Ny bil för inför semestern – tips på billån och försäkring
En bilsemester är för många den ultimata semestern. Du slipper boka biljetter, passa tider och trängas i köer, och behöver heller inte oroa dig för inställda flyg och försenade tåg. I stället kan du susa fram längs soliga vägar med din favoritlåt dunkande ur högtalarna. På en bilsemester kan du resa när du vill, och inom rimliga avstånd, var du vill. Det finns dock ett problem – du måste ha en bil. Gärna en som är hyfsat ny och välfungerande så att du slipper avsluta semestern stående längs någon autobahn väntandes på bärgningsbilen.
En ny bil kostar dessvärre betydligt mer än vad de flesta har i sina semesterkassor. Som tur är finns det möjlighet att få hyfsat billig finansiering för just bilar. Ett billån kan hjälpa dig att komma i väg på din drömsemester, utan att bli ruinerad. I denna artikel berättar vi mer om hur det fungerar.
Varför investera i en ny bil?
När du väl bestämt dig för att du behöver en ny bil uppstår direkt en ny fråga; ny eller begagnad? Har du en väldigt begränsad budget och små möjligheter att få lån blir begagnat ett självklart val, men om du chansen har en ny bil många fördelar, speciellt om du ska ut på en längre bilresa;
- Ny motor – i en ny bil är motorn och alla delar i toppskick vilket minskar risken för att resan slutar på en verkstad
- Högre bränsleeffektivitet – nyare bilar drar mindre bränsle vilket sänker priset på din semesterresa
- Bättre säkerhet – ju modernare bil, ju säkrare är den vilket är bra om du ska köra i länder med sämre vägar och andra trafikregler och beteenden
- Högre komfort – bekväma säten och väl fungerande AC gör livet på vägen betydligt trevligare
Billån med och utan säkerhet
Ytterligare en fördel med att köpa en nyare bil är att du har fler valmöjligheter när det kommer till finansiering. Köper du en bil hos en auktoriserad återförsäljare kan du nämligen få ett billån med säkerhet. Det är ett lån på upp till 80 procent av bilens värde där bilen du köper är säkerhet för lånet. Detta betyder i praktiken att banken kan ta över bilen om du inte sköter återbetalningen. I gengäld får du bättre ränta än du skulle fått med ett lån utan säkerhet. Många bilhandlare erbjuder även andra finansieringsmöjligheter för nya bilar, som leasing.
Köper du däremot en begagnad bil av en mindre bilhandlare eller en privatperson kvalificerar du inte för ett billån med säkerhet. I stället hänvisas du till billån utan säkerhet, som fungerar som vanliga privatlån. Billån utan säkerhet är betydligt dyrare men har å andra sidan färre krav och mer flexibilitet. Det behöver inte lägga någon kontantinsats utan i teorin kan du låna upp till bilens hela värde förutsatt att bilen inte kostar mer än 600 000 kronor. I praktiken sätter dock din kreditvärdighet gränser och den summa du kan låna bestäms individuellt baserat på bland annat din inkomst.
Billån finns även för husvagn och husbil
Är du sugen på att skaffa husvagn eller husbil till din semester har många banker också lån som kan användas till detta. Dessa lån brukar kallas för fordonslån eller fritidslån och fungerar på samma sätt som ett billån med säkerhet – du måste köpa husbilen eller husvagnen från en auktoriserad återförsäljare och lägga en kontantinsats på motsvarande 20 procent av köpesumman.
Att välja rätt billån
För att välja rätt billån bör du först och främst ha en idé om vilken typ av bil du vill köpa och ungefär vad den kostar. Du bör också ha gjort en budget och ha klart för dig hur mycket du maximalt kan betala per månad för räntor och amortering. Läs mer om hur du gör det längre ner. För att hitta det bästa lånet bör du sedan jämföra så många aktörer som möjligt. Det finns många sidor på nätet där du kan hitta och jämföra information om lån, till exempel den här.
För att hitta rätt lån bör du tänka på följande parametrar:
- Lånesumma: Ju mindre du lånar, ju lägre räntekostnader får du. Att inte låna upp till bilens fulla värde, även om det är möjligt vid billån utan säkerhet, är dessutom smart eftersom bilen ofta minskar i värde snabbare än du betalar av. Om du lagt en kontantinsats är det mindre risk att bilen är värd mindre än vad du har kvar i lån när du säljer den.
- Löptid: Ju kortare löptid, ju lägre räntekostnader. Dock får löptiden inte vara så kort att månadsbetalningen blir högre än vad du klarar av. Det är nu du bör plocka fram budgeten du gjort, och pröva dig fram med olika löptider så att månadsbetalningen precis ryms inom budgeten.
