Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Ny öresundsbro mellan Helsingborg och Helsingör

Denna artikel är gammal och förslaget har inte diskuterats särskilt mycket de senaste 5-10 åren.

Med en spektakulär bro från Helsingborg är det tänkt att Helsingör ska bli en plats att stanna på, menar Helsingörsgruppen Vækst & Viden då de lyfter fram den danske stjärnarkitekten Bjarke Ingels broteckning (som syns lite längre ner på denna sida).

Helsingörsgruppen har en vision om att skapa både en attraktion och en viktig transportled. Broförslaget mellan Helsingborg och Helsingör skulle vara mycket mer än bara en bro. Den skulle innehålla bostäder, en shoppinggata tvärs över sundet, kanske ett hotell och även möjligheten att jogga eller cykla över. Det är alltså i denna här stil man tänkt sig den andra bron över Öresund. Kanske skulle den bli en attraktion som lockar besökare att resa till Helsingborg/Helsingør från hela världen. Det skulle i så fall bli en fyra kilometer långt hotell och en lika lång shoppinggata som båda skulle gå från land till land.

Vækst & Viden är ett aktiebolag där företag, föreningar och Helsingborgs stad tillsammans har som mål att göra Helsingborg och Helsingör mer attraktiva. Intresset för ännu en broförbindelse mellan Sverige och Danmark är ganska svalt i Danmark. De fokuserar mer den nyligen beslutade tunneln till Tyskland över Fehmarn Bält som ska ersätta Scandlines färjelinje Rödby-Puttgarden.

Rådhuset i Hamburg

Öresund mellan Helsingborg och Helsingör.

Vad skulle denna bro innebära för bilsemestrare?

Den skulle göra det aningen snabbare att komma ut ur Sverige och i förlängningen hinner man lite längre innan det är dags för en första övernattning. När tunneln över Fehmarn Bält (mellan Danmark och Tyskland) dessutom blir klar 2018 så kommer den verkliga tidsbesparingen. En eventuell bro mellan Helsingborg och Helsingör kommer med största sannolikhet vara avgiftsbelagd, vilket gör att man inte sparar några pengar under bilsemestern. Men att det kostar pengar att lämna Sverige är vi ju vana vid sedan länge.

Den nya Öresundsbron kommer dessutom, precis som dagens färja Helsingborg-Helsingör, kunna erbjuda bilister en trevlig avkoppling och en välbehövlig rast från bilkörandet. Vi får hoppas att denna bro blir av inom en snar framtid.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.