Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Dyrare bilsemester när kronan är svag

Motorväg i Kroatien

Den svenska kronan är i dagsläget (juni 2019) otroligt svag och det verkar inte finnas någon snar uppgång i sikte. Detta leder till att bilsemestern kan bli betydligt dyrare än tidigare år. Det går dock att minska kostnaden genom att välja bort de dyraste länderna och sätta kurs mot Östeuropa. Generellt sett är länder som har Euro som valuta dyra för oss svenskar nu när priset ligger på 10,80 SEK för en Euro. Men det är inte bara växelkursen som spelar in utan vilken köpkraft vi svenskar har i andra länder. Tyskland, Italien och Frankrike är länder som redan när en Euro låg på 9,50 SEK var förhållandevis dyra för oss. Dessa har nu blivit ännu dyrare p.g.a. den svaga kronan. Då kan det vara läge att välja bort längre vistelser i Västeuropa.

Tittar man österut så finns det gott om länder som inte har Euro som valuta och vars egen valuta kanske inte stärkts lika mycket mot den svenska kronan som Euron har gjort. Även om kronan är svag även i förhållande till dessa länders valutor så har vi ofta köpkraften på vår sida. Mat, dryck och boende m.m. kostar helt enkelt mindre än i Sverige och de västeuropeiska länderna.

Vårt förslag till en billigare bilsemester

Tyskland är ofta ett land som måste passeras oavsett om man ska väster- eller österut i Europa. Med lite planering kan man dock komma ganska billigt undan genom att bara stanna för nödvändiga övernattningar en bit utanför de större städerna. Ibis Budget är ett billigt alternativ vars hotell ofta är belägna nära motorvägarna vilket gör att man snabbt är iväg dagen efter övernattningen.

Tjeckien och Slovakien är förhållandevis billiga länder att turista i även om det kan kosta på att bo fint och centralt i någon av huvudstäderna. Vill man till Medelhavet så är som sagt Italien uteslutet om man vill hålla igen på kostnaderna. Även Kroatien har blivit dyrare på senare år. Detta gör att det kan vara värt att kosta på sig en extra övernattning och köra hela vägen till Montenegro eller norra Albanien. Här finns många bra badorter och priserna är betydligt lägre än i Italien och Frankrike. Vill man spendera några nätter i storstaden kan vi varmt rekommendera Belgrad. Sarajevo kan tyckas vara ett billigt alternativ, men staden har blivit ett väldigt populärt turistmål vilket drivit upp priserna.

Exempel på resväg till Medelhavet/Adriatiska havet

Karta över resväg till Montenegro och Albanien

I det här exemplet väljer vi att göra två övernattningat i Tyskland trots att det tillhör ett av de dyrare länderna. Det beror på att restiden kortas ner en hel del samt att det är gratis att köra på motorvägarna i Tyskland, vilket det inte är i exempelvis Tjeckien och Ungern. Vi väljer dessutom att rekommedera riktigt billiga hotell som ligger utanför stadskärnorna i Rostock och München.

Jönköping-Rostock

54 mil / 7,5 timmar

Ta färjan mellan Gedser och Rostock. Övernatta på Ibis Budget Rostock Broderstorf som ligger i utkanten av Rostock.

Rostock-München

80 mil / 7 timmar

Kör tvärs genom Tyskland och övernatta på Ibis München Garching eller Ibis Budget München Putzbrunn.

München- Gospić

66 mil / 7,5 timmar

Fortsätt genom Österrike och Slovenien till Gospić norr om Zadar. Fördelen med Gospić är att den lilla staden ligger i inlandet och inte vid kusten. På så sätt får man ner kostnaden för övernattningen.

Gospić-Montenegro eller Albanien

50-65 mil / 6-8 timmar

Sista etappen varierar i längd beroende på var du väljer att semestra. Håller du dig till norra Albanien eller Montenegro klarar du det på en dagsetapp.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.