Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Upplev pärlorna längs E4:an i sommar

E4 Mjölby

E4 genom Östergötland.

Coronaviruset har påverkat hela vårt samhälle – och så även svenskarnas semesterplaner. När allt fler planerar en sommar på hemmaplan står bilsemestern högt i kurs hos svenskarna. Nära en av fyra planerar att uppleva Sverige med bil under semestern – det visar en färsk undersökning gjord på uppdrag av Göta kanal.

En av Sveriges mest vältrafikerade vägar är E4:an, som sträcker sig från Haparanda i norr till Helsingborg i söder. Här färdas många semesterfirande svenskar under sommarmånaderna. Varför inte upptäcka gömda pärlor längs vägen - här är 14 tips från norr till söder att upptäcka längs Europaväg 4.

1. Skallbergsgrottan – Örnsköldsvik

Vid Husum, norr om Örnsköldsvik, ca 20 minuter från E4:an ligger den häftiga Skallbergsgrottan. Grottan är Nordens största urbergsgrotta på en sammanlagd längd av 220 meter av gångar och salar. Ingångsskrevan är 70 meter lång och 24 meter djup. Nedstigning i grottan kräver hjälm och ficklampa, varpå hjälm går att låna på plats. Grottan är försedd med stegar, rep och anvisningar för klättring. Skallberget i sig erbjuder även en storslagen utsikt från toppen, så för den som inte vill ta sig an grott-äventyret är berget ändå väl värt ett besök.

2. Skuleberget – Örnsköldsvik

Skuleberget ligger alldeles intill E4:an, i höjd med Docksta. Beroende på hur mycket äventyr man är ute efter, finns två vägar upp till toppen. Antingen svänger man av E4:an söder om berget norr om Docksta. Därifrån går det att ta linbana upp till toppen. Vill man istället göra det något mer spännande för sig svänger man av precis nedanför berget och tar sig an någon av de många vandringslederna upp. Oavsett om man väljer att åka linbana eller att vandra upp till toppen så väntar härligt frasiga våfflor i Skulebergets toppstuga samt en svårslagen utsikt.

3. Högakustenbron - Härnösand

Den mäktiga hängbron mellan Kramfors och Härnösand är ett av Sveriges vackraste byggnadsverk och är ett självklart stopp längs E4:an. Stanna till vid Högakustenbrons rastplats vid norra brofästet och njut av den fantastiska utsikten av bron och Ångermanälven. Här ligger även Hotell Höga Kusten där ni kan njuta av en god lunch eller middag innan ni fortsätter er resa längs älven.

4. Bönan - Gävle

Strax innan E4:an passerar Gävle ligger Bönan, den lilla sommaridyllen alldeles intill Östersjön. Dess röda stugor, båtbryggor och fiskrökerier påminner om den svenska klassikern ”Saltkråkan”. I idyllens hjärta ligger Böna Café där ni i en genuin och gammaldags hemmamiljö kan njuta av nybryggt kaffe och färskt fikabröd. Här kan ni även prova caféts alldeles egna Bönabulle med smak av havtorn eller Bönalimpa smaksatt med lingon.

5. Rullsand - Gävle

I närheten av där E4:an passerat Gävle ligger Rullsand, Mellansveriges största havsbad vackert beläget vid Dalälvens utlopp. Med sin långgrunda och barnvänliga strand är det ett perfekt stop för hela familjen en varm sommardag. Kanske vill du stanna mer än en dag? På campingen alldeles intill vattnet finns övernattningsmöjligheter i husvagn och campingstuga - eller varför inte prova på att sova i tält. Om ni tröttnat på sol och bad finns det ett flertal andra aktiviteter att delta i, till exempel att vandra ut på den 3,5 kilometer långa Billudden. Detta härliga stopp ligger smidigt nog endast 25 minuter från E4:an, med avfart vid Mehedeby.

6. Tullgarns slott - Södertälje

Söder om Södertälje ligger mäktiga Tullgarns slott, endast 10 minuter från E4:an via väg 218. Detta 1700-talsslott är vacker beläget alldeles intill Tullgarnsviken och tillhör en av de elva kungliga slotten i Sverige. Här erbjuds guidade turer av slottet och den ståtliga slottsparken är perfekt att strosa i en ljummen sommardag. Runtom slottet och i parken finns ett flertal byggnader och anläggningar, bland annat Drottning Victorias stall och Tullgarns värdshus.

Tullgarns slott

Tullgarns slott

7. Söderköping

Gör en avstickare på väg 55 i höjd med Norrköping följ skyltarna mot E22:an. Efter drygt 20 minuter på E22:an ligger Söderköping, den charmiga småstadsidyllen alldeles intill Göta kanal. Hit kommer semesterfirare för att njuta av kanallivet, äta gott och slappna av. Ett måste vid ett besök i Söderköping är att stanna till på den omtalade glassrestaurangen Smultronstället, där 60 olika glasskreationer serveras. Denna medeltida småstad har Östgötaleden och S:t Anna skärgård som granne och är även de väl värda ett besök.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/soderkoping/

