The White Plot
The White Plot

Ta bilen norrut och åk på vintersemester

Fokus för oss på Bilsemester.net ligger på resor som går söderut, ner genom Europa, mot Medelhavet. Självklart går det också bra att bilsemestra inom Sveriges gränser, det är ju trots allt vad majoriteten av de svenska bilsemertrarna gör. Vill man söderut till värmen under sommaren så kan man ju vända på steken under vinterhalvåret. Det gör man då lämpligtvis genom att åka norrut i Sverige, mot den riktigt bitande vinterkylan och de snötäckta vidderna i Norrlands inland.

Vintersemester till Kiruna

Vy över Abisko nationalpark.

Vi brukar använda Jönköping som startpunkt för våra ruttförslag, så gör vi även denna gång. Mellan Jönköping och Kiruna är det 154 mil om man väljer inlandsvägen förbi Mora och Östersund. För att få ut det mesta av svensk vildmark rekommenderar vi just den vägen framför kustvägen på E4. Ta det i ett lugnt tempo med åtminstone tre övernattningar på vägen. Planera också för kraftigt snöfall och dåligt väglag genom att korta ner dagsetapperna till omkring 40 mil, särskilt när ni kommer in i Värmland och den fortsatta vägen norrut.

Väl framme i Kiruna finns en uppsjö av vinteraktiviteter att välja bland, alltifrån fjällvandring och isfiske till slädturer med hundspann eller ett besök till Ishotellet i Jukkasjärvi. Camp Ripan är ett hotell i Kiruna och en aktivitetsarrangör som erbjuder ett stort utbud av nöjen och aktiviteret i och omkring Kiruna.

Checklista

  • Se till att bilen har bra vinterdäck. Komplettera gärna med snökedjor och en bra bogserlina om du behöver hjälp av dina medtrafikanter.
  • Packa med ordentligt med filtar i bilen om ni blir stående. Det är också viktigt att ha tillgång till dricksvatten.
  • Reservdunk med extra bensin eller diesel eftersom det kan vara glest mellan tankställena, särskilt om du åker på inlandsvägen och inte har koll på bränslemätaren.
  • Försäkring med vägassistans är bra att ha om du får motorproblem eller hamnar i diket p.g.a. halka.

Gilla oss

TwitCount