Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Bilsemester till Formel 1 racet på Monza

Monza Formel 1

Formel 1 är känt för sitt adrenalinpumpande tempo och spektakulära krascher. Sporten har en unik förmåga att fånga tittarens uppmärksamhet och passion - något som du kanske har upplevt från TV-soffan. Om så är fallet kanske du skulle vilja ta del av känslan på plats genom att planera in en bilsemester till Formel 1 racet på Monza.

F1 på Monza

Monza, beläget i hjärtat av den kungliga parken i staden med samma namn, är en av de mest legendariska banorna inom Formel 1. Känd som "Templet för Hastighet", är det här den snabbaste banan i kalendern, där bilarna i genomsnitt kör i över 240 km/h. Isak Tingrot, F1 expert på F1sverige.se säger:

"Monza har en karaktäristisk utformning. Där återfinns exempelvis den berömda Parabolica kurvan som skickar ut förarna i höga hastigheter över start- och mål rakan ner mot chikanen där omkörningsförsök ofta genomförs."

Monza har varit värd för några av sportens mest minnesvärda lopp. Bland de mest dramatiska är 1971 års Grand Prix, där bara sex tiondelar skilde de fem första bilarna vid målgång.

2008 var också särskilt minnesvärt, då Sebastian Vettel, endast 21 år gammal, tog sin och Toro Rossos första seger i regniga förhållanden. Därmed blev tysken den yngsta racevinnaren någonsin i Formel 1.

De senaste åren har oväntade resultat också förekommit med likväl Gasly i AlphaTauri som Daniel Ricciardo med en McLaren som vinnare. Så, du som åker till Monza för att titta på F1 har goda möjligheter att få se oväntade resultat.

Monza Formel 1

På väg till Monza

Att ge sig ut på en bilsemester ner till Italien kräver noga förberedelser. Så vad ska du ha i åtanke?

Bilens skick och nödvändig utrustning

Förbered din bil väl för resan. Kontrollera däcktrycket, oljenivå och se till att alla lampor fungerar korrekt. Enligt lag ska du ha med vissa säkerhetsartiklar i bilen i Europa. Dessa inkluderar en varningstriangel, reflexväst för varje passagerare och ett första-hjälpen-kit. Glöm inte heller ett reservhjul eller däckreparationskit.

Säkerhet och komfort på vägen

För att köra tryggt och säkert, ta regelbundna raster och överväg en övernattning om resan blir för lång. Var beredd på oväntade händelser, ha tillgång till navigation och förvara viktiga dokument, som pass, körkort och handlingar som styrker att bilen är försäkrad lättillgängligt.

Sevärdheter längs rutten

Din resa från Tyskland till Italien kan bli en upplevelse i sig. I Tyskland kan du besöka det pittoreska slottet i Heidelberg, eller utforska München med dess rika historia och livliga ölkultur.

Om du reser genom Österrike, missa inte att uppleva Salzburg, Mozarts födelsestad, med sin välbevarade barockarkitektur. Om du väljer att köra genom Schweiz, se till att besöka Luzern med sin fantastiska utsikt över Alperna. Och när du närmar dig Italien, är Gardasjön ett underbart stopp, med sin naturliga skönhet och charmiga byar.

Planera din rutt i förväg

För att ta sig från Sverige till Italien kan du antingen ta färjan från Trelleborg till Sassnitz eller Rostock i Tyskland, alternativt korsa Öresundsbron och ta färjan från Danmark till Puttgarden. Vägen söderut kommer att ta dig genom Tyskland. Det kan vara en god idé att ta A9 från Rostock, väst om Berlin, ned mot Nürnberg för att sedan vika av mot Ulm och fortsätta resan genom Alperna.

Du väljer själv om du vill köra genom Schweiz eller Österrike. Kom ihåg att båda dessa länder tar ut vägavgifter - en vinjett för Schweiz kostar 40CHF vilket motsvarar cirka 475 kronor och en vinjett för Österrike kostar 9,9€ och är giltig i 10 dagar.

Hastighetsbegränsningar och böter

Det är också viktigt att vara medveten om de lokala hastighetsbegränsningarna. I Tyskland varierar hastighetsbegränsningen på Autobahn, men det finns delar utan officiell hastighetsbegränsning. Dock rekommenderas en hastighet på 130 km/h och du måste hålla ögonen öppna för eventuella avvikelser.

I Österrike, Schweiz och Italien gäller hastighetsbegränsningen på 130 km/h på motorvägarna. Överträdelser av hastighetsbegränsningarna kan leda till höga böter, och i vissa fall kan ditt körkort bli indraget på platsen.

En bilresa till Monza är mer än bara ett sätt att uppleva Formel 1 på nära håll - det är en resa genom några av Europas vackraste landskap och kulturella höjdpunkter.

Inför besöket på Monza

När du ska se ett Formel 1 lopp på plats är det viktigt att du har god framförhållning. De senaste åren har biljetterna sålt slut väldigt fort, så se till att köpa din plåt tidigt.

Bilarna är dessutom väldigt högljuda så det är bra att ta med hörselskydd till anläggningen. Dessutom kan de stora folkmassorna göra att det bildas köer för att ta sig in, så var ute i god tid.

Vill du kombinera din resa med att utforska Bergamo eller Milano tipsar vi dig om att köpa en biljett som bara gäller för söndagens race. Då får du mer tid över till att bekanta dig med omgivningarna i de otroliga städerna.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.