Stort utbud av bandanas, snusnäsdukar, hängslen och scarfs. Besök Bandana.se

Ta bilen norrut på vintersemester

Fokus för oss på Bilsemester.net ligger på resor som går söderut, ner genom Europa, mot Medelhavet. Självklart går det också bra att bilsemestra inom Sveriges gränser, det är ju trots allt vad majoriteten av de svenska bilsemestrarna gör. Vill man söderut till värmen under sommaren så kan man ju vända på steken under vinterhalvåret. Det gör man då lämpligtvis genom att åka norrut i Sverige, mot den riktigt bitande vinterkylan och de snötäckta vidderna i Lappland.

Vintersemester till Kiruna

Vy över Abisko nationalpark.

Vi brukar använda Jönköping som startpunkt för våra ruttförslag, så gör vi även denna gång. Mellan Jönköping och Kiruna är det 154 mil om man väljer inlandsvägen förbi Mora och Östersund. För att få ut det mesta av vildmarken i Lappland rekommenderar vi just den vägen framför kustvägen på E4. Ta det i ett lugnt tempo med åtminstone tre övernattningar på vägen. Planera också för kraftigt snöfall och dåligt väglag genom att korta ner dagsetapperna till omkring 40 mil, särskilt när ni kommer in i Värmland och den fortsatta vägen norrut.

Väl framme i Kiruna, Lapplands huvudstad, finns en uppsjö av vinteraktiviteter att välja bland, alltifrån fjällvandring och isfiske till slädturer med hundspann eller ett besök till Ishotellet i Jukkasjärvi.

Checklista

  • Se till att bilen har bra vinterdäck. Komplettera gärna med snökedjor och en bra bogserlina om du behöver hjälp av dina medtrafikanter.
  • Packa med ordentligt med filtar i bilen om ni blir stående. Det är också viktigt att ha tillgång till dricksvatten.
  • Reservdunk med extra bensin eller diesel eftersom det kan vara glest mellan tankställena, särskilt om du åker på inlandsvägen och inte har koll på bränslemätaren.
  • Försäkring med vägassistans är bra att ha om du får motorproblem eller hamnar i diket p.g.a. halka.

Gilla oss

Diskutera!

Gå med i vår populära Facebook-grupp, Bilsemester-gruppen och ta dela av tips eller dela med dig av andras.

GPS-tips

GPS-tips

Här har vi samlat tips för dig som är i behov av att köpa en ny GPS till bilen. Jämför märken och modeller samt vilka funktioner du bör tänka på.

Bensinpriser

Bensin- och dieselpriser i Europa

Besök vår avdelning med bensin- och dieselpriser i Europas alla länder.

Europakarta

Europakarta

Med vår interaktiva europakarta kan du förflytta fokus genom att dra och släppa med musen. Här har vi även märkt ut olika platser som är av särskilt intresse. Perfekt för dig som planerar att bila i Europa. Till europakarta

Däckguide

Däckguide

Kolla in vår guide för att köpa däck. Vinterdäck eller sommardäck beroende på säsong och vilka som behöver byts ut.