Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bilsemester med elbil

Tesla vid laddstation

Elbilar har blivit väldigt populära under senare år. Dels finns det förmånliga statliga subventioner för nybilsinköp, många kommuner erbjuder gratis parkering och laddning, sedan är det billigt att ladda hemma med en laddbox i garaget. Ofta hamnar man på en milkostnad på 1,5-2,50 kr per mil. För en bensinbil landar milkostnaden på 7-10 kr.

Laddinfrastrukturen i Sverige är ganska bra utbyggd. I kombination med en räckvidd på cirka 50 mil kommer man en bit varje resdag. Räknar man dessutom med att man stannar för en timmas lunch någonstans där det går att ladda bilen under tiden kan man nog utöka den dagliga räckvidden till cirka 60 mil. Det är en ganska bra dagsetapp även om det i längden bidrar till fler övernattningar, t.ex. om man ska hela vägen till Medelhavet. Tänk också på att bilen kommer vara fullastad med packning och passagerare vilket gör att den väger mer och räckvidden minskar.

I Europa är det glesare mellan laddningsstationerna och möjligheten till gratis laddning är troligtvis betydligt mindre. Även om det kostar pengar att ladda så är det dock betydligt billigare än att tanka diesel eller bensin.

Drivmedlet är inte den stora kostnadsposten

Om du är van vid att åka på bilsemester genom Europa så vet du att drivmedlet långtifrån är den största kostnaden. Under mina tre senaste resor (somrarna 2018, 2019 och 2020) ligger drivmedelskostnaden på i genomsnitt 12% av resans totala kostnad. Boende stod för 42%, mat/restaurang 36% och bro/färja/vägtull 10%.

Elbil laddas utmed gata

Med en elbil kan du potentiellt kapa 5-10% av resekostnaden, men det är långtifrån säkert. Att resa med elbil kräver noggrannare planering och du avverkar kortare sträcka varje resdag, såvida du inte nöjer dig med att köra 50-60 mil per dag även med bensin/diesel-bil. Kortare dagsetapper bidrar till fler övernattningar, vilket i sin tur innebär högre totalkostnad för resan. För att utnyttja tiden optimalt krävs också att hotellen du väljer att övernatta på har laddstolpe, eller åtminstone att det finns en på överkomligt avstånd från hotellet. Detta innebär att du inte har samma frihet att välja billigare hotell, utan kan tvingas betala mer för boende sammantaget under hela semestern.

Planering och prioritering

Att bila till Medelhavet med elbil kräver helt klart lite extra planering. Du kommer inte ha samma frihet att svänga av motorvägen och tanka på fem minuter för att sedan vara redo för ytterligare 100 mils körning. Bilen är i alla fall redo för det, om du själv pallar 100 mil till är en annan fråga.

Räkna med att planeringen av övernattningar och boende på resmålet tar längre tid eftersom du måste ha tillgång till nattladdning. Tvingas du välja omvägar eller dyrare boenden får du prioritera bort något annat, eller skjuta till extra pengar.

Men laddhybrid då?

Laddhybrider är bilar som drivs av både en elmotor och bensinmotor. Störst nytta gör en laddhybrid när den används för kortare pendling. Batteriet till elmotorn har vanligtvis en räckvidd på fem mil, därefter tar bensinmotorn över. Detta gör laddhybriderna optimala för dagspendling där man inte överskrider fem mils körning enkel resa om man t.ex. kan ladda den när man är på jobbet. Att ge sig iväg på en lång Europaresa med en laddhybrid är inget bra alternativ om du tänker på klimatet. De långa dagsetapperna gör att du knappt utnyttjar elmotorn. Troligtvis anstränger du dig inte ens att ladda upp batteriet varje natt. Detta innebär att du helt i onödan kommer släpa runt på en extra elmotor under dina 400-500 mil i Europa med ökad bensinförbrukning till följd.

Miljöaspekten - hur produceras ditt "bränsle"

I Sverige har vi fördelen att en stor andel av vår producerade el är fossilfri. Den mesta elen produceras med kärnkraft, vattenkraft eller vindkraft. Detta gör elbilarna extra rena med tanke på både koldioxid- och partikelutsläpp.

Nere på kontinenten ser det lite annorlunda ut. Tyskland har kommit en bit i avvecklingen av sin kärnkraft vilket gör att mer och mer el produceras i kolkraftverk. Frankrike är ett bra land att semestra i om du vill ladda din bil med ren el. Där kommer nära 100% av elen från kärnkraft och vattenkraft. Norge är också ett bra alternativ eftersom de har väldigt mycket vattenkraft. Värre blir det när du kommer till södra eller östra Europa. Där är kolintensiteten mångdubbelt högre än i Sverige med Polen, Serbien och Bosnien och Hercegovina i sämsta klassen. Även Italien är betydligt sämre på den fronten med cirka sju gånger högre kolintensitet i sin elproduktion jämfört med Sverige.

På Electricity Map kan du i realtid se elproduktionen i större delen av Europas länder.
Besök https://www.electricitymap.org

På Uppladdning.nu kan hittar du laddstationer i hela Europa. Tjänsten går ut på att användarna lägger till laddstationer de hittar så tillförlitligheten kanske inte är den bästa.
Besök https://www.uppladdning.nu

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.