- Räntor och avgifter: Självklart bör du eftersträva så låg ränta som möjligt. Många lån har dock också olika avgifter, som uppläggningsavgift och aviavgift. För att kunna jämföra kostnader på lån med och utan avgifter bör du jämföra den effektiva räntan, som är ränta plus alla avgifter utryckt som en procentsats av lånesumman. Den effektiva räntan måste enligt lag framgå i all information om lån och den finns garanterat på alla jämförelsesajter.
Gör en budget för både resa och återbetalning
Innan du lånar till en bil och planerar din semester bör du göra en budget för att säkerställa att du har råd att betala tillbaka. Räkna ut vad du i genomsnitt har kvar varje månad, efter att alla nödvändiga kostnader är betalda. Detta belopp ska räcka till både ränta och avbetalning på billånet. Har du inte redan bil sedan tidigare måste du också tänka på de övriga kostnader som är förknippade med en bil; försäkring, bilskatt, p-plats eller garage, besiktning, bensin och service/reparationer. Beroende på vilken bil du har och hur du bor kan detta bli många tusen i månaden.
Om du framförallt vill ha en bil för att åka på semester kan det vara ett alternativ att köpa en som du sedan säljer. Du måste då komma ihåg att räkna in värdeminskningen i din resekostnad. För en ny bil kan denna bli runt 10 kronor per körd mil. Ett annat tips om du framförallt vill ha en bil för semesterresor och inte har något behov av den i vardagen är att ställa av bilen under vinterhalvåret. Du sänker på detta sätt kostnaderna för skatt och försäkring och minskar behovet av underhåll och tillbehör såsom vinterdäck.
När du gjort en budget för bilen är det även dags att göra en budget för själva resan. Denna bör innehålla följande:
- Bensin och bilkostnad: Använd till exempel Skatteverkets schablonbelopp på 25 kronor per mil.
- Boende: Tänk igenom vilken standard du vill ha och kolla upp prisnivån i de länder du vill besöka. Om du har en liten budget kan campingplatser och Airbnb vara ett bra alternativ.
- Mat: Kommer ni laga mat eller mest äta ute? Här finns också möjlighet att spara pengar för den som vill resa snålt.
- Aktiviteter: Kolla upp inträden och andra kostnader för saker ni vill göra.
- Vägavgifter och parkering: Många större vägar i Europa har vägavgifter och i flera städer finns trängselskatter. Glöm inte att budgetera för dessa samt parkering.
Tänk på att växelkursen för den svenska kronan fortfarande är låg vilket gör din semester dyrare.
Vikten av ett bra försäkringsskydd
Om du ska ut på en längre bilresa är det viktigt att både bilen och dess passagerare är ordentligt försäkrade. Dessa försäkringar är bra att ha:
- Hemförsäkring: Normalt sett täcker din hemförsäkring semesterresor på upp till 40 dagar. Hemförsäkringen hjälper dig om någon blir svårt sjuk eller om du råkar ut för någon olycka eller brott under resan.
- Reseförsäkring med avbeställningsskydd: Normalt täcker inte hemförsäkringen en inställd resa ifall någon blir sjuk eller något annat inträffar som gör att ni måste ställa in. Här är det därför bra att ha en extra reseförsäkring. De flesta kreditkort har en sådan gratis. Betala därför allt som måste betalas innan avresa, som hotell och evenemangsbiljetter, med kreditkort.
- Trafikförsäkring: En trafikförsäkring är obligatoriskt i Sverige. Försäkringen täcker personskador och skador på annans egendom som uppstår vid en krock, oavsett vem som är orsaken till krocken. Den täcker däremot inte skador på bilen.
- Bilförsäkring: Det finns två sorters bilförsäkring; hel och halvförsäkring. Halvförsäkringen täcker skador som uppstått på grund av elfel, brand, stenskott eller motorfel. Den innehåller också ett stöldskydd och ett rättsskydd. Ofta kan du också välja till en allrisk eller drulleförsäkring. I helförsäkringen ingår även en vagnskadeförsäkring som täcker skador på bilen som uppstår vid trafikolyckor.
Sammanfattning
Om du behöver köpa en bil innan semestern kan ett billån vara en god idé för att finansiera köpet. Det finns billån både med och utan säkerhet, och även speciella lån för husbilar och husvagnar. Innan du lånar är det dock viktigt att du gör en budget och säkerställer att du verkligen har råd att ha bil och kan klara avbetalningen på lånet. Det är också viktigt att du gör research och jämför många olika aktörer för att hitta det lån som passar dig bäst. Slutligen är det viktigt att du och bilen är ordentligt försäkrade innan resan. Att ha ett billån att återbetala på en bil som inte längre går att använda är ingen rolig situation att hamna i!
Gilla oss
Diskutera!
Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.
GPS-tips
Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.
Bensinpriser
Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.
Europakarta
Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta
Däckguide
Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.