock många andra spännande matcher att se fram emot under en månads tid fram till den 14 juli då finalen går i Berlin.

Men om du varit på ett Europamästerskap förr vet du att det inte är fotboll hela dagarna. Det finns gott om tid att uppleva München i vackra Bayern. Är det ditt första besök på ett sådant här mästerskap, och kanske även i München, kan vi rekommendera att du passar på att se vad staden har att erbjuda. För att göra det lättare för dig har vi listat tio platser som du inte bör missa om du ger dig ut på sightseeing.

Centrala Marienplatz

Planera din sommarsemester redan nu

Torget har sedan 1158 då staden grundades av Henrik Lejonet varit centrum i München. Det kallades först Schrannenplatz men döptes om 1854 till Marienplatz. Mitt på torget finns också lite svensk historia. Mariensäule, som är en pelare med Maria, Jesus moder, högst upp är ett minne av att svenskarna skonade staden från ödeläggelse under 30-åriga kriget.

Under medeltiden var torget ett marknadstorg och har fortfarande en stor betydelse för staden som en viktig knutpunkt i och med pendeltåg- och tunnelbanestationerna. Det är även här där Bayern München firar sina vinster från rådhusbalkongen, så torget är verkligen en passande plats att besöka under ett fotbollsmästerskap.

Historiska Viktualienmarkt

Historiska Viktualienmarkt

När du ändå är i gamla stan bör du passa på och besök den urgamla bondemarknaden på Viktualienmarkt. Sedan 1807 har den varit öppen alla dagar förutom helgdagar och söndagar. Den är idag en matmarknad för gourmeter och är väl värd att strosa runt bland över 140 olika stånd.

Ett igenkänningsmärke för svenskar är den vackra majstången som står på torget. Viktualienmarkt är verkligen en unik matmarknad med historia och som erbjuder en mängd olika delikatesser.

Englischer Garten (Engelska trädgården)

Englischer Garten (Engelska trädgården)

Namnet Engelska trädgården kan vara lite missvisande. Det är långt ifrån en trädgård utan är en av världens absolut största parker med sina 375 hektar mark. Till och med Central Park i New York ligger i lä. Det finns mycket att göra och koppla av mellan matcherna i fotbolls-EM.

Är det bra väder kan det vara skönt att njuta av sol och kanske en paddelbåtstur eller ett besök till det grekiska templet. Här kan du dessutom hälsa på får, se det kinesiska tornet eller slå dig ner och njuta av traditionell mat med en bayersk öl.

Praktfulla Residenz

Residenset ligger centralt i München. Det har varit både regeringssäte och bostad för bayerska kungar, hertigar och kurfurstar mellan 1508 och 1918. Från det här palatset styrde den sista kungliga familjen Bayern mellan 1806 och 1918. Det öppnades två år senare, 1920, som ett museum för allmänheten.

Här kommer du få se en blandning av arkitektur med allt från renässans och rokoko till barock och klassicism. Det är ett pampigt och glamoröst palats med många historiska konstverk och skulpturer. Missa inte skattkammaren men ta på dig sköna skor för det är många trappor innan du är framme. I residenset kan du även besöka Cuvillieés Teater, en teater i rokokostil som klassas som den finaste i Tyskland.

När du känner dig mätt på elegansen kan du gå till Hofgarten, en intilliggande trädgård med det välkända Dianatemplet.

Nymphenburg – en grön oas

Nymphenburg – en grön oas

Cirka 15 minuter med spårvagn från München ligger det mäktiga jaktslottet Nymphenburg. Det byggdes som en gåva från kurfursten Ferdinand Maria av Bayern till sin fru Henrietta Adelaide av Savojen när hon födde deras första son.

Nymphenburg är ett barockslott som byggts i omgångar. Det påbörjades 1664 och stod klart i sin nuvarande form 1806. Dock finns det även inslag av rokoko och neoklassisk arkitektur, men de har lagts till under senare delen av byggnationen.

Här får du uppleva en oas som var en favorit för kungahusen under sommaren. Idag är det en populär plats att besöka för att komma bort från stadens hektiska brus.

New Town Hall (Neus Rathaus)- inte så ny

Det finns många imponerande byggnader i München och en av dem är New Town Hall (Neues Rathaus) som ligger vid Marienplatz. Här får du fantastiska vyer över staden om du går upp i tornet. Något som lockar många besökare varje dag är dess välkända glockenspiel. Rådhuset stod färdigt 1905 och är byggt i neogotisk stil.

Arkitekten bakom byggnaden var då blott 25 år gamla Georg von Hauberrisser. Som vi nämnde tidigare är det här den legendariska balkongen finns som många sportlag, framför allt fotbollslaget FC Bayern München, firar stora vinster på. Då förvandlas Marienplatz till en partyplats, kanske något du får uppleva om Tyskland vinner Euro 24.

Symboliska Asamkirche

Symboliska Asamkirche

Kyrkan Asamkriche byggdes mellan 1733 och 1746 av två bröder, Cosmas Damian och Egid Quirin Asam. Dess officiella namn är St. Johann Nepomuk Kirche. Den ligger bland radhusen på Sendlinger Straße och smälter in bra med sina 22 x 8 meter två våningar. Kyrkan kallas ofta ett mästerverk när det gäller arkitekturen i sen barockstil.

De tre nivåerna i kyrkan symboliserar hierarkin i samhället. Nederst där kyrkobesökarna sitter är ganska mörk och dyster. Mellanplanet är ljusare och var dedikerat för kejsaren. Översta nivån är ljusast och tillägnad gud och evigheten. Det är helt klart en upplevelse att gå in i kyrkan.

Precis jämte kan du också se palatset Asamhaus där bröderna bodde. Palatset är även det byggt i senbarockstil men är tyvärr inte öppet för allmänheten.

Pampiga katedralen Frauenkirche

I gamla stan i München ligger en av stadens mest kända sevärdheter. Det är Frauenkriche som är en treskeppig sengotiks katedral. Här kan du se en mycket udda sevärdhet precis vid ingången, nämligen djävulens fotavtryck.

Katedralen byggdes mellan 1468 och 1488. Den är gravplats åt Ludvig I som var kejsare för tyskromerska riket. Även kungahuset Wittelbachs medlemmar och Bayerns sista kung, Ludwig III, har sina gravplatser här. Katedralen är ett måste att besöka om du är i gamla stan.

Världsledande Bayernische Staatsoper

För den musikintresserade är statsoperan ett måste. Med sin 300-åriga historia är den idag en metropol för opera. Här har Wagner haft sina premiärer. Idag besöker över 600 000 operan för att se någon av de 400 föreställningar som ges årligen.

Det är även här världens mest hyllade operafestival hålls, München Operafestival. Teatern Rococo Cuvilliés Tysklands största och kanske Europas mest spektakulära. Här sätts upp över 30 olika föreställningar med allt från opera och balett till konserter.

Öl & Oktoberfestmuseum

Vad är vackra Bayern känt för om inte sin öl? I gamla stans mysiga kvarter ligger det äldsta huset i München. Det är byggt i traditionell bayersk stil och här går allt i ölets tecken. Här hittar du bland annat avdelningar för Oktoberfesten och hantverket att brygga öl.

Det erbjuds även ölprovning för dig som vill smaka den beska drycken, där en sommelier lär ut hur en smakanalys av öl går till.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.