Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Olycksstatistik för tyska Autobahn

De tyska motorvägarna, Autobahn, är mest kända för sin avsaknad av hastighetsbegränsningar. Långa sträckor av autobahn är dock hastighetsbegränsad, så det är en myt att det skulle vara fri fart överallt på tyska motorvägar.

Inför sommarens bilsemester kan det vara bra att planera sin körning på autobahn. Detta gäller framförallt om det är första gången du ska köra på tyska motorvägar. Man skulle kunna tro att antalet döda på tyska motorvägar är betydligt högre än i Sverige, men så behöver det inte alls vara.

E4 Mjölby

Under 2009 dog 475 personer i trafikolyckor på de tyska motorvägarna [källa: The Guardian]. Samma siffra för Sverige är 21 döda. Här kan man tycka att skillnaden är gigantisk, men vi bör ta i beaktning att Tyskland har en 10 gånger så stor befolkning som Sverige. Därför dividerar vi 475 med 10 och får fram 47,5 döda i trafiken att jämföra med Sveriges 21 st. Det är fortfarande mer än dubbelt så många vilket är betydligt sämre ur trafiksäkerhetssynpunkt. Det finns dock fler faktorer att väga in för att få till en rättvis jämförelse.

En sådan faktor är att Tyskland har en avsevärt högre andel transittrafik genom landet. Tysklands centrala läge gör att grannländernas befolkningar också utnyttjar de tyska motorvägarna. Till exempel så sker ungefär 2 miljoner resor årligen av österrikare som genar genom Tyskland mellan Salzburg och Innsbruck eftersom det saknas motorvägsförbindelse mellan dessa städer inom Österrikes gränser.

Olycka på Autobahn

Ytterligare en faktor är trafikvolymen som är betydligt större i Tyskland. Det är mer trafik på motorvägar som är av samma standard (tvåfiliga t.ex.) som de svenska. En större trafikmängd påverkar olyckstalet negativt samtidigt som det sänker hastigheterna. Med andra ord pekar mycket på att det inte enbart är bristen på hastighetsbegränsning som gör att olyckstalen är höga, utan snarare att det är en kombination av många faktorer där hastigheterna är en liten del. I Sverige är vi bortskämda med låga trafikvolymer på våra motorvägar, vilker gör att vår statistik över trafikdöda ser relativt bra ut. I en jämförelse med andra europeiska länder ligger Tyskland bra till. Som exempel dog 460 personer på motorvägar i Spanien 2009. Det är i stort sett lika många som i Tyskland, men Spanien har hälften så stor befolkning och en hastighetsbegränsning på 130 km/h på motorväg.

Hur många personer dödas årligen i trafiken i Sverige

Antalet döda i vägtrafik i Sverige 2017:
2011: 319
2012: 285
2013: 260
2014: 270
2015: 259
2016: 270
2017: 254

Av de omkomna 2017 färdades 136 i personbil, 12 i buss eller lastbil, 35 på motorcykel och 24 på cykel. 36 var gående som blev påkörda av motorfordon.

Kina och Indien värst i absouta tal

År 2010 dog 275 983 personer i trafikrelaterade olyckor i Kina och i Indien dog 231 027 personer. Man måste dock ta hänsyn till dessa länders stora befolkningar: Kina har cirka 1 400 miljoner invånare och Indien cirka 1 300 miljoner. I Kina finns 207 061 000 fordon och i Indien var antalet fordon 114 952 000 år 2010.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.