Fördelarna med att ha med sig mediciner när man är på resande fot
Det finns flera anledningar till att det kan vara klokt, och i vissa fall till och med en nödvändighet, att ha med dig mediciner när du är ute och reser. Just detta är vad vi ska ta oss en närmare titt på i denna artikel.
Åk- och sjösjuketabletter
Planerar du till exempel en bilresa med din familj? Då kan det av förklarliga skäl vara en bra idé att ta med dig åksjuketabletter. De kan köpas hos ett apotek som https://apomeds.com/se utan recept. Detta kan både du, din partner och era barn få stor nytta av. Åksjuka kan nämligen vara extremt obehagligt. Att då kunna ta en medicin för att lindra illamåendet kan vara guld värt.
Kommer er resa att inkludera exempelvis en längre färjetur? Även i det fallet kan det vara en mycket bra idé att ta med dig tabletter av detta slag. I många fall fungerar en och samma medicin mot båda typerna av illamående.
Mediciner mot magsjuka
Att besöka nya länder innebär ofta en risk för att drabbas av olika sorters magsjuka. Den absolut värsta varianten är att råka ut för matförgiftning. Visserligen är inte detta något du kan skydda dig och dina nära och kära mot på ett sätt som garanterar att ingen av er kommer att drabbas av det. Däremot finns det olika sorters mediciner som kan skynda på tillfrisknandet och lindra symptomen.
Ett exempel är Imodium och liknande tabletter som kan tas för att lindra diarré. Eftersom magsjuka av olika slag snabbt gör dig uttorkad är det även klokt att ta med er vätskeersättning. Dessa kommer ofta som brustabletter, och det mest välkända exemplet här i Sverige är Resorb. För att läsa mer om vätskeersättning och dess fördelar, besök https://nestlehealthscience.se/.
Genom att ta en sådan brustablett ser du till att dina salt- och vätskenivåer återställs. Detta påskyndar ditt tillfrisknande samtidigt som det innebär att du inte riskerar att bli uttorkad.
Receptbelagda mediciner
Receptbelagda mediciner kan man behöva ta av alla tänkbara olika skäl. Det kan handla om allt från fysiska- till psykiska åkommor. Oavsett vilket är det viktigt att du ser till att packa ner mediciner som kommer att räcka under hela din semester.
Narkotikaklassade läkemedel
Tar du eller någon av dina familjemedlemmar narkotikaklassade läkemedel? Undersök i så fall vad som gäller kring dessa i de länder ni kommer att besöka. För semestertips och hjälp med planeringen av din bilsemester i Europa, gå in på vår hemsida. Vi rekommenderar dig att oavsett vilket ta det säkra före det osäkra och se till att ha med dig både recept och läkarintyg som ett bevis på att du får den aktuella medicinen utskriven.
I de flesta fall är personer som tar narkotikaklassade läkemedel fullt medvetna om att de är narkotikaklassade. Är du osäker? Då räcker det oftast med att göra en snabb sökning på internet för att ta reda på om dina mediciner är klassade som narkotika eller inte. Du kan även vända dig till 1177 eller ta kontakt med din läkare för att få svar. För mer information om vad du bör tänka på när du reser med medicin, besök https://www.lakemedelsverket.se/sv.
Det finns narkotikaklassade mediciner av flera olika slag. Exempel på sådana inkluderar följande:
- Vissa antidepressiva läkemedel
- Smärtstillande mediciner, främst olika sorters opioider
- ADHD- och ADD-mediciner
- Sömnmediciner
Andra tips gällande din hälsa under semestern
I övrigt är det också viktigt att ni planerar semestern och åker till platser som inte riskerar att förvärra era eventuella åkommor. Har någon av er till exempel problem med depression och ångest, och som ett resultat av detta ofta drabbas av panikattacker? Då kan det vara bättre att vistas ute i naturen än i storstäder.
Storstäder och platser med dålig luft rent generellt kan det även vara en bra idé att undvika för personer som lider av olika fysiska åkommor. Ett exempel på en sådan är KOL. Eftersom denna sjukdom påverkar lungorna och övriga luftvägar är personer med KOL extra känsliga mot avgaser och andra sorters föroreningar.
Digitala läkarsamtal
Har du regelbundna läkartider där du träffar din läkare för undersökningar, för att prata ut eller på andra sätt diskutera ditt mående? Visserligen är digitala läkarsamtal inte alltid ett alternativ. Detta beror helt enkelt på vilken slags sjukdom du lider av.
Rör det sig om den typ av läkarsamtal som det utan problem går att ha online? Då kan du under semestern planera in digitala möten med din läkare. Detta kan till exempel vara ett alternativ om du håller på att sluta med en medicin genom att trappa ut den. Då kan det vara viktigt med regelbundna läkarsamtal så att din läkare kan försäkra sig om att du mår bra.
Res inte om du är allvarligt sjuk
Detta kan visserligen framstå som en självklarhet, men det är enligt oss ändå värt att påpeka. Det vi syftar på är att det finns sjukdomstillstånd som gör det direkt olämpligt att resa. I dessa fall gör du därför bäst i att stanna hemma. Det kan förstås vara oerhört trist, framför allt om ni redan planerat er semester, men i slutändan är hälsan ändå det viktigaste.
Gilla oss
Diskutera!
Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.
GPS-tips
Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.
Bensinpriser
Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.
Europakarta
Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta
Däckguide
Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.