8. Bergs slussar – Linköping

Bara några kilometer från E4:ans avfart, en mil nordväst från Linköping ligger slussområdet som kallas Bergs slussar. Under sommarmånaderna passerar tusentals båtar slussen – som även är Göta kanals största attraktion. Stanna till vid slusstrappan Carl Johan och upplev vattenmassorna som strömmar igenom de sju sammankopplade slussarna och höjer eller sänker båtarna med 18,8 meter. Ett litet stenkast från slussen hittar du Götas Café som erbjuder ett bra urval av varma och kalla drycker samt godis och bakverk, såsom bullar och wienerbröd från lokala bagerier. I anslutning finns även en arkitektritad äventyrsgolfanläggning med det vackra slussområdet som kuliss.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/bergsslussar/

9. Varamonbaden och Motormuseeum - Motala

Drygt 20 minuter från där E4:an passerar Mjölby ligger Motala. Här ligger flera sommarpärlor värda ett besök. Bland annat Norra Europas största insjöstrand; Varamonbaden. Den 5 kilometer långa stranden kantas av restauranger, barer och promenadstråk. Det kristallklara och långgrunda vattnet är lämpligt för både stora som små och badet är en perfekt avstickare en varm sommardag. Bara någon kilometer bort ligger Motala centrum fyllt av restauranger och aktiviteter. Här finns även Sveriges största motormuseum, nämligen Motala Motormuseum. I de tidsenligt uppbyggda miljöerna visas en spännande samling av fordon och annan teknik. Ett besök hit innebär en nostalgiresa utöver det vanliga. För den som är intresserad av mer än motorer erbjuds även ett Fotomuseum, Barnmuseum och det vackra Vätternakvariet. Hotell Nostalgi i samma byggnad som museet är ett perfekt övernattningsalternativ för den som vill stanna och se mer av vad Motala har att erbjuda.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/144824/Motala-Motormuseum/

10. Borensberg

I närheten av där E4:an passerar Linköping ligger sjöstaden Borensberg, endast 3 mil från E4:an – invid Göta kanal. Här finns en av Göta kanals två handdrivna slussar och mycket av utbudet är samlat kring gästhamnen och kanalsträckan. I Borensberg kan du njuta av natursköna promenader, god mat och dryck eller ett svalkande dopp i kanalen. Beläget mitt i stadens centrum ligger Börslycke Gårdsbutik som tillverkar handgjorda godsaker som kolor, marmelad och kryddolja. Om du vill stanna över natten, passa på att övernatta på Göta Hotell, det röda lilla hotellet där scener från första Göta kanal-filmen spelades in och där skådespelarna själva bodde.

För mer information: https://www.gotakanal.se/sv/gora/se-slussning/borensberg/

11. Gränna

Gränna ligger lättillgängligt utefter E4:an, strax innan den passerar Jönköping, och nås efter endast 20 minuter på Ödeshögsvägen. Gränna är den typiska svenska idyllen med sina kullerstensgator, röda trähus och blomstrande trädgårdar. Här tillverkas polkagrisar i mängder och ett besök till något av de många kokerierna är ett måste. Gränna kantas av vackra vyer, naturreservat och spännande vandringsleder – perfekt för alla naturälskare. För den mer historieintresserade är ett besök till Brahehus att rekommendera. Byggnaden är belägen på Grännabergets kant, nittio meter över Vättern och bjuder på en makalös utsikt.

Gränna

Brahegatan är huvudgatan genom Gränna. Den var del av riksväg 1 och E4 fram till 1973 då trafiken genom Gränna flyttades till den nybyggda motorvägen öster om samhället.

12. Bäckhästen - Värnamo

Det lilla bageriet Bäckhästen mitt ute i skogen är väl värt en avstickare. Denna pärla hittar ni strax efter att E4:an passerat Värnamo, drygt 30 minuter väster om E4:an via väg 25. Kliv in i Bäck-gårdens växthus och slå dig ner i de pittoreska trämöblerna bland väldoftande blommor, grönska och ekologiska odlingar. Här blir du serverad nybakat bröd, morotskaka och rykande färska bullar. Bäckhästen är väl värt ett besök vare sig det är en solig morgon eller en regnig eftermiddag - en fika i växthuset är en mysig upplevelse oavsett väder.

13. Smålandet Markaryds älgsafari - Markaryd

Alldeles intill E4:an ligger Markaryd och det spännande Smålandet Markaryds älgsafari. Hit kommer du genom att svänga av vid trafikplats Norra Markaryd och sedan följa väg 15 i drygt 1 kilometer. Smålandet Markaryds älgsafari erbjuder en spännande safari längs slingrande skogsvägar där du har chansen att se skogens konung på nära håll. Välj mellan att köra din egen bil eller att kliva på det lilla tåget och ge dig ut på det 3 kilometer långa äventyret. I parken kan du även äta lunch med utsikt över anläggningen på Restaurang Älgtornet eller njuta av en frasig våffla i Café-Våffelstugan.

14. Ramlösa Brunnspark - Helsingborg

E4:ans slutdestination är vackra Helsingborg beläget alldeles intill Öresund. Söder om Helsingborgs centrum ligger Ramlösa Brunnspark, drygt 10 minuter från E4:an via väg 111. Här hittar du källan till mineralvattnet Ramlösa och vattnet går att dricka direkt ur källan, precis som det är. Ramlösa Brunnspark passar perfekt för en picknick bland de färgglada planteringarna och den frodande grönskan.